Λιαργκόβας:«Τα μέτρα συντέλεσαν στην αποτροπή πτωχεύσεων, αλλά κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν» - Free Sunday
Λιαργκόβας:«Τα μέτρα συντέλεσαν στην αποτροπή πτωχεύσεων, αλλά κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν»

Λιαργκόβας:«Τα μέτρα συντέλεσαν στην αποτροπή πτωχεύσεων, αλλά κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν»

Τη δυσμενή πρόβλεψη ότι η απασχόληση το φθινόπωρο θα υποχωρήσει γύρω στο 7%, διότι κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν, κάνει ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, επισημαίνει ότι η ύφεση τελικά για την Ελλάδα θα είναι μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και θα κινηθεί πιο κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της κυβέρνησης και του ΚΕΠΕ, ενώ χαρακτηρίζει το ποσό των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που μαζί με το ΕΣΠΑ θα αγγίξει τα 50 δισ. ευρώ ικανό να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση του κράτους, διαπιστώνει ότι έγιναν πολλά βήματα στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τονίζει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, διότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι αποτελεσματική.

Αναφερόμενος στην περίοδο που ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λιαργκόβας διευκρινίζει ότι δεν δέχτηκε ποτέ πιέσεις για τις παρεμβάσεις της Επιτροπής, για τις οποίες τότε κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους μέσα και έξω από τη Βουλή.

 

Η αποτίμηση των πρόσφατων στοιχείων επιβεβαιώνει τις αρχικές προβλέψεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας;

Όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορονοϊού, διάχυτη ήταν η εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία θα υποστεί πολύ μεγάλη καθίζηση. Τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζουν την ύφεση μικρότερη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (9% έναντι 9,7%). Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ΟΟΣΑ, που τώρα προβλέπει ύφεση 8%. Οι αναθεωρήσεις αυτές έρχονται πιο κοντά στις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της κυβέρνησης και του ΚΕΠΕ.

 

Πόσο χρήσιμες για τη συντήρηση της οικονομίας είναι οι χρηματοδοτήσεις που δίνει τώρα η κυβέρνηση; Μήπως θα έπρεπε να έχουν δοθεί νωρίτερα;

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προς τα κάτω αναθεώρηση της ύφεσης του 2020 οφείλεται στην ταχεία εφαρμογή μέτρων στήριξης που ανήλθαν περίπου στο 9,5% του ΑΕΠ για την αντιστάθμιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά στήριξαν σε έναν βαθμό την εγχώρια ζήτηση και την αγορά εργασίας, αλλά και συντέλεσαν στην αποτροπή εκτεταμένων πτωχεύσεων. Με λίγα λόγια, βοήθησαν στο να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

 

Πόσο δύσκολο θεωρείτε το επόμενο φθινόπωρο για την οικονομία και την κοινωνία με το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης της ανεργίας;

Δυστυχώς, παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, η ανεργία θα αυξηθεί, καθώς κάποιες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει στο ΚΕΠΕ, η μείωση της απασχόλησης θα κυμανθεί γύρω στο 7%. Δηλαδή θεωρούμε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποεκτιμούν τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας στην απασχόληση.

 

Συμμερίζεστε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έκανε πολλά ψηφιακά βήματα στην πανδημία; Μπορεί η γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα να είναι ο αδύναμος κρίκος της όλης προσπάθειας ή βλέπετε κάποιο άλλο τρωτό σημείο;

Σίγουρα έγιναν πολλά ψηφιακά βήματα στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως για πολλά χρόνια ήμασταν πολύ πίσω και σύμφωνα με τα δεδομένα εξακολουθούμε να βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, ότι η γραφειοκρατία υπάρχει και γενικότερα η δημόσια διοίκηση δεν είναι αποτελεσματική. Υπάρχουν ακόμη πολλές στρεβλώσεις στη δημόσια διοίκηση. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να έρθει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα περιέχει μία μοναδική λέξη, τη λέξη «καταργείται». Να καταργηθούν δηλαδή όλες οι εναπομένουσες στρεβλώσεις, αγκυλώσεις και ιδεοληπτικές ρυθμίσεις, που εδώ και χρόνια βλέπουν εχθρικά την επιχειρηματικότητα και την ατομική ευημερία.

 

Ποιο νομίζετε ότι είναι το κατώτατο όριο για να είναι η Ελλάδα ικανοποιημένη από τις χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.;

Έχουν ήδη διαμορφωθεί προσδοκίες για ένα ύψος της τάξης των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. Το ποσό αυτό μαζί με το ΕΣΠΑ δημιουργεί μια συνολική χρηματοδότηση άνω των 50 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Είναι ένα ποσό ικανό να οδηγήσει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

 

Είστε αισιόδοξος για τις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης;

Είμαι αισιόδοξος για τρεις λόγους. Πρώτα πρώτα, γιατί σύμμαχος σε όλη αυτή τη διαπραγμάτευση είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην προηγούμενη κρίση η ΕΚΤ δεν είχε επιδείξει παρόμοια στάση. Επιπλέον, γιατί οι δύο βασικοί πολιτικοί παράγοντες της Ε.Ε., η Μέρκελ και ο Μακρόν, έχουν ήδη συμφωνήσει. Τέλος, η καγκελάριος Μέρκελ, ως πρόεδρος του Συμβουλίου, έχει κάθε λόγο να συνδέσει το όνομά της και την υστεροφημία της με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

 

Πώς πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου στην Ελλάδα;

Μια χρήσιμη βάση για την εκπόνηση του έργου αυτού θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ολοκληρωμένα αναπτυξιακά σχέδια, αλλά και κλαδικές μελέτες και μελέτες αξιολόγησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε καίριους τομείς της οικονομίας που έχουν εκπονηθεί από πανεπιστήμια, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων δεκαετίας (2020-2030), όπου η κυβέρνηση θα εντάξει όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησής τους (ΕΣΠΑ, Εθνικό ΠΔΕ, ΣΔΙΤ, SURE, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΤΕ, ίδιοι πόροι των ΟΤΑ κ.λπ.), υπό τον συντονισμό μιας υπερκείμενης αρχής (π.χ. προεδρία της κυβέρνησης ή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), με ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα το οποίο θα συμβαδίζει με τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε. (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός κ.λπ.).

 

Ακούγονται πολλά τον τελευταίο καιρό για κυβερνητικές πιέσεις την περίοδο 2015-2019 σε κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους που δυσκόλευαν την κυβέρνηση Τσίπρα. Επειδή πολλές φορές είχατε προκαλέσει δυσαρέσκεια με τις τοποθετήσεις σας όταν ήσασταν επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, είχατε δεχτεί παρόμοιες πιέσεις;

Πιέσεις δεν δέχτηκα ποτέ. Ίσως γιατί οτιδήποτε κάναμε, το κάναμε δημόσια, με γνώμονα πάντοτε την επιστήμη και την αλήθεια. Ουδέποτε, για παράδειγμα, συζητούσαμε το περιεχόμενο των εκθέσεων με κομματικά στελέχη της μιας ή της άλλης παράταξης. Δεν είχαμε κρυφές συνεννοήσεις και δεν εμπλεκόμασταν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Το γνώριζαν όλοι αυτό και το εκτιμούσαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο των εκθέσεών μας, η οποία μάλιστα εκφραζόταν δημόσια, μέσα και έξω από τη Βουλή, με τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Δεν μας πτοούσε αυτό, γιατί η δουλειά μας ήταν να είμαστε χρήσιμοι, όχι αρεστοί.