Π. Λιαργκόβας: «Να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της δημόσιας ασφάλισης» - Free Sunday
Π. Λιαργκόβας: «Να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της δημόσιας ασφάλισης»

Π. Λιαργκόβας: «Να μειωθεί το λειτουργικό κόστος της δημόσιας ασφάλισης»

Τη βεβαιότητα ότι οι εξοικονομήσεις των δημοσίων δαπανών, τις οποίες χαρακτηρίζει απαραίτητες, θα απασχολήσουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κατά το επόμενο διάστημα εκφράζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής, θεωρεί δύσκολη εξίσωση την αύξηση των αμυντικών δαπανών με παράλληλη μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά επισημαίνει ότι δεν θα γίνουν όλες οι δαπάνες μαζί.

Παράλληλα, απονέμει τα εύσημα στην κυβέρνηση «γιατί συμπεριφέρεται προβλέψιμα, δημιουργώντας αξιοπιστία» και προβλέπει ότι με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά ιδιωτικής ασφάλισης που θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγή υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα των πλεονασμάτων μετά την πανδημία, ο κ. Λιαργκόβας δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για ενδεχόμενο εθισμού στη «δημοσιονομική ευελιξία», λόγω πανδημίας, και σημειώνει ότι «ο κόσμος γνωρίζει ότι όταν τελειώσει η πανδημία θα επιστρέψουμε σε δημοσιονομικά πλεονάσματα».

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να σπάει αυγά όταν θέλει, ενώ με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει είναι η χρυσή ευκαιρία για εκείνον να αλλάξει τη χώρα» τονίζει ο καθηγητής Λιαργκόβας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για αμυντική θωράκιση της χώρας. Αυτό λογικά σημαίνει αύξηση των δαπανών. Πώς μπορεί να γίνει αυτό με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία επίσης ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη;

Έχετε δίκιο. Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Θα βοηθήσει βέβαια το γεγονός ότι οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της χώρας δεν θα γίνουν όλες μαζί ταυτόχρονα (π.χ. οι φρεγάτες). Θα υπάρξει, λοιπόν, κάποιος επιμερισμός στα χρόνια που έρχονται. Στο μεταξύ, η πανδημία θα έχει τελειώσει και η οικονομία θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει.

Μπορεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να αποδώσει και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χωρίς μείωση του λειτουργικού κόστους της δημόσιας ασφάλισης;

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι απαραίτητη, για να ενισχύσουμε τα κίνητρα των εργαζομένων να παραμείνουν στη χώρα αλλά και για να επαναπατρίσουμε τους περισσότερους απ’ όσους έχουν φύγει. Όμως θα χρειαστεί να γίνει και μείωση του λειτουργικού κόστους της δημόσιας ασφάλισης. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην πλευρά των δημοσίων δαπανών και στις απαραίτητες εξοικονομήσεις που πρέπει να γίνουν. Ούτε όμως και η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρεται σε αυτό. Προφανώς το θέμα αυτό θα απασχολήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό κατά το επόμενο διάστημα.

Πότε θα μπορούσε να παραγάγει οικονομικό αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

Αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πρόσθετη επικουρική ασφάλιση. Θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά ιδιωτικής ασφάλισης που θα ενισχύσει την απασχόληση και την παραγωγή υπηρεσιών.

Πόσο νομίζετε ότι μπορεί να αντέξει η οικονομία να χρηματοδοτεί την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας;

Πιστεύω ότι αντέχει μέχρι το τέλος της πανδημίας, που θα έρθει με την έλευση και κυκλοφορία του εμβολίου. Η κυβέρνηση έχει στη φαρέτρα της δύο βασικά όπλα: κατ’ αρχάς, τον εύκολο δανεισμό από τις αγορές, ακριβώς γιατί διαθέτει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και γιατί συμπεριφέρεται προβλέψιμα, δημιουργώντας αξιοπιστία. Επιπλέον, διαθέτει το μαξιλάρι ρευστότητας (και ασφάλειας σε περίπτωση ανάγκης) περίπου 37 δισ. ευρώ κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τι πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου για να μην ξεπεράσει η ύφεση το 8%;

Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Όσο περισσότερο αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο συσσωρεύουμε προβλήματα και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ύφεση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην προηγούμενη οικονομική κρίση. Εάν θέλουμε να διώξουμε τις παθογένειες δεκαετιών και να κάνουμε την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική με φυγή προς τα εμπρός, δεν πρέπει να χάσουμε τη σημερινή ευκαιρία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να σπάει αυγά όταν θέλει, ενώ με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει είναι η χρυσή ευκαιρία για εκείνον να αλλάξει τη χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για φυγή προς τα εμπρός.

Συνεισέφεραν οι διεθνείς συμμαχίες που δείχνει να οικοδομεί η χώρα στον δανεισμό με τόσο ελκυστικό επιτόκιο;

Βέβαια! Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει προς το θετικότερο. Τα οφέλη είναι σημαντικά, όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τη διεθνή και ευρωπαϊκή θέση της χώρας. Η λέξη-κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι «αξιοπιστία». Η αξιοπιστία χτίζεται με μεθοδικότητα και συνέπεια.

Σας ανησυχούν οι ψυχολογικές επιπτώσεις από τη δημοσιονομική ευελιξία που έφερε η πανδημία;

Όχι, δεν με ανησυχούν. Ο κόσμος γνωρίζει ότι όταν τελειώσει η πανδημία θα επιστρέψουμε σε δημοσιονομικά πλεονάσματα. Είναι ευτυχές που η Ε.Ε. υιοθέτησε επεκτατική-αντικυκλική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έκανε δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είχε κάνει στην αντιμετώπιση της τελευταίας οικονομικής κρίσης. Τότε υιοθετούσε την αυστηρή, οριζόντια λιτότητα. Και όλοι πλέον γνωρίζουμε τις καταστροφικές συνέπειες.