Αλ.Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου: «Να μην εισάγουμε διακρίσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας» - Free Sunday
Αλ.Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου: «Να μην εισάγουμε διακρίσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας»

Αλ.Βασιλικός, πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου: «Να μην εισάγουμε διακρίσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας»

Αντίθετος στο ενδεχόμενο επιβολής διαχωρισμών στην πρόσβαση σε τουριστικές υποδομές, ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη, εμφανίζεται μιλώντας στη Free Sunday ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος κάνει λόγο για «πειρασμό» που πρέπει να αποκρουστεί.

Μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ, ο κ. Βασιλικός απευθύνει την προειδοποίηση ότι ο προγραμματισμός είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον που τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν για δεύτερη χρονιά, ο κ. Βασιλικός συμμερίζεται την άποψη ότι μπορεί να αποβεί μοιραίο, όμως υπενθυμίζει ότι τα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν κατά το δοκούν, ούτε κατόπιν εντολής, ανοίγουν εάν έχουν πελάτες.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου υπενθυμίζει τους διαρκείς και πολυποίκιλους ανταγωνισμούς στον κλάδο, εκφράζει την πεποίθησή του ότι σήμερα η ασφάλεια του προορισμού είναι το νούμερο ένα ζητούμενο και τονίζει την ανάγκη για εμβολιασμούς, πρωτόκολλα και στόχευση σε αγορές με πλεονεκτήματα, από τα υγειονομικά δεδομένα μέχρι και τη δυνατότητα οδικής πρόσβασης στη χώρα μας.

 

 

 

Πόσο σύμφωνη με τις αρχικές εκτιμήσεις σας ήταν η πορεία του διμήνου Μαΐου-Ιουνίου για τον τουρισμό;

Η μόνη εκτίμηση που προβάλαμε ως ΞΕΕ ήταν ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκτιμήσεις. Η πορεία της πανδημίας και, κατά συνέπεια, οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων και των κυβερνήσεων για την τουριστική μετακίνηση είναι που θα καθορίσουν και φέτος όπως και πέρυσι την πορεία της σεζόν. Δυστυχώς, η εκτίμησή μας αποδείχθηκε ακριβής.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη δείχνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις με την παραλλαγή Δ. Πόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό για τη συνέχεια;

Είναι μία από τις εξελίξεις που φοβόμασταν και συνεχίζουμε να φοβόμαστε. Οι μεταλλάξεις μπορούν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε μεγάλο πισωγύρισμα την παγκόσμια προσπάθεια για την επαναφορά των ταξιδιών. Ο προγραμματισμός είναι, ούτως ή αλλιώς, μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον που τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν.

 

Ο τουρισμός είναι υπόθεση καλής ψυχολογίας της αγοράς. Μπορεί η επανάκαμψη της ανησυχίας να ανατρέψει τις προσδοκίες;

Όλες οι διεθνείς μετρήσεις δείχνουν την τεράστια επιθυμία για ταξίδια. Η ψυχολογία λοιπόν υπάρχει, και αυτό είναι αναμενόμενο μετά από 14 μήνες σε συνεχόμενα lockdowns. Αυτό φαίνεται και στη μεγάλη εκτόνωση που παρατηρείται κάθε φορά που ανοίγει δίαυλος μεταξύ της χώρας προέλευσης επισκεπτών και του τουριστικού προορισμού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ανά τον κόσμο μεγάλη αύξηση αποταμιεύσεων από τα νοικοκυριά, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ικανοποίηση της επιθυμίας. Συνεπώς, όλα δείχνουν πως το ερώτημα δεν είναι το αν θα ανακάμψουν τα ταξίδια, που είναι βέβαιο, αλλά το πότε θα γίνει αυτό.

 

Έχετε την ανησυχία ότι ο εισερχόμενος τουρισμός μπορεί να εμπλακεί σε ανταγωνισμούς μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί;

Βεβαίως και ήδη το παρατηρούμε σε πολλές μορφές. Ανταγωνισμός από χώρες προέλευσης που θα προτιμούσαν να δουν τους πολίτες τους να ξοδεύουν τους προϋπολογισμούς διακοπών στη χώρα τους παρά σε άλλη χώρα, όπως επίσης και τον κλασικό ανταγωνισμό που βιώνουμε κάθε χρόνο από άλλους προορισμούς. Η ασφάλεια του προορισμού είναι το νούμερο ένα ζητούμενο σήμερα. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Πρέπει να συνεχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε την ομολογουμένως καλή εικόνα που έχουμε δημιουργήσει ως χώρα στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την εξαιρετική εικόνα ασφάλειας στον τουρισμό που δημιουργήσαμε με άψογα αντανακλαστικά πέρυσι, δημιουργώντας και τηρώντας πρωτόκολλα σε χρόνο-ρεκόρ. Συνεπώς, η απάντηση είναι εμβολιασμοί, πρωτόκολλα και στόχευση σε αγορές με πλεονεκτήματα, από τα υγειονομικά δεδομένα μέχρι και τη δυνατότητας οδικής πρόσβασης στη χώρα μας.

 

Έχετε εικόνα για το ποσοστό των ξενοδοχείων που παραμένουν κλειστά; Υπάρχουν μονάδες που μένουν κλειστές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά;

Τα χρονικά ορόσημα για την έναρξη των τουριστικών ροών μεταβάλλονται συνεχώς, οπότε είναι λογικό πως αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, αλλά και μεγάλο μέρος των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας, έχουν ήδη ανοίξει, έστω και με χαμηλές πληρότητες. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι πως η πρόθεση ανοίγματος είναι συντριπτική. Είναι εξάλλου πασιφανές πως μία δεύτερη χρονιά με κλειστό ξενοδοχείο μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως ακόμα και πέρσι η πρόθεση ανοίγματος ήταν μεγάλη (άνω του 85%), αλλά τελικά μόνο το 60% των ξενοδοχείων της χώρας κατάφερε να ανοίξει, και αυτό διότι τα ξενοδοχεία δεν ανοίγουν κατά το δοκούν, ούτε κατόπιν εντολής, ανοίγουν εάν έχουν πελάτες.

 

Ποια θα ήταν τα κίνητρα που θα σας οδηγούσαν να προσαρμόσετε τη λειτουργία των μονάδων του κλάδου μόνο σε εμβολιασμένους;

Από την 1η Ιουλίου μπήκε σε εφαρμογή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών εντός της Ένωσης. Πρέπει να μείνουμε σε αυτό, που είναι κι ένα συλλογικό επίτευγμα της Ευρώπης, και να αποκρούσουμε τον πειρασμό να εισάγουμε διακρίσεις και μάλιστα εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.