Χρ.Κουδούνης, πρ."Πρωτοβουλία Εστίασης": Δεν είναι δουλειά μας οι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και μη - Free Sunday
Χρ.Κουδούνης, πρ."Πρωτοβουλία Εστίασης": Δεν είναι δουλειά μας οι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και μη

Χρ.Κουδούνης, πρ."Πρωτοβουλία Εστίασης": Δεν είναι δουλειά μας οι διαχωρισμοί σε εμβολιασμένους και μη

Σύμφωνος με την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων κλεισιμάτων και απλόχερων χρηματοδοτήσεων εμφανίζεται ο πρόεδρος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης», Χρήστος Κουδούνης, ο οποίος όμως εκφράζει την πεποίθηση των ανθρώπων του κλάδου ότι η αποκλιμάκωση της στήριξης στις επιχειρήσεις πρέπει να γίνει σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Κουδούνης διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο «δεν θέλουν να γίνουν Δημόσιο», αλλά υποστηρίζει ότι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του λειτουργεί ζημιογόνα.

Παράλληλα, παρά το ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ του εμβολιασμού, εμφανίζεται αρνητικός στο να επωμιστούν οι μαγαζάτορες της εστίασης την ευθύνη του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και μη, ενώ διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουν πώς θα δουλέψει ο κλειστός χώρος τον χειμώνα.

Ο κλάδος της εστίασης δείχνει να είναι σε κατάσταση αβεβαιότητας. Αφορά αυτό την τρέχουσα διαχείριση ή το μέλλον;

Η κατάσταση αβεβαιότητας είναι εδώ και χρόνια μόνιμη κατάσταση για την εστίαση. Μετά από μια δεκαετή κρίση όπου ο κλάδος στέγνωσε από φόρους, εισφορές, πρόστιμα και παραβατικότητα, έρχεται η τελευταία κρίση με τον COVID-19, όπου πλέον τα επόμενα δύο χρόνια ένα 30%-40% των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν! Η λύση βρίσκεται στις δομικές αλλαγές που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική λογική και θα αφορά:

  1. Τους οικονομικούς συντελεστές ΦΠΑ και εισφορών.
  2. Τη δημιουργία επιμελητηρίου εστίασης.
  3. Τη δημιουργία Γ.Γ. εστίασης και την ένταξή της στο υπουργείο τουρισμού.

Έτσι ο κλάδος, με παράλληλα μέτρα κατηγοριοποίησης των σοβαρών νομοθετικών ρυθμίσεων, θα εξορθολογιστεί και θα μετατραπεί σε έναν υγιή πνεύμονα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς παραβατικότητες και κυνηγητό με το κράτος.

Σημειώστε ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο.

Είχαν ακουστεί πολλές δυσοίωνες προβλέψεις για την εστίαση, όταν θα ξανάνοιξε. Δείχνουν να διαψεύστηκαν.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις δυστυχώς θα επαληθευθούν μέσα στο 2022 οπό υπάρχει συσσώρευση υποχρεώσεων και βαρών που δημιουργήθηκαν κατά το 2019-2021. Ακόμη και σήμερα, με τα μέτρα, το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης λειτουργεί ζημιογόνα.

Όμως ακούστηκε ότι θα προτιμούσατε τη συνέχιση των επιδοτήσεων…

Όχι, αυτό δεν είναι εφικτό και ούτε θέλουμε να γίνουμε Δημόσιο. Απλά θεωρούμε ότι, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους και από τη στιγμή που δεν έχουμε μπει σε κανονικότητα, θα πρέπει να υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση της στήριξης και όχι να τραβηχτεί ξαφνικά η πρίζα από τον μηχανισμό υποστήριξης. Επίσης, η σημαντική και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα είναι θέμα που αφορά όλους τους κλάδους. Αυτό θα βοηθήσει και τους δείκτες της ανεργίας.

Το κόστος λειτουργίας αφού ανοίξατε, ήταν μικρότερο ή μεγαλύτερο σε σχέση με το 2019;

Εννοείται μεγαλύτερο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών. Υγειονομικά μέτρα, αύξηση ημερομισθίων λόγω έλλειψης προσωπικού, απώλειες αναλώσιμων προϊόντων λόγω μη κανονικής ροής λειτουργίας.

Διαφωνείτε με τα σημερινά υγειονομικά πρωτόκολλα;

Δεν είναι αρμοδιότητα του κλάδου να κρίνει αποφάσεις που απαιτούν επιστημονική κατάρτιση και δεν θέλουμε να το κάνουμε. Έχουμε όμως προτάσεις που θα βελτίωναν ή θα τροποποιούσαν μέτρα λειτουργίας (όχι υγειονομικά) που αποφασίζονται από αρμόδιους κυβερνητικούς και θα βοηθούσαν και εμάς και το κράτος και την κοινωνία. Δηλαδή να αποφασίζονται κάποια πράγματα για εμάς με εμάς και όχι χωρίς εμάς.

Εσείς, ως κλάδος θα δεχόμασταν την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στους εμβολιασμενους πελάτες σας; Η υγειονομική ασφάλεια δεν θα ήταν κίνητρο;

Εννοείται ο εθνικός εμβολιασμός είναι μονόδρομος. Αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι ευθύνη ή αρμοδιότητά μας να πείσουμε την κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ποσω μάλλον να αναλάβουμε τον έλεγχο εντός των επιχειρήσεων στους πελάτες μας. Δεν είναι δίκη μας δουλειά ούτε η εποπτεία ούτε οι ελεγκτικοί διαχωρισμοί!

Πώς νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει η χρήση του εσωτερικού χώρου τον χειμώνα χωρίς διαχωρισμούς;

Δύσκολη άσκηση και όλα, φυσικά, εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών. Προς στιγμή δεν έχουμε απάντηση, διότι δεν έχουμε επαρκή δεδομένα. Σημειώστε ότι οποιαδήποτε λύση πλην της κανονικότητας μας βάζει σε ζημιογόνα λειτουργία. Ίσως να τεθούν και θέματα ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα, που στο εξωτερικό έχουν μπει σε εφαρμογή.

Πώς ερμηνεύετε τη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει, και του υπουργού Ανάπτυξης, ότι τα λεφτά τελείωσαν;

Θεωρούμε ότι αυτό κάποια στιγμή ήταν δεδομένο. Δεν είμαστε μια χώρα με τεράστια χρηματικά αποθέματα ούτε υπάρχει η δυνατότητα νέων κλεισιμάτων και απλόχερων χρηματοδοτήσεων. Απολύτως λογικό και κατανοητό. Παρά ταύτα πρέπει με στοχευμένες ενέργειες, βασιζόμενες πάνω σε σοβαρές αναλύσεις, να στηριχτούν και να κρατηθούν μέρος ή ολόκληροι κλάδοι της επιχειρηματικότητας. Κανένας δεν θέλει νέα lockdown και εννοείται ότι έχει δίκιο η κυβέρνηση να το τονίζει.

Σύνεση από όλους, ολοκλήρωση του εθνικού εμβολιασμού και στοχευμένες οικονομικές στηρίξεις! Είμαστε μέρος της κοινωνίας, έχουμε αναλάβει ένα μέρος της ζημιάς και θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα της λειτουργίςα και όχι στην αναμονή ενίσχυσης για επιβίωση!