Λευτέρης Χριστοφόρου: «Οι Κύπριοι πολίτες στηρίζουν την εκσυγχρονιστική προσπάθεια της κυβέρνησης» - Free Sunday
Λευτέρης Χριστοφόρου: «Οι Κύπριοι πολίτες στηρίζουν την εκσυγχρονιστική προσπάθεια της κυβέρνησης»

Λευτέρης Χριστοφόρου: «Οι Κύπριοι πολίτες στηρίζουν την εκσυγχρονιστική προσπάθεια της κυβέρνησης»

Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Κύπρο πέφτοντας σχεδόν 4 μονάδες. Είναι μια καλή επίδοση σε σχέση με ό,τι έχει συμβεί στις περιπτώσεις των άλλων κομμάτων στην Ε.Ε. που κυβέρνησαν εφαρμόζοντας μνημόνια. 

Ποιο είναι το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα από τις κυπριακές βουλευτικές εκλογές;

Το 2013 η Κύπρος βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, δεν μπορούσε να δανειστεί, υπέστη 22 υποβαθμίσεις της οικονομίας και η κυπριακή οικονομία κατετάγη στην κατηγορία «σκουπίδια», το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 15%, τεράστια κρατικά ελλείμματα και αύξηση του δημόσιου χρέους, τα κρατικά ταμεία άδειασαν και δεν υπήρχαν χρήματα για μισθούς και συντάξεις και ουσιαστικά η χώρα όδευε προς ολοκληρωτική καταστροφή. Η τότε αριστερή κυβέρνηση δεν λάμβανε μέτρα και καθυστερούσε τη συμφωνία με την τρόικα. Τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον Νίκο Αναστασιάδη και άμεσα, εντός του Μαρτίου, συμφώνησε με την τρόικα και υπογράφηκε μνημόνιο. Το κυπριακό μνημόνιο ήταν το πιο σκληρό και το πιο δύσκολο μνημόνιο. Παρά ταύτα, με σκληρή δουλειά, με αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου, με δύσκολες και με υψηλό πολιτικό κόστος αποφάσεις, η κυβέρνηση και ο Δημοκρατικός Συναγερμός υλοποίησαν το μνημόνιο μέσα σε τρία χρόνια και η Κύπρος μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης και βελτίωσης των κοινωνικοοικονομικών της δεδομένων.
Το διακύβευμα των εκλογών ήταν ξεκάθαρο. Να στηριχτεί η εκσυγχρονιστική προσπάθεια της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη με υπεύθυνες πολιτικές ή να επιστρέψουμε στον λαϊκισμό και στις συνταγές της χρεοκοπίας. Ο λαός εμπιστεύτηκε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού τον στήριξε για να παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη στον τόπο.

Ποιο ήταν το μήνυμα για τον ΔΗΣΥ από την κοινωνική βάση;

Οι Κύπριοι πολίτες δοκιμάστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και δικαίως κάποιοι αισθάνονται απογοητευμένοι και εκδήλωσαν την αντίδρασή τους είτε με την αποχή είτε με άλλες κομματικές επιλογές. Κατανοούμε τη δυσαρέσκειά τους και λάβαμε τα μηνύματά τους. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε πολιτικό κόστος, αλλά για να σώσουμε τη χώρα μας ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε επώδυνα μέτρα και να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στον λαϊκισμό. Ακόμα και στην προεκλογική περίοδο δεν παρασυρθήκαμε σε εύκολες και ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις.

Ισχύει η εκτίμηση ότι ενισχύεται στο Κοινοβούλιο το ρεύμα εναντίον της λύσης του Κυπριακού;

Ο κυπριακός λαός στο σύνολό του επιθυμεί ειλικρινά και διεκδικεί λύση με όλες του τις δυνάμεις, εδώ και 42 χρόνια. Υπάρχουν και ακραίες φωνές που δημιουργούν την εντύπωση, είτε με τις θέσεις είτε με τις συμπεριφορές τους, ότι δεν επιθυμούν συνύπαρξη με τους Τουρκοκύπριους, αλλά αναφερόμαστε σε μικρή, μεμονωμένη μειοψηφία. Βασιζόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να παρουσιάσει σχέδιο λύσης στο δημοψήφισμα εάν το σχέδιο δεν τυγχάνει της πλειοψηφικής αποδοχής των Ελληνοκυπρίων, τούτο διασφαλίζει και την έκβαση του αποτελέσματος. Οι βουλευτικές εκλογές δεν έγιναν με μοναδικό κριτήριο τις θέσεις των κομμάτων στο Κυπριακό. Στις συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις προεκλογικά κυριάρχησαν τα θέματα της οικονομίας.

Ήταν σοκ για εσάς η εκπροσώπηση του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη Βουλή;

Το ΕΛΑΜ κατόρθωσε οριακά, με ποσοστό 3,7% –το όριο είναι 3,6%–, να εισέλθει στο κυπριακό Κοινοβούλιο. Η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή.

Να περιμένουμε εξελίξεις στο Κυπριακό;

Οι εκλογές δεν επηρέασαν την πορεία των συνομιλιών. Ευελπιστούμε ότι μαζί με την πρόοδο των συνομιλιών και την εμβάθυνση και συζήτηση πολλών πτυχών του Κυπριακού θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και θα υπάρξουν πραγματικές συγκλίσεις. Η δική μας πλευρά εδώ και 42 χρόνια επιδιώκει και διεκδικεί λύση, γιατί κάθε μέρα που περνά και δεν επιλύεται το Κυπριακό, οι Ελληνοκύπριοι καταβάλλουν τεράστιο κόστος.
Οι προβλέψεις για την πορεία των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού είναι παρακινδυνευμένες. Πιστεύουμε, είναι αποδεδειγμένο και παραδεκτό ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Εάν η Τουρκία αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό, μπορεί να το λύσει εδώ και τώρα. Για πολλοστή φορά καλούμε όλους να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία για να υποχρεωθεί να λύσει το Κυπριακό στην πράξη και όχι με δηλώσεις άνευ περιεχομένου.

Υπάρχει δικαιολογημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας;

Για την οικονομία υπάρχουν ενδείξεις, δεδομένα και στοιχεία τα οποία οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη και δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο σε εκτιμήσεις και ευσεβοποθισμούς. Η Κύπρος πριν από τρία χρόνια βούλιαζε στα ελλείμματα, στα χρέη, στην ύφεση, στην ανεργία και στην πλήρη διάλυση και αποδιοργάνωση. Δεν αγνοούμε τις συνέπειες και τα θύματα που άφησε πίσω της η κρίση και μιλάμε για ανθρώπους που συνεχίζουν να υποφέρουν, οφείλουμε να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και να θέσουμε τις προτεραιότητές μας για τη διαχείριση όλων των κοινωνικών προβλημάτων.
Σήμερα η κυπριακή οικονομία κατόρθωσε να δημιουργεί πρωτογενή πλεονάσματα, παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, που είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης όλης της Ευρωζώνης, μειώθηκε η ανεργία κατά 20%, και είναι ο υψηλότερος ρυθμός μείωσης της ανεργίας στην Ε.Ε., υπήρξαν διαρκείς αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από τους διεθνείς οίκους και γενικά υπάρχει θετική βελτίωση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Πιστεύουμε ότι τη βελτίωση των αριθμών στην οικονομία θα ακολουθήσουν οι θετικές επιδράσεις και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Εάν συνεχιστεί η οικονομική πολιτική που άρχισε πριν από τρία χρόνια και συνεχίσουν ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην κυπριακή οικονομία.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί εκφράζουν με όλο και πιο ακραίους τρόπους τη δυσφορία τους για τις ανισότητες και την εξάρτηση των πολιτικών από τις οικονομικές ελίτ. Πού πάει η Ε.Ε.;

Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην Ε.Ε. και πολλές φορές δικαιολογημένα οι πολίτες δυσφορούν και διαμαρτύρονται. Παρά ταύτα, όμως, πιστεύω ότι η Ε.Ε. μέσα από τη λειτουργία και τις πολιτικές της πρόσφερε σημαντικό έργο και στήριξε σημαντικές κοινωνικές και φιλολαϊκές πολιτικές. Αδικούν την Ε.Ε. όσοι βρίσκουν την ευκαιρία και ισοπεδωτικά και μηδενιστικά επιτίθενται σε αυτήν. Η Ε.Ε. έχει και δυσκολίες και δυσλειτουργίες και λάθη, αλλά δεν ευθύνεται για όλους και για όλα. Για τις ανισότητες υπάρχει μεγάλο θέμα. Όμως ανισότητες δεν υπάρχουν μόνο στην Ε.Ε. Επί παραδείγματι, οι χώρες που είναι εκτός Ε.Ε. έχουν ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες. Πιστεύω ότι η Ε.Ε. δημιούργησε καλύτερη Ευρώπη και για τους πολίτες και για τις κοινωνίες και για άλλα θέματα. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κόσμος χωρίς αυτήν δεν θα ήταν καλύτερος. Γι’ αυτό πρωτίστως οι πολίτες οφείλουν και οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ε.Ε. και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη.