Ήταν Ολυμπιακός, αλλά δεν ήταν αρκετό - Free Sunday
Ήταν Ολυμπιακός, αλλά δεν ήταν αρκετό

Ήταν Ολυμπιακός, αλλά δεν ήταν αρκετό

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0 από την Γιουβέντους στο Τορίνο και παρέμεινε τελευταίος και χωρίς βαθμό στον όμιλο, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κρατήσει από το… φετινό ντεμπούτο του Τάκη Λεμονή στον πάγκο του.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Μπαρτσελόνα πέρασε από τη Λισαβώνα με 1-0 και κυνικό τρόπο επί της Σπόρτινγκ χάρη σε αυτογκόλ του Κόατες, στο 49’, μετά από εκτέλεση φάουλ του Μέσι. Έτσι, η Μπαρτσελόνα έχει έξι βαθμούς μετά από δύο αγωνιστικές, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ έχουν από τρεις, ενώ ο Ολυμπιακός δεν έχει βαθμό.

Στο Τορίνο ο Ολυμπιακός απέδειξε, κυρίως στον εαυτό του, πως μια ομάδα που στήθηκε σωστά το καλοκαίρι και έκανε εξαιρετικές για τα ελληνικά δεδομένα μεταγραφές δεν μετατράπηκε αίφνης σε κακή ομάδα επειδή ο προπονητής της μπερδεύτηκε και μπέρδεψε μετά την πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Ο Λεμονής δεν έκανε κάτι το συνταρακτικό, παράταξε μια ομάδα συμπαγή και με τους παίκτες να αγωνίζονται στις θέσεις τους. Έτσι, ο Κούτρης επέστρεψε στο αριστερό άκρο και ο Φιγκέιρας πήγε στο δεξί, δίπλα από τον Ένχελς πήρε θέση ο νεαρός Νικολάου, ο οποίος ήταν σταθερός και με καλή απόδοση στο ντεμπούτο του. Ο Ζντίελαρ ήταν ο κόφτης μπροστά από την άμυνα και μπροστά του ήταν ο Ρομαό και ο πολύ καλός για μία ακόμα φορά Οτζίτζα, μια τριάδα που για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν επέτρεψε στη Γιουβέντους την συνήθη ανάπτυξη του παιχνιδιού της. Για τα άκρα της επίθεσης επελέγησαν δύο παίκτες γρήγοροι, δυνατοί και οι οποίοι αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στην ανασταλτική λειτουργία, ο Σεμπά αριστερά και ο Πάρντο δεξιά, με τον Εμενίκε στην κορυφή της επίθεσης.

Εκμεταλλευόμενος και το γεγονός πως η Γιουβέντους δεν μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός μέχρι το 30’ άφηνε την μπάλα στους Ιταλούς, δεν κινδύνευε ιδιαίτερα αμυντικά και έψαχνε την ευκαιρία του στην κόντρα επίθεση. Μία τέτοια στιγμή προέκυψε στο 14’, όταν ο Οτζίτζα βρήκε τον Σεμπά εκείνος μπήκε στην περιοχή και έφερε την μπάλα στο δεξί του πόδι, ωστόσο η εκτέλεση στο απέναντι «παραθυράκι» του Μπουφόν ήταν κακή και έφυγε ψηλά άουτ. Μετά και την ευκαιρία του Εμενίκε στο 36’, ο οποίος έψαξε την πάσα αντί να σουτάρει, η Γιουβέντους άρχισε να ανεβάζει στροφές και να γίνεται πολύ απειλητική, δημιουργώντας διαδοχικές επικίνδυνες καταστάσεις όσο πλησίαζε το τέλος του ημιχρόνου, ωστόσο αφενός οι αποκρούσεις του Προτό και αφετέρου το δοκάρι του, όταν παραλίγο να βάλει αυτογκόλ ο Ένχελς στο 45’, διατήρησαν το 0-0 του ημιχρόνου.

Από το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η Γιουβέντους συνέχισε να ψάχνει με πιεστικό τρόπο το γκολ, ωστόσο ο Ολυμπιακός κρατούσε και στο 57’ είχε άλλη μία καλή στιγμή στην κόντρα επίθεση, μετά από εξαιρετική ενέργεια του Σεμπά, ωστόσο η τελική πάσα του Πάρντο δεν ήταν η κατάλληλη.

4240357

Λίγο μετά, εν μέσω αποθέωσης, ο Ιγκουαΐν πέρασε ως αλλαγή στο 60’ και η πίεση της Γιουβέντους αυξήθηκε κι άλλο. Ο Ολυμπιακός παραχώρησε κι άλλα μέτρα στο γήπεδο, ο Κιελίνι είχε χωρίς πίεση την μπάλα στον χώρο του κέντρου και πάσαρε στον Μάντζουκιτς, που πλέον έπαιζε στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Ο Κροάτης είχε μια εξαιρετική έμπνευση, να βγάλει με ένα άγγιγμα την μπάλα στον Άλεξ Σάντρο που έκανε την κίνηση στα αριστερά, ανοίγοντας έτσι την άμυνα του Ολυμπιακού. Ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή και γύρισε την μπάλα, το πρώτο σουτ του Ιγκουαΐν αποκρούστηκε, ωστόσο η δεύτερη προσπάθειά του κατέληξε στα δίχτυα του Προτό, στο 68’.

Η Γιουβέντους πλέον έπαιζε με μεγαλύτερη άνεση και στην πραγματικότητα το ματς είχε τελειώσει, καθώς ήταν σαφές πως ο Ολυμπιακός είχε μόνο ένα πλάνο, τη διατήρηση του μηδέν στην άμυνα. Ο Λεμονής πέρασε τον Μπεν και τον Φορτούνη για να αυξήσει τις πιθανότητες της ομάδας του να σκοράρει, ωστόσο στο 80’ η Γιουβέντους έκλεψε και βγήκε στην αντεπίθεση, ο Ιγκουαΐν κατέβασε την μπάλα φτάνοντας λίγο έξω από την περιοχή, όταν και πάσαρε στον Ντιμπάλα, σε κατάσταση τετ-α-τετ με τον Προτό. Ο Ντιμπάλα πρόλαβε οριακά να «τσιμπήσει» την μπάλα αλλά λίγο πριν περάσει τη γραμμή ο Ένχελς την γύρισε, ωστόσο βρήκε στο σώμα του επερχόμενου Μάντζουκιτς και το 2-0 ήταν γεγονός, με ελάχιστα πράγματα να συμβαίνουν έκτοτε. 

4240438

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Στουράρο (81′ Μπενατιά), Μπαρτζάλι, Κιελίνι, Άλεξ Σάντρο, Ματουιντί, Μπεντανκούρ, Κουαδράδο (60′ Ιγκουαίν), Ντιμπάλα, Ντόουγκλας Κόστα (84′ Μπερναντέσκι), Μάντζουκιτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Προτό, Φιγκέιρας, Κούτρης, Νικολάου, Ένγκελς, Ρομαό, Ζντιέλαρ (77′ Φορτούνης), Οφόε, Πάρντο (72′ Μπεν), Σεμπά, Εμενίκε (88′ Μάριν).