Ο Παναθηναϊκός είχε ηγέτη και καθαρό μυαλό, ο Ολυμπιακός όχι - Free Sunday
Ο Παναθηναϊκός είχε ηγέτη και καθαρό μυαλό, ο Ολυμπιακός όχι

Ο Παναθηναϊκός είχε ηγέτη και καθαρό μυαλό, ο Ολυμπιακός όχι

Συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, κερδίζοντας με 71-68 τον Ολυμπιακό στο κεκλεισμένων των θυρών ΣΕΦ και αποκτώντας προβάδισμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου.

Υπήρξε ένα στοιχείο που καθόρισε ένα πολύ ισορροπημένο παιχνίδι: στο τέλος ο Παναθηναϊκός είχε μέσα τον ηγέτη του, τον Καλάθη, ο οποίος έκανε τη διαφορά, ενώ ο ηγέτης του Ολυμπιακού καθόταν στον πάγκο, ανήμπορος να βοηθήσει λόγω του τραυματισμού του. Πέραν της απουσίας του Σπανούλη ο Σφαιρόπουλος δεν είχε στη διάθεσή του και τον Ρόμπερτς, δύο παίκτες που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις δηλαδή, τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τους συμπαίκτες τους, ενώ δύο λεπτά πριν το τέλος της 3ης περιόδου σταμάτησε να έχει στη διάθεσή του και τον Παπανικολάου.

Ο διεθνής φόργουορντ, που είχε δεχτεί τις παρατηρήσεις του Σφαιρόπουλου και στο πρώτο ημίχρονο επειδή διαμαρτυρήθηκε στους διαιτητές, διαμαρτυρήθηκε για μία απόφαση των διαιτητών, ο Σφαιρόπουλος φέρεται να του είπε κάτι σαν «δεν είναι δική σου δουλειά να ασχολείσαι με τους διαιτητές», ο Παπανικολάου φέρεται να ξαναείπε κάτι για την φάση για την οποία διαμαρτυρόταν (ή μήπως είπε κάτι στον προπονητή του;) και ο Σφαιρόπουλος, αυτό φαίνεται καθαρά στην κάμερα, γυρνάει, του λέει «τι είπες;» και τον στέλνει στα αποδυτήρια. Μια σκληρή απόφαση, που πιθανότατα ζημίωσε την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για την ομάδα στο μέλλον. Κάτι που ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο Σφαιρόπουλος έχει ξεκαθαρίσει από πριν στους παίκτες του ότι κανείς εξ αυτών δεν θα ασχολείται με τους διαιτητές αλλά μόνο με το παιχνίδι και με τους διαιτητές θα ασχολείται ο ίδιος. Και βάσει των δηλώσεων του Σφαιρόπουλου αυτό ακριβώς έχει συμβεί.

Επιστρέφοντας στο σημείο που κρίθηκε το παιχνίδι, χάρη σε ένα επιθετικό ξέσπασμα του Τόμπσον, ο οποίος έδειξε πως στην πορεία της σεζόν μπορεί να δώσει άλλη διάσταση στην επίθεση του Ολυμπιακού, και ένα επιθετικό βραχυκύκλωμα του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 59-52, ενώ με Τόμπσον και Μακλίν έφτασαν τον Ολυμπιακό μέχρι το 65-56 στο 35’. Σε εκείνο το σημείο επέστρεψε ο Καλάθης (14π. με 2/2β., 6/10 δίπ., 0/4 τρίπ., 7 ασ., 9 ριμπ., 3 λ., 3 κλεψ.), ο οποίος σκόραρε αμέσως, έδωσε ηρεμία και οργάνωση στον Παναθηναϊκό, ενώ έβγαλε τις δύο πιο καθοριστικές φάσεις του παιχνιδιού, ένα άψογα εκτελεσμένο πικ εν ρολ με τον Γκιστ στο τέλος της επίθεσης στα 19’’ (69-66) πριν το τέλος τη στιγμή που φαινόταν ότι θα του μείνει η μπάλα στα χέρια και ένα τρομερό κλέψιμο σε πάσα του Μάντζαρη, στην αμέσως προηγούμενη φάση, όταν έπαιζε… μόνος του άμυνα απέναντι σε τρεις παίκτες του Ολυμπιακού σε αιφνιδιασμό, με το σκορ στο 67-66.

Για τα υπόλοιπα φρόντισαν το καθαρό μυαλό του Παναθηναϊκού στο τέλος, που του επέτρεψε να εκτελέσει σωστά τα συστήματά του, και η εκτελεστική δεινότητα του Σίνγκλετον, που πέτυχε το τρίποντο που ξεκόλλησε τον Παναθηναϊκό (66-61), και του συνήθους υπόπτου Ρίβερς, ο οποίος πέτυχε δύο διαδοχικά τρίποντα και έφερε τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ (67-66). Και οι δύο εκτέλεσαν κάτω από καλές προϋποθέσεις, αποτέλεσμα των κινήσεων των συμπαικτών τους και του καλού διαβάσματος της αντίπαλης άμυνας.

Ο Ολυμπιακός από το 35’ και μετά πέτυχε μόλις τρεις πόντους, με το τελευταίο του καλάθι να έρχεται από τον Μακλίν, με τη δεύτερη προσπάθεια μετά από αποτυχημένη προσπάθεια του Πρίντεζη. Με τον Παναθηναϊκό στο +3 (69-66), η εντολή του Σφαιρόπουλου ήταν να πάνε για γκολ-φάουλ, κάτι που δεν επιτεύχθηκε. Ο Ολυμπιακός διαμαρτυρήθηκε για φάουλ στον Μακλίν, ωστόσο αφενός οι διαιτητές είχαν αφήσει ανάλογες φάσεις και για τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο τρίλεπτο, αφετέρου δεν υπήρχαν οπαδοί στις εξέδρες να πιέσουν για ένα… ετσιθελικό φάουλ.

Πέραν της -λογικής δεδομένων των απόντων του, που του στέρησαν καθαρό μυαλό και δημιουργία- κατάρρευσης του Ολυμπιακού στο τέλος, όταν και η άμυνα χαλάρωσε, το υπόλοιπο παιχνίδι ήταν πολύ ισορροπημένο. Οι δύο ομάδες είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους μέσα στο παιχνίδι και συμβάδιζαν στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, με τον Παναθηναϊκό να έχει ως σταθερά τον καταπληκτικό Καλάθη και τον Σφαιρόπουλο να παίρνει τα αναμενόμενα από τους περσινούς παίκτες του, πλην του Πρίντεζη και του εκνευρισμένου Παπανικολάου, να παίρνει ελάχιστα από Στρέλνιεκς και Τιλί, αλλά να παίρνει περισσότερα από τα αναμενόμενα από τον Τόμπσον και τον Μακλίν (18π. με 7/9 σουτ), ο οποίος θύμισε τον προ τετραετίας, εξαιρετικό του εαυτό.

Ο Πασκουάλ από την πλευρά του, πέραν του Καλάθη, πήρε, σε γενικές γραμμές, όσα περίμενε από Γκιστ, Σίνγκλετον, Ρίβερς και Παππά, Λοτζέσκι και Αντετοκούνμπο έβαλαν το λιθαράκι τους σε συγκεκριμένα σημεία του παιχνιδιού και από τους υπόλοιπους δεν πήρε τίποτα.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 40-36, 54-52, 68-71.

Ολυμπιακός: Μιλουτίνοφ 8, Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 8 (2), Τόμπσον 13 (1), Πρίντεζης 8, ΜακΛιν 18, Τολιόπουλος 1, Παπαπέτρου 5 (1), Στρέλνιεκς 2, Τιλί.

Παναθηναϊκός: Γκιστ 13, Λοτζέσκι 7 (1), Καλάθης 14, Αντετοκούνμπο 5 (1), Σίνγκλετον 9 (1), Ρίβερς 13 (3), Παππάς 7 (1), Ντένμον, Γκάμπριελ 2, Όγκαστ, Βουγιούκας 1.