Ένα κομβικό ντέρμπι - Free Sunday
Ένα κομβικό ντέρμπι

Ένα κομβικό ντέρμπι

Ο ΠΑΟΚ πήγε με μάλλον χαλαρή διάθεση και αίσθηση ανωτερότητας στο Καραϊσκάκη για να παίξει με τον Ολυμπιακό. Μια εντελώς αδικαιολόγητη στάση, την οποία θα πληρώσει πολύ ακριβότερα από την απώλεια των τριών βαθμών. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά τη σεζόν, στη συνέχεια ο Χάσι μπερδεύτηκε και μπέρδεψε, υπήρξε σερί αρνητικών αποτελεσμάτων και αλλαγή προπονητή, καθώς και νέες ήττες επί Λεμονή. Ο Ολυμπιακός όμως πήρε το παιχνίδι που χρειαζόταν, κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, και προετοιμάστηκε για το do or die με τον ΠΑΟΚ.

Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, μετά από ένα ξεκίνημα στο οποίο ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν καλύτερος, στη συνέχεια ο Λεμονής ανέβασε ψηλά την πίεσή του και έκοψε τον ΠΑΟΚ στα δύο, οι παίκτες του, χωρίς να κάνουν κάτι το ιδιαίτερα ποιοτικό, ήταν πρώτοι στις μονομαχίες και ο Ολυμπιακός πήρε μια νίκη θέλησης και χαρακτήρα. Αυτό που έλειψε από τον ΠΑΟΚ δηλαδή. Έναν ΠΑΟΚ που, ως περιβάλλον, μιλάει πολύ αλλά κάνει λίγα. Δεν δικαιολογείται τέτοια αισιοδοξία ενόψει ενός ντέρμπι με τον σχεδόν μόνιμο πρωταθλητή, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται αυτός, όταν εκτός Τούμπας στη Super League έχεις 0-0 με τον Λεβαδειακό και τον Απόλλωνα Σμύρνης και 1-1 με την ΑΕΛ. Ούτε δικαιολογείται μια αποτίμηση του αποτελέσματος στο στιλ «καταφέραμε και χάσαμε από τους πεθαμένους» και «δεν έγινε και τίποτα». Το πόσο σημαντική ήταν η ήττα στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη μιας ομάδας που ήταν σίγουρη ότι ήταν καλύτερη και το δήλωνε αλλά απέτυχε να το αποδείξει φάνηκε στον αμέσως επόμενο αγώνα, για το Κύπελλο, στην Καλαμαριά με τον Απόλλωνα. Όπως και από τις αντιδράσεις των οπαδών και γενικά του περιβάλλοντος ΠΑΟΚ.

Αυτό που δεν κατάλαβε ο ΠΑΟΚ –αλλά γνώριζε πολύ καλά ο Ολυμπιακός– ήταν πως ο πρωταθλητής δεν ήταν πεθαμένος, ήταν πληγωμένο θηρίο και ως γνωστόν το πληγωμένο θηρίο το σκοτώνεις, αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι θα σκοτωθείς. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να το σκοτώσει και σε συνδυασμό με τα τρία σερί αρνητικά αποτελέσματα της ΑΕΚ από τη στιγμή που βρέθηκε στην κορυφή με διαφορά, το πραγματικό ερώτημα πλέον είναι πόσες αγωνιστικές θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός για να βρεθεί στην κορυφή της βαθμολογίας και να αρχίσει να χτίζει διαφορά, δεδομένου ότι έχει πιο εύκολο πρόγραμμα από τους αντιπάλους του στη συνέχεια.

Ένα ερώτημα που σε μεγάλο βαθμό θα απαντηθεί στο κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου, όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό. Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός αποτελεί το μέτρο του πρωταθλήματος –τουτέστιν για τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου σημασία δεν έχει η μεταξύ τους βαθμολογική απόσταση αλλά μόνο η απόσταση που έχουν από τον Ολυμπιακό–, είναι σαφές πως το πρωτάθλημα ξεκίνησε ουσιαστικά την προηγούμενη αγωνιστική. Με τον Ολυμπιακό να προέρχεται από μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του Πανιωνίου και ακόμη μεγαλύτερη επί του ΠΑΟΚ, είναι σαφές πως αν περάσει με νίκη από τη Λεωφόρο το πιθανότερο είναι πως οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου θα μπουν σε φάση εσωστρέφειας, τα φαντάσματα θα ξυπνήσουν και απλώς θα μένει να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο ο Ολυμπιακός θα φτάσει στη διατήρηση του τίτλου του.

Το σίγουρο είναι πως δεν θα είναι εύκολο για την ομάδα του Λεμονή. Ο Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί εσχάτως, επιπλέον επί Ουζουνίδη είναι πολύ δυνατός στη Λεωφόρο, όπου έχει νικήσει τον Ολυμπιακό στις δύο τελευταίες επισκέψεις του. Και φυσικά ο Ολυμπιακός δεν έλυσε με τη νίκη επί του ΠΑΟΚ τα αγωνιστικά του προβλήματα. Και οι δύο δυσκολεύονται στην παραγωγή φάσεων και στο γκολ, αλλά συνήθως στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός βρίσκει τον τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα κομβικό ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Αν νικήσει ο λίγο πριν τη χρεοκοπία Παναθηναϊκός των χιλίων οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων, φυσικά και θα μπει στη διεκδίκηση του τίτλου. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός, τότε το πρωτάθλημα που… μόλις ξεκίνησε θα έχει ουσιαστικά τελειώσει.