ΑΕΚ: Στον δρόμο για την απόλυτη υπέρβαση - Free Sunday
ΑΕΚ: Στον δρόμο για την απόλυτη υπέρβαση

ΑΕΚ: Στον δρόμο για την απόλυτη υπέρβαση

Το μεγάλο τεστ για την ΑΕΚ και τις φετινές της βλέψεις για κατάκτηση του τίτλου ήρθε αμέσως μετά την τεράστια νίκη της με ανατροπή επί του Ολυμπιακού, όταν και απέκτησε πέντε βαθμούς διαφορά από αυτόν. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που ένας από τους ανταγωνιστές του νίκησε τον Ολυμπιακό και προηγήθηκε στη βαθμολογία. Είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι περιπτώσεις που κάποια ομάδα άντεξε την πίεση του να την κυνηγάει ο σχεδόν μόνιμος πρωταθλητής στη βαθμολογία.

Σε εκείνο το τεστ η ΑΕΚ είχε αποτύχει. Ήττα με κακή απόδοση από τον Αστέρα στην Τρίπολη, ισοπαλία στην Ξάνθη, εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο, ήταν τα τρία αποτελέσματα που ακολούθησαν. Κάπου εκεί το θέμα πλέον ήταν πόσες αγωνιστικές θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός για να βρεθεί στην κορυφή. Η ΑΕΚ, όμως, επέστρεψε θεαματικά, περνώντας με νίκη από τη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο, ενώ στη συνέχεια νίκησε και τον ΠΑΟΚ. Απέδειξε, στον εαυτό της και στο περιβάλλον της κατ’ αρχάς, πως είναι μια ομάδα που χτίστηκε σε στέρεες βάσεις το καλοκαίρι και είναι αρκετά σκληροτράχηλη, αλλά και ποιοτική, ώστε να διεκδικήσει μέχρι τέλους το φετινό πρωτάθλημα. Πινελιές συνέχισαν να προστίθενται στη γενική εικόνα. Η ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων θα διεκδικήσει τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της, έχοντας μείνει αήττητη και χωρίς να δεχτεί γκολ σε δύο παιχνίδια με τη Μίλαν και γενικά στον όμιλό της στοEuropa League. Είτε καταφέρει να πάρει την ισοπαλία από την Αούστρια στη Βιέννη την προσεχή Πέμπτη είτε όχι, η φετινή ήταν η χρονιά της ευρωπαϊκής επιστροφής της ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός θα τερματίσει τέταρτος στον όμιλό του στο Champions League, έχοντας να επιδείξει την επιτυχημένη μαζική άμυνα κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Καραϊσκάκη ως μοναδικό φετινό του ευρωπαϊκό παράσημο, ο ΠΑΟΚ, αλλά και ο Παναθηναϊκός (πριν έρθει η απόφαση του Αλαφούζου να παρατήσει την ομάδα σύξυλη στο ξεκίνημα της σεζόν και ενώ προηγουμένως είχε… ξανοιχτεί στις μεταγραφές), δεν έφτασαν καν στη φάση των ομίλων.

Στην πορεία η ΑΕΚ έχασε δύο από τους ποιοτικότερους παίκτες της, τους στυλοβάτες της στη μεσαία γραμμή, τον Μάνταλο και τον Γιόχανσον, αμφότερους με ρήξη χιαστών και εκτός μάχης για το υπόλοιπο της σεζόν. Σε εκείνο το σημείο φάνηκε πως η ΑΕΚ πιθανότατα θα διεκδικήσει μέχρι το τέλος τον τίτλο, έχοντας τις πιθανότητές της να τα καταφέρει. Στο πρώτο παιχνίδι χωρίς τον Μάνταλο κέρδισε τον ΠΑΟΚ. Μετά τη διακοπή για τα μπαράζ των εθνικών ομάδων, στα οποία έχασε και τον Γιόχανσον, πήρε στο τέλος την ισοπαλία στη Λεωφόρο από τον Παναθηναϊκό, ούσα καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, και αμέσως μετά νίκησε άνετα τον Πλατανιά στο ΟΑΚΑ με 3-0.

Το καλύτερο για την ΑΕΚ είναι η εικόνα που παρουσιάζει: είναι μια δεμένη ομάδα, συμπαγής, αποφασισμένη, σκληρή, κάνει σε κάθε αγώνα το καλύτερο που μπορεί. Με μόνο μία εξαίρεση να επιβεβαιώνει τον κανόνα: το παιχνίδι στην Τρίπολη.

Επιτεύγματα που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για την ΑΕΚ, από τη στιγμή που έχει πολύ μικρότερο μπάτζετ από τον ΠΑΟΚ και ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τα οικονομικά δεδομένα του Ολυμπιακού.

Θα είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο ως πρωταθλήτρια χειμώνα. Της απομένουν τα παιχνίδια στη Λιβαδειά, με την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα Σμύρνης στο ΟΑΚΑ. Παιχνίδια στα οποία θα κληθεί να διασπάσει πολυπρόσωπες άμυνες. Άρα και παιχνίδια στα οποία θα χρειαστεί… το κάτι παραπάνω. Σε αυτή τη φάση αυτός που, παρ’ ότι ακόμα ανέτοιμος, μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω είναι ο Κονέ. Έχει και την ποιότητα και την ψυχολογία για να το κάνει. Τον Ιανουάριο όμως θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση για να αντεπεξέλθει η ΑΕΚ στο υπόλοιπο της σεζόν στα ίδια στάνταρ. Όπως είπε και ο Χιμένεθ, θα χρειαστούν δύο παίκτες για να αντικαταστήσουν τους Μάνταλο και Γιόχανσον –άρα δύο ποιοτικοί παίκτες– και 2-3 ακόμη. Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό. Θα χρειαστεί επίσης η ΑΕΚ να το… κάνει όπως το καλοκαίρι, κάνοντας ταχύτατα τις περισσότερες προσθήκες και περιμένοντας στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου μήπως και παρουσιαστεί κάτι εξαιρετικό, που θα της ανεβάσει κι άλλο το επίπεδο.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να ολοκληρώσει με την απόλυτη υπέρβαση μια σεζόν που μέχρι τώρα εξελίσσεται πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, έχοντας χαρίσει ήδη αρκετούς «θριάμβους της μιας βραδιάς» στους οπαδούς της.