Βασίλισσα ξανά η ΑΕΚ, 88-83 τον Ολυμπιακό στον τελικό - Free Sunday
Βασίλισσα ξανά η ΑΕΚ, 88-83 τον Ολυμπιακό στον τελικό

Βασίλισσα ξανά η ΑΕΚ, 88-83 τον Ολυμπιακό στον τελικό

 

Στη σπουδαιότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος μετά τη νίκη της επί του Ολυμπιακού με 88-83 στα Δύο Αοράκια στο Ηράκλειο Κρήτης, σε έναν τελικό με φανταστική ατμόσφαιρα εφόσον στις εξέδρες βρέθηκαν μόνο μαθητές, περίπου 4.000.

Ήταν το πρώτο τρόπαιο μετά από 16 χρόνια -όταν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα- για την ΑΕΚ, όπως και το πρώτο Κύπελλο που δεν κατέληξε στους «αιώνιους» μετά από 14 χρόνια, όταν το είχε κατακτήσει ο Άρης. Μια μεγάλη στιγμή για την ΑΕΚ που κατάφερε να νικήσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό και στον τελικό τον Ολυμπιακό, δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ήταν επίσης μια απολύτως δίκαιη κατάκτηση εφόσον από τη μία πλευρά βρέθηκε μια αποφασισμένη και πανέτοιμη ομάδα και από την άλλη ένας αποφασισμένος και πανέτοιμος Σπανούλης, εφόσον οι υπόλοιποι «ερυθρόλευκοι»… αγνοούνται: οι Έλληνες βρέθηκαν σε κακή μέρα (ο Πρίντεζης υποτονικός, ο Μάντζαρης πέρασε απαρατήρητος, ο Παπανικολάου είχε 2/11 σουτ και έχασε τρία λέι απ σε μία φάση στο πρώτο δεκάλεπτο), οι Αμερικανοί πέρασαν και δεν ακούμπησαν, όπως συχνά πυκνά κάνουν, όλοι πλην του Σπανούλη ήταν εμφανίστηκαν υπερόπτες και σίγουροι ότι σε κάποια φάση θα το γυρίσουν και το σκωτσέζικο ντους για τους οπαδούς του Ολυμπιακού συνεχίστηκε.

4375908

Πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στους αδελφούς Αγγελόπουλους και τον Σφαιρόπουλο, εφόσον είναι σαφές πλέον πως κάτι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα. Και το κάτι έχει προφανώς να κάνει με τους Αμερικανούς της ομάδας.

Άλλωστε τη διαφορά στον τελικό για την ΑΕΚ την έκαναν οι Αμερικανοί της και ιδίως η τριάδα του MVP του τελικού Χάρις (17π. με 8.15 δίπ., 3 ριμπ., 1 ασ., 1 κλεψ.), που έβαλε και το πιο κρίσιμο καλάθι, και των Πάντερ (14 π.) και Χάντερ (15 π.), ενώ πολύ καλοί ήταν και οι Τζέιμς (11π.) και Γκριν (6 π., 7 ασ., 5 ριμπ.).

Η ΑΕΚ, άψογα προετοιμασμένη από τον Ντούσαν Σάκοτα, διάβαζε εξαιρετικά την άμυνα του Ολυμπιακού και εκμεταλλευόταν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού τα μις-ματς, ενώ οι παίκτες της μπήκαν εμφανώς αποφορτισμένοι και με διάθεση να το απολαύσουν, με συνέπεια να έχουν ένα τρομερό επιθετικά πρώτο ημίχρονο, με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. Η ΑΕΚ με μπροστάρη τον Λαρεντζάκη και στη συνέχεια τον Πάντερ, οι οποίοι πέτυχαν από δύο τρίποντα, προηγήθηκε με 26-23 στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ μόλις βγήκε ο Σπανούλης στο δεύτερο δεκάλεπτο η ΑΕΚ έχτισε διαφορά με τον Χάρις (34-28 και 41-33), για να κλείσει το ημίχρονο με 45-42 για την ΑΕΚ, η οποία είχε 56% ποσοστό ευστοχίας σε δίποντα και τρίποντα.

Το ερώτημα ήταν αν θα μπορούσε να σουτάρει τόσο αποτελεσματικά και στο δεύτερο ημίχρονο και η απάντηση ήταν πως… δεν χρειαζόταν. Ο Ολυμπιακός λειτουργούσε μόνο με τον Σπανούλη (20 π., 9 ας.) στο παρκέ, οι ασίστ του οποίου έβαλαν στο παιχνίδι και τον Μιλουτίνοφ (17 π., 8 ριμπ.), ενώ η ΑΕΚ είχε βρει ρυθμό και τιμωρούσε κάθε αμυντική αδυναμία του Ολυμπιακού, όπως έγινε με τον Τζέιμς, ο οποίος επιτέθηκε με επιτυχία ξανά και ξανά απέναντι στον Γουίλτζερ όταν τον πέρασε στο παιχνίδι ο Σφαιρόπουλος. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με 61-60 και όλοι περίμεναν το ξέσπασμα με το οποίο θα καθάριζε τον τελικό, ωστόσο κάπου εκεί φάνηκε ότι είχε… βουνό μπροστά του, καθώς η ΑΕΚ απάντησε άμεσα με 5-0 σερί και το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με 65-63 για την Ένωση.

Η ΑΕΚ το πίστευε όλο και περισσότερο κάθε λεπτό που περνούσε και εξακολουθούσε να ελέγχει τον αγώνα, προηγήθηκε με 72-65 και σε εκείνο το σημείο υπήρξε νέα αντίδραση του Ολυμπιακού, που έβγαλε άμυνες και με τον Μακλίν μείωσε σε 72-70. Το πρώτο μεγάλο σουτ που σίγουρα θα χρειαζόταν η ΑΕΚ ήρθε στο 36’, όταν με το σκορ στο 77-74 ο Ολυμπιακός έπαιξε καλή άμυνα και ο Τζέιμς ουσιαστικά αναγκάστηκε σε τρίποντο, πλην όμως ευστόχησε για το 80-74. Ο Παπαπέτρου μείωσε σε 83-81 και ακολούθησαν οι φάσεις που έκριναν τον τελικό. Στα 1’26΄΄ πριν το τέλος ο Σπανούλης πήρε με το γνωστό βηματάκι στο πλάι ένα τρίποντο για να ισοφαρίσει, ωστόσο ο Τζέιμς είχε διαβάσει την πρόθεσή του και τον έκοψε, διατηρώντας το 84-81.

Με το σκορ στο 84-82 στα 38’’ πριν το τέλος ο Πρίντεζης έκλεψε την μπάλα, ο Παπαπέτρου έφυγε στον αιφνιδιασμό αλλά αστόχησε στο λέι απ. Στην επίθεση της ΑΕΚ που ακολούθησε ο Χάρις πήρε την μπάλα στο κέντρο του γηπέδου και πήγε τον Παπανικολάου μέχρι κάτω από το καλάθι, ευστοχώντας και κάνοντας το 86-82, στο πιο κρίσιμο καλάθι του τελικού.

4376406

Ο Στρέλνιεκς έχασε μία βολή (και συνολικά τρεις στα τελευταία λεπτά, ένας παίκτης που σουτάρει με 90% στις βολές), ο Τζέιμς έβαλε και τις δύο δικές του (88-83) και οι παίκτες της ΑΕΚ πανηγύρισαν έξαλλα έναν τίτλο που δικαιούνταν απόλυτα.

4376456

4376476

 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-26, 42-45, 63-65, 83-88

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 20 (3), Μιλουτίνοφ 17, Πρίντεζης 10 (2), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Μακλίν 10, Παπαπέτρου 5, Στρέλνιεκς 14 (2), Ρόμπερτς, Μπόγρης, Γουίλτζερ, Τόμπσον.

ΑΕΚ: Τζέιμς 11 (1), Γκριν 6, Χάρις 17, Λαρεντζάκης 6 (2), Χάντερ 15, Πάντερ 14 (2), Ξανθόπουλος 3 (1), Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος, Μαυροειδής 4, Καββαδάς 4.