Κακός μπελάς για τον Ολυμπιακό η Ζαλγκίρις, του πήρε πλεονέκτημα και... αέρα - Free Sunday
Κακός μπελάς για τον Ολυμπιακό η Ζαλγκίρις, του πήρε πλεονέκτημα και... αέρα

Κακός μπελάς για τον Ολυμπιακό η Ζαλγκίρις, του πήρε πλεονέκτημα και... αέρα

Ό,τι έχτιζε ο Ολυμπιακός σε όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου του το γκρέμισε η Ζαλγκίρις στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ, καθώς νίκησε με 87-78 στην παράταση και πήρε το πλεονέκτημα της έδρας.

Μια φυσιολογική εξέλιξη στο συγκεκριμένο παιχνίδι, καθώς από τη μία πλευρά υπήρχε μία ομάδα που ήταν ψύχραιμη, αποφασισμένη και εκτελούσε στην εντέλεια το πλάνο του Γιασικεβίτσιους και από την άλλη υπήρχε μία ομάδα που περίμενε τα πάντα από τον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε ό,τι μπορούσε αλλά δεν ήταν δυνατόν να κερδίσει μόνος του αυτή τη Ζαλγκίρις.

Πλέον ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, να έχει χάσει το πρώτο παιχνίδι των πλέι οφ μέσα στο ΣΕΦ και καλείται να αντιδράσει και μάλιστα απέναντι στη μοναδική ομάδα που τον κέρδισε δύο φορές στην κανονική περίοδο και πλέον έκανε το «3 στα 3». Όπως είπε και ο Γιασικεβίτσιους ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει δείξει περισσότερο από κάθε άλλη χαρακτήρα στην Ευρωλίγκα την τελευταία πενταετία. Γι΄’ αυτό άλλωστε άντεξε μέχρι το τέλος στο συγκεκριμένο παιχνίδι κόντρα σε μια σαφώς ανώτερη Ζαλγκίρις. Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι πως απέναντί του βρίσκεται μια ομάδα με ανάλογα χαρακτηριστικά, είναι αυτό που λέμε «κακός μπελάς» για τον αντίπαλο, δεν παραδίδεται, δεν πτοείται από τις αντιξοότητες και συνεχίζει να παίζει το μπάσκετ της. Όπως και ο Ολυμπιακός στα καλά του. Με τη διαφορά ότι στη δεδομένη συγκυρία η Ζαλγκίρις είναι στα καλά της, ο Ολυμπιακός όχι.

Το ξεκίνημα του παιχνιδιού δεν προϊδέαζε για το τι θα επακολουθήσει, καθώς ο Ολυμπιακός ήταν άψογος, απέκοψε τον Πάνγκος από την υπόλοιπη ομάδα και ήταν εξαιρετικός στην άμυνα, με συνέπεια να προηγηθεί με 23-8 στο 8’. Από εκείνο το σημείο και μετά όμως η Ζαλγκίρις -ιδίως μετά τον τραυματισμό του Μιλουτίνοφ στο γόνατο, ο οποίος επέστρεψε δύο φορές στο παιχνίδι αλλά δεν πατούσε καλά- συνεχώς πρόσθετε παίκτες στην εξίσωση, ενώ ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να βρει άλλον πέραν του Μάντζαρη ώστε να συνδράμει τον Σπανούλη. Ο Μιλουτίνοφ είναι αμφίβολος για το επόμενο παιχνίδι, ενώ τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί, καθώς εκτός θα παραμείνει ο Παπανικολάου και αμφίβολοι είναι και οι Πρίντεζης και Στρέλνιεκς, που έπαιξαν με ένεση (και φάνηκε στην απόδοσή τους).

Η επίθεση του Ολυμπιακού δεν είχε καμία κίνηση, η Ζαλγκίρις του είχε κόψει τελείως τα pick’n’roll και άρχισε να χτίζει αυτοπεποίθηση μέσω της άμυνάς της. Όταν ο εκπληκτικός σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού Ντέιβις (21 π. με 8/15 δίπ., 5/5 β., 8 ριμπ. εκ των οποίων τα 6 επιθετικά, 1 ασ., 1 κλεψ., 3 κοψ.) βρήκε επιθετικό συμπαραστάτη στον Μίσιτς η Ζαλγκίρις έτρεξε ένα 8-0 και στη συνέχεια με τον Ούντριχ να την «νοικοκυρεύει» και σουτ του Μίλακνις μείωσε σε 29-24, φτάνοντας στο 32-32 στο 19’. Πυλώνας ανάκαμψης για την Ζαλγκίρις τα 7 επιθετικά ριμπάουντ που είχε μέχρι εκείνο το σημείο. Στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου μίλησε η κλάση του Σπανούλη (25 π. με 3/6 δίπ., 5/12 τρίπ., 9 ασ., 2 ριμπ., 6 λ.), ο οποίος με δύο τρίποντα έφερε τον Ολυμπιακό στο +6 στο ημίχρονο, 38-32.

Με νέο τρίποντο του Σπανούλη σημειώθηκαν οι πρώτοι πόντοι του Ολυμπιακού στο 3ο δεκάλεπτο, αλλά πλέον άρχισε να μπαίνει στο παιχνίδι και ο εξαφανισμένος στο πρώτο ημίχρονο Πάνγκος, που ξεκίνησε την 3η περίοδο με ασίστ και τρίποντο και τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους (3/7 δίπ., 3/7 τρίπ., 5/5 β.), 6 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Η Ζαλγκίρις πέρασε για πρώτη φορά μπροστά 46-45, αλλά ο Ολυμπιακός απάντησε με τρίποντα από Σπανούλη και Μάντζαρη, 54-46. Κάθε άλλο παρά πτοήθηκε η τρομερά διαβασμένη Ζαλγκίρις, απάντησε με δικό της 11-2 και προσπέρασε εκ νέου, 57-56. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός σημείωσε 7 πόντους χωρίς να ακουμπήσει μπάλα η Ζαλγκίρις: τρίποντο Μάντζαρη και αντιαθλητικό φάουλ του Ντέιβις στον ΜακΛίν, 2/2 βολές ο ΜακΛίν και αμέσως μετά καλάθι του Αμερικανού απέναντι στον Ντέιβις και το 57-56 έγινε 63-57 για τον Ολυμπιακό στο 34’.

Νέα απάντηση από την Ζαλγκίρις με φάσεις βγαλμένες από το μπλοκάκι του προπονητή συν ένα αντιαθλητικό-δώρο του ΜακΛίν (και τέσσερις πόντους για την Ζαλγκίρις) και 66-65 για τους Λιθουανούς. Με νέο τρίποντο του Μίλακνις η Ζαλγκίρις προσπέρασε 72-69, ο Σπανούλης απάντησε με μεγάλο τρίποντο μπροστά στον Ντέιβις για το 72-72, ο ΜακΛίν κέρδισε τη μάχη από τον Ντέιβις αλλά το τελευταίο σουτ της κανονικής διάρκειας από τον Μάντζαρη δεν έγινε υπό καλές προϋποθέσεις και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση.

Στην παράταση η Ζαλγκίρις πήρε εξαρχής το προβάδισμα, βρήκε ένα τρομερό τρίποντο στο τέλος της επίθεσης από τον Ουλανόβας και με τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού, ήδη από το ξεκίνημα της 4ης περίοδου, απλά να ψάχνουν τον εξουθενωμένο πλέον Σπανούλη, εφόσον πέρα από τα 37 λεπτά που αναγκάστηκε να παίξει ο Γιασικεβίτσιους φρόντιζε να τον σημαδεύει στην επίθεση της ομάδας του ώστε να τον κουράζει περισσότερο, το παιχνίδι δεν είχε επιστροφή για τον Ολυμπιακό.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-12, 38-32, 56-53, 72-72 (κ.α.), 78-87.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΜακΛιν 6, Μπράουν, Παπαπέτρου 11 (1), Σπανούλης 25 (5), Μιλουτίνοφ 7, Στρέλνιεκς, Τιλί 3 (1), Πρίντεζης 12, Μάντζαρης 9 (2), Ρόμπερτς 5, Τόμπσον.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Ντέιβις 21, Πάνγκος 20 (3), Τουπάν, Ούντριχ 4, Γιανκούνας 4, Μιλάκνις 16 (4), Μίτσιτς 7, Ουάιτ 8 (2), Καβαλιάουσκας 2, Ουλανόβας 5 (1).