Ιερό πάθος και Ολυμπιακός από τα παλιά, 1-1 τη Ζαλγκίρις - Free Sunday
Ιερό πάθος και Ολυμπιακός από τα παλιά, 1-1 τη Ζαλγκίρις

Ιερό πάθος και Ολυμπιακός από τα παλιά, 1-1 τη Ζαλγκίρις

Ο Ολυμπιακός έβγαλε ποιότητα, χαρακτήρα και θέληση, νίκησε την Ζαλγκίρις με 79-68 και ισοφάρισε τη σειρά σε 1-1, οπότε θα πάει στο Κάουνας την επόμενη εβδομάδα με στόχο να κάνει τουλάχιστον μία νίκη για να επαναφέρει τη σειρά στο ΣΕΦ.

 Το πόσο το ήθελε ο Ολυμπιακός φάνηκε πριν τον αγώνα, όταν ο Παπανικολάου και ο Μπόγρης αποφάσισαν να παίξουν παρά την αντίθετη οδηγία του ιατρικού επιτελείου, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι δύο αμφίβολοι, Πρίντεζης και Στρέλνιεκς, αφήνοντας μοναδικό απόντα τον Μιλουτίνοφ.

Θεωρητικά απόντα τουλάχιστον, καθώς ο ΜακΛίν (21π. με 8/12 δίπ., 5/6 β., 5 ριμπ., 3 ασ., 1 κλέψ., 1 λ.) έπαιξε… και για τους δυο τους, κάνοντας μία συγκλονιστική εμφάνιση, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο. Γενικά ο Ολυμπιακός που εμφανίστηκε στο ΣΕΦ για τον δεύτερο αγώνα ήταν ο Ολυμπιακός τον οποίο έμαθαν να σέβονται και να φοβούνται όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας στα κρίσιμα, μια ομάδα που ήταν αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να μην ηττηθεί.

Ο γεμάτος ιατρικά προβλήματα Ολυμπιακός έβγαλε μεγάλη ενέργεια στο παρκέ, εκμηδένισε ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε στο πρώτο παιχνίδι, τα επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις (πήρε μόλις 3 έναντι 13ων του Ολυμπιακού) και έπαιξε εξαιρετική άμυνα, ιδίως στην 4η περίοδο όταν και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην Ζαλγκίρις.

Στο ξεκίνημα οι Λιθουανοί μπήκαν φουριόζοι, ωστόσο ο ΜακΛίν έδωσε σκορ στον Ολυμπιακό, η είσοδος του Μπόγρη δεν τους επέτρεψε το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα και όταν άρχισε να βρίσκει ρυθμό ο Σπανούλης και ο Στρέλνιεκς έβαλε δύο τρίποντα ο Ολυμπιακός άρχισε να χτίζει διαφορά (25-15), για να φτάσει στο 41-28 με το δεύτερο τρίποντο του Σπανούλη και μια ασίστ του στον ΜακΛίν, ωστόσο οι κακές επιλογές του τελευταίου λεπτού έστειλαν την Ζαλγκίρις στα αποδυτήρια στο -9, 41-32.

Το τρίτο δεκάλεπτο, στο οποίο δεν αγωνίστηκε καθόλου ο Σπανούλης, ανήκε στην Ζαλγκίρις, καθώς ο Ολυμπιακός έχασε την αμυντική του αποτελεσματικότητα και την συγκέντρωσή του (ολοκλήρωσε την 3η περίοδο με μόλις 3 φάουλ), ο Ντέιβις ηγήθηκε των Λιθουανών και η διαφορά μειώθηκε, ενώ με τη λήξη του δεκαλέπτου εκμηδενίστηκε χάρη στο σουτ του Τουπάν με την εκπνοή (54-54).

Στο τέταρτο δεκάλεπτο όμως το «θέλω» του Ολυμπιακού ήταν εκκωφαντικό. Με τον Παπανικολάου να μπαίνει και να κάνει απροσπέλαστη την άμυνα μαζί με Μάντζαρη, Παπαπέτρου, Πρίντεζη και Τιλί, οι «παλιοσειρές» του Ολυμπιακού ανέλαβαν δράση. Την αρχή έκανε ο Μάντζαρης (6π., 7 ασ., 5 ριμπ., 1 κλεψ., 1 λ.) με τρίποντο με κίνηση Σπανούλη, ακολούθησε τρίποντο με το έτσι θέλω του Παπανικολάου και το πανηγύρισε με ιερό πάθος, ενώ στην επόμενη επίθεση ο Πρίντεζης των 1/10 σουτ μέχρι τότε σηκώθηκε και αυτός για τρίποντο και φυσικά ευστόχησε, σέρνοντας μετά τα εξ’ αμάξης στην… μπάλα. Την ίδια ώρα ο Ντέιβις έπαιρνε τέσσερις φορές την μπάλα και νικιόταν τέσσερις φορές από την άμυνα του Ολυμπιακού και το σκορ πήγε στο 63-54, με την Ζαλγκίρις να συμπληρώνει πέντε λεπτά πριν πετύχει τον πρώτο της πόντο στο τέταρτο δεκάλεπτο, μία βολή του Ντέιβις.

Σε εκείνο το σημείο επέστρεψε και ο Σπανούλης που αμέσως κέρδισε φάουλ σε προσπάθεια για τρίποντο και ευστόχησε στις τρεις βολές, η Ζαλγκίρις έμεινε συνολικά 7 λεπτά έχοντας πετύχει μόλις έναν πόντο στο 4ο δεκάλεπτο και ο Ολυμπιακός έφτασε χωρίς άλλο άγχος στην ισοφάριση της σειράς και τη μεταφορά της πίεσης στην Ζαλγκίρις, η οποία πλέον είναι αυτή που πρέπει να κερδίσει δύο φορές μπροστά στο κοινό της.

Δεν είναι και το πιο… εύκολο πράγμα απέναντι στον Ολυμπιακό, ιδίως αν εμφανιστεί στο Κάουνας με μοναδικό απόντα στο τρίτο παιχνίδι τον Μιλουτίνοφ. Κάτι που γνώριζε πολύ καλά ο Γιασικεβίτσιους, σε αντίθεση με την πλειονότητα των παικτών του, η αντιμετώπιση των περισσότερων στο παιχνίδι έδειχνε πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν ότι έκαναν τη δουλειά τους στο πρώτο παιχνίδι και δεν υπήρχε λόγος να «σκοτωθούν» στο δεύτερο. Το προφανές πρόβλημα στον συλλογισμό τους είναι ότι… δεν σκότωσαν το πληγωμένο θηρίο.

Τα δεκάλεπτα: 17-15, 41-32, 54-54, 79-68

Ολυμπιακός: ΜακΛιν 21, Μπράουν 3 (1), Παπαπέτρου 9 (1), Σπανούλης 17 (2), Στρέλνιεκς 8 (2), Τιλί 2, Πρίντεζης 8 (1), Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης 6 (2), Ρόμπερτς, Μπόγρης, Ουίλτζερ.

Ζαλγκίρις: Ντέιβις 20, Πάνγκος 5 (1), Τουπάν 6, Ούντριχ, Μασιούλις, Μιλάκνις 11 (3), Μίτσιτς 13 (1), Ουάιτ 6, Καβαλιάουσκας 7, Ουλανόβας.