Τελικός Champions League: Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί - Free Sunday
Τελικός Champions League: Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

Τελικός Champions League: Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί

O φετινός τελικός του Champions League, που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο Κίεβο, είναι πιθανότατα o πιο αναμενόμενος των τελευταίων ετών, λόγω των αντιπάλων και της ιδιαίτερης σχέσης τους με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει το τρόπαιο 12 φορές και πάει για την τέταρτη τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Λίβερπουλ είναι η πρώτη αγγλική ομάδα σε κατακτήσεις με πέντε και η τρίτη συνολικά (μαζί με Μπάγερν και Μπαρτσελόνα).

Από τη μια πλευρά, λοιπόν, θα βρεθεί μία ομάδα που θεωρεί πως παίζει στον θεσμό της, έγινε η πρώτη επί Champions League που κατέκτησε το τρόπαιο δύο διαδοχικές χρονιές και θέλει να γίνει και η πρώτη που το κατακτά τρεις σερί χρονιές. Έχει την εμπειρία και το know-how της κατάκτησης του τροπαίου. Από την άλλη πλευρά θα παραταχθεί ο τρομερός ενθουσιασμός της Λίβερπουλ, που έρχεται με φόρα από τα νοκ άουτ και πιστεύει ότι είναι η στιγμή της. Η πορεία τους στα νοκ άουτ είχε μεγάλες ομοιότητες, εφόσον και οι δύο έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα και πήραν εντυπωσιακές προκρίσεις, ενώ δύσκολα θα στοιχημάτιζε κανείς σε μία από τις δύο ως φιναλίστ της διοργάνωσης πριν από την έναρξη των νοκ άουτ. Η Λίβερπουλ δεν έδειχνε αρκετά καλή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Ρεάλ αντιμετώπισε πολύ μεγάλα προβλήματα στο πρώτο μισό της σεζόν, όταν είχε φτάσει να γίνεται συζήτηση για την παραμονή του Ζιντάν. Τόσο η Λίβερπουλ όσο και η Ρεάλ έκαναν εντυπωσιακά παιχνίδια στα πρώτα παιχνίδια των νοκ άουτ: Η Ρεάλ νίκησε την Παρί με ανατροπή (3-1), νίκησε τη Γιουβέντους στο Τορίνο (3-0), νίκησε την Μπάγερν στο Μόναχο (2-1). Η Λίβερπουλ διέλυσε την Πόρτο στην Πορτογαλία (5-0), νίκησε μετά από φανταστικό παιχνίδι την τρομερή φετινή Σίτι με 3-0, διέλυσε τη Ρόμα με 5-2. Και οι δύο υπήρξαν στιγμές που έφτασαν στο όριο για να προκριθούν στη ρεβάνς, κυρίως η Ρεάλ κόντρα σε Γιουβέντους αλλά και Μπάγερν στο Μπερναμπέου, αλλά και η Λίβερπουλ κόντρα στη Ρόμα. Υπέφεραν, αλλά τα κατάφεραν. Η Ρεάλ γιατί, όσο ασταθής και να είναι φέτος, όσα αμυντικά προβλήματα και να έχει, στο Champions League παίζει με αίσθηση ανωτερότητας, το πιστεύει και έχει την κλάση να το αποδείξει. Η Λίβερπουλ επειδή στην πορεία των νοκ άουτ αποδείχθηκε πως βρίσκεται στο momentum της.

Και οι δύο ομάδες έχουν έναν καταπληκτικό σκόρερ στην επίθεσή τους, η Ρεάλ τον έναν από τους δύο κορυφαίους παίκτες της σύγχρονης εποχής, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Λίβερπουλ το next-big-thing, τον Σαλάχ. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο του παιχνιδιού είναι η μονομαχία Μαρτσέλο - Σαλάχ, που θεωρητικά θα κινηθούν στον ίδιο χώρο, και το πόσο θα επηρεάσει τα πλάνα των δύο προπονητών. Ο καλύτερος αριστερός μπακ χαφ του πλανήτη, που όμως αρκετές φορές πληρώνει στην άμυνα την επιθετική του πληθωρικότητα, απέναντι στον καλύτερο δεξιό εξτρέμ του πλανήτη, που έχει… απαλλαγή από τα αμυντικά του καθήκοντα με απόφαση του προπονητή. Η μονομαχία τους δύσκολα θα είναι απευθείας, εφόσον το πιθανότερο είναι πως πάνω στον Σαλάχ θα βγαίνει ο αριστερός κεντρικός μέσος της Ρεάλ ή ο Σέρχιο Ράμος, ωστόσο το γεγονός πως ο Σαλάχ θα κινηθεί στο κενό που αφήνει ο Μαρτσέλο από τη μια πλευρά και, από την άλλη, το γεγονός πως ο 19χρονος Αλεξάντερ-Άρνολντ θα μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στον Μαρτσέλο και όποιον επιλεγεί στα αριστερά της επίθεσης της Ρεάλ αποτελούν δύο καταστάσεις που δεδομένα και οι δύο προπονητές υπολογίζουν στα πλάνα τους.

Όπως είπε ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η φετινή Λίβερπουλ του θυμίζει πολύ την προ ολίγων ετών Ρεάλ, όταν η τριάδα Κριστιάνο-Μπενζεμά-Μπέιλ ήταν σύσσωμη στα ντουζένια της, όπως είναι τώρα οι Μανέ-Φιρμίνο-Σαλάχ. Και ακριβώς επειδή έχει αυτή την τριάδα, η Λίβερπουλ, χωρίς να κλείνεται αλλά πιέζοντας ασφυκτικά, προτιμάει να αφήνει την μπάλα στον αντίπαλο και όταν την επανακτά την προωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμη και παρακάμπτοντας τους κεντρικούς μέσους της, στην μπροστινή τριπλέτα, προκειμένου να κάνουν τα δικά τους, βρίσκοντας σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα.

Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ στα κρίσιμα παιχνίδια της επίσης επέλεξε να δώσει την μπάλα στον αντίπαλο. Αλλά είχε και αντιπάλους που την ήθελαν. Το λογικό είναι πως στον τελικό η Ρεάλ θα είναι αυτή που θα κληθεί, ψυχολογικά, εφόσον είναι υπερασπίστρια του τίτλου, αλλά και λόγω αντιπάλου, να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Από κει και πέρα, τα πάντα είναι θέμα ισορροπιών: Σε ποιον βαθμό θα μπορέσει η Λίβερπουλ να αφήσει την μπάλα στη Ρεάλ χωρίς να το πληρώσει ακριβά, δεδομένης της κλάσης και των ικανοτήτων των παικτών της Ρεάλ στην κυκλοφορία της μπάλας και στην εκτέλεση; Σε ποιον βαθμό θα μπορέσει η αμυντική λειτουργία της Ρεάλ να αντεπεξέλθει στις ευκαιρίες που δεδομένα θα βρει η επιθετική τριάδα της Λίβερπουλ; Τι θα μετρήσει περισσότερο στην οικονομία του τελικού, η εμπειρία και η γνώση ή ο ενθουσιασμός και το momentum;