Προβάδισμα τίτλου σε βαρύ κλίμα για τον Παναθηναϊκό, 73-58 τον Ολυμπιακό - Free Sunday
Προβάδισμα τίτλου σε βαρύ κλίμα για τον Παναθηναϊκό, 73-58 τον Ολυμπιακό

Προβάδισμα τίτλου σε βαρύ κλίμα για τον Παναθηναϊκό, 73-58 τον Ολυμπιακό

Σε ένα παιχνίδι πλημμυρισμένο από συναισθήματα λόγω του θανάτου του Παύλου Γιαννακόπουλου -ενός από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους παράγοντες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Θανάση γιγάντωσαν τον μπασκετικό Παναθηναϊκό- ο μέτριος Παναθηναϊκός νίκησε τον κακό Ολυμπιακό με 73-58 και έκανε το 2-1 στη σειρά, έχοντας πλέον δύο ευκαιρίες για να στεφθεί πρωταθλητής.

Ο Ολυμπιακός ήταν κάκιστος, ιδίως στην επίθεση, σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι δεν βρήκε κανέναν διακριθέντα και πορεύτηκε μόνο με τις εκλάμψεις Σπανούλη και Πρίντεζη και λίγο από Μακλίν στο πρώτο ημίχρονο. Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μάντζαρης, Στρέλνιεκς, αυτοί δηλαδή που έκαναν τη διαφορά στο μπρέικ του πρώτου τελικού, δεν υπήρχαν στο παρκέ, όπως και ο Ρόμπερτς.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός είχε έναν πολύ καλό Καλάθη (13π., 6 ασ., 5 κλεψ., 4 ριμπ., 2λ.), είδε τον Ρίβερς να επιστρέφει στα… κανονικά του επίπεδα απέναντι στον Ολυμπιακό, βρήκε πολύ σημαντικά καλάθια από τον Τζέιμς (14π., 5 ασ., 4 ριμπ.) στο δεύτερο ημίχρονο, πήρε πράγματα από Αντετοκούνμπο, Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους, φυσικά και από τον Σίνγκλετον (9π., 10 ριμπ., 2 κλεψ., 2 κοψ.), και βρήκε και έναν απρόσμενο ήρωα στο πρόσωπο του Όγκαστ, ο οποίος κέρδισε λεπτά συμμετοχής στο παιχνίδι μέσα από την εξαιρετική αμυντική του προσπάθεια. Παρ’ όλ’ αυτά ο Παναθηναϊκός είχε πολύ κακές επιθετικές επιλογές σε μεγάλα διαστήματα του αγώνα, έχασε τα ριμπάουντ (39-35 στο τέλος, αλλά με 10 επιθετικά του Ολυμπιακού, εκ των οποίων τα 7 στο πρώτο ημίχρονο) και είχε το απολύτως τραγικό 10/25 βολές. Αλλά δεν μπορούσε να χάσει από έναν τόσο κακό Ολυμπιακό, η επίθεση του οποίου δεν μπορούσε να βρει απάντηση στην αθλητικότητα των αντιπάλων του.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά περνώντας την μπάλα σε Μιλουτίνοβ-Πρίντεζη, προηγήθηκε με 9-8 με τρίποντο του Σπανούλη, αλλά ο Παναθηναϊκός αντέδρασε μέσα από την άμυνά του και οκτώ πόντους από Λοτζέσκι και Ρίβερς και στο επόμενο τετράλεπτο έτρεξε 10-0 σερί, 18-9. Κάποιες χαμένες βολές του Καλάθη και άτσαλα τελειώματά του, σε συνδυασμό με ένα τρίποντο του Σπανούλη και καλάθια του Μακλίν έφεραν την αντίδραση του Ολυμπιακού, ο οποίος έτρεξε δικό του σερί (11-2) στο τέλος της πρώτης και στις αρχές της δεύτερης περιόδου, έφτασε τον Παναθηναϊκό και τον είδε να ξεμακραίνει και πάλι.

Να ξεμακραίνει με τον Καλάθη στον πάγκο, αλλά τον Λεκαβίτσιους να προσφέρει 5 πόντους με 2/2 σουτ, τον Αντετοκούνμπο να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση, τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται πολύ στην επίθεση και να φτάνει έτσι ο Παναθηναϊκός στο 38-28 του ημιχρόνου, με τρίποντο buzzer beater του Καλάθη. Ένα ημίχρονο στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε 7 επιθετικά ριμπάουντ έναντι ενός του Παναθηναϊκού και 7/9 βολές έναντι 4/11 του Παναθηναϊκού. Με τη διαφορά να έγκειται αφενός στη διαφορά ασίστ-λαθών (11-2 για τον Παναθηναϊκό, 8-6 για τον Ολυμπιακό) και αφετέρου στην ευστοχία: οι πράσινοι είχαν 14/28 σουτ (εκ των οποίων 6/10 τρίπ.), ενώ ο Ολυμπιακός 9/30 (εκ των οποίων 3/13 τρίποντα), ενώ την ώρα που οι δύο «Παπ», ο Μάντζαρης, ο Στρέλνιεκς και ο Ρόμπερτς πρόσφεραν συνολικά… 2 πόντους, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει τους μισούς του πόντους στο ημίχρονο από Ρίβερς, Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους, εκ των οποίων μόνο ο Λοτζέσκι είχε προσφέρει κάτι μέχρι τώρα στη σειρά, στο δεύτερο παιχνίδι.

Με την έναρξη του 3ου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +12 (40-28) αλλά στη συνέχεια επιδόθηκε σε σερί κακών επιθετικών επιλογών, αστόχησε σε 7 τρίποντα, αλλά το ποστάρισμα του Ρίβερς στον Σπανούλη και μια εντυπωσιακή διείσδυση του Καλάθη και οι πρώτοι πόντοι του Τζέιμς κατάφερναν να τους κρατούν σε απόσταση ασφαλείας, καθώς ο Ολυμπιακός υπέφερε στην επίθεση από την άμυνα του Παναθηναϊκού, στην οποία πλέον είχε πολύ θετική συνεισφορά ο Όγκαστ, και περίμενε τα πάντα από τον Σπανούλη, με συνέπεια το 54-42 της τρίτης περιόδου, με τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει 15 πόντους στην πρώτη περίοδο, 13 στη δεύτερη και 14 στην τρίτη.

Με τον Τζέιμς να έχει βρει ρυθμό στην επίθεση και ένα κλέψιμο του Όγκαστ που εξελίχτηκε σε αντιαθλητικό φάουλ ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι και στο +19 (63-44) και έδειξε να καθαρίζει το παιχνίδι, μόνο που και πάλι, όπως και στο δεύτερο παιχνίδι, άρχισε να παίζει με τον χρόνο. Ένα παιχνίδι που δεν του ταιριάζει αλλά και δεν μπορεί να το παίξει. Έτσι, ο Ολυμπιακός άρχισε να μαζεύει… κούτσα-κούτσα τη διαφορά, μείωσε και στους 9 αλλά ο Τζέιμς το κρίσιμο σουτ στα 3’ πριν το τέλος και ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη και στο 2-1 στη σειρά.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 19-15, 38-28, 54-42, 73-58

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 9 (1), Ρίβερς 15 (2), Γκιστ 5, Λοτζέσκι 5 (1), Καλάθης 13 (2), Τζέιμς 14 (2), Παππάς, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 5 (1), Όγκαστ, Αντετοκούνμπο 7.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σπανούλης 14 (4), Μιλουτίνοβ 8, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 5 (1), Μάντζαρης, Μακλίν 9, Μπράουν 3, Παπαπέτρου, Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 2, Γουίλτζερ 5 (1).