Και στο τέλος... όλοι ξέρουμε ποιος κερδίζει, Γερμανία-Σουηδία 2-1 - Free Sunday
Και στο τέλος... όλοι ξέρουμε ποιος κερδίζει, Γερμανία-Σουηδία 2-1

Και στο τέλος... όλοι ξέρουμε ποιος κερδίζει, Γερμανία-Σουηδία 2-1

Μπορεί να άργησε… 1,5 ενενηντάλεπτο αλλά η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία έκανε την εμφάνισή της στα γήπεδα της Ρωσίας, ήταν σαρωτική στο δεύτερο ημίχρονο και νίκησε με 2-1 τη Σουηδία στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, βάζοντας υποθήκη πρόκρισης. Μια πρόκριση που φάνταζε απίθανη όσο διατηρούνταν το 1-1 σε ένα δραματικό παιχνίδι και ένα από τα καλύτερα μέχρι τώρα της διοργάνωσης. Αλλά ως γνωστόν «στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί», ιδίως όταν ξεδιπλώνουν με τέτοιο τρόπο το «θέλω» τους στο χορτάρι, και ο Γκάρι Λίνεκερ αναγκάστηκε να προσαρμόσει την πασίγνωστη ατάκα του για τις ανάγκες της περίστασης, δεδομένου ότι ο Μπόατενγκ αποβλήθηκε στο 82’.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, 22 παίκτες κυνηγούν την μπάλα για 82 λεπτά και μετά αποβάλλεται ένας Γερμανός, οπότε 21 παίκτες κυνηγούν την μπάλα για 13 λεπτά και στο τέλος οι Γερμανοί με κάποιον τρόπο κερδίζουν».

Μετά την δεύτερη αγωνιστική το Μεξικό βρίσκεται στους έξι βαθμούς, Γερμανία και Σουηδία έχουν από τρεις και η Νότια Κορέα παραμένει χωρίς βαθμό. Την τελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου η Γερμανία θα αντιμετωπίσει τη Νότιο Κορέα και η Σουηδία το Μεξικό. Για να έχουν ελπίδες πρόκρισης οι Σουηδοί θα πρέπει να νικήσουν το Μεξικό (ειδάλλως θα προκριθούν Μεξικό και Γερμανία, εφόσον, λογικά, νικήσει την Νότιο Κορέα), οπότε το πιθανότερο σενάριο είναι της τριπλής ισοβαθμίας στους έξι βαθμούς μεταξύ Μεξικού, Γερμανίας και Σουηδίας, οπότε τα πάντα θα κριθούν στη διαφορά γκολ. Αυτή τη στιγμή το Μεξικό έχει +2 (3-1), ενώ Γερμανία και Σουηδία έχουν μηδέν (2-2).

Ο Λεβ έκανε τέσσερις αλλαγές στο βασικό του σχήμα σε σχέση με το Μεξικό, εκ των οποίων μόνο η μία ήταν επιβεβλημένη, με τον Ρούντιγκερ να παίρνει τη θέση του τραυματία Χούμελς, ενώ για τους Πλάτενχαρντ, Οζίλ, Κεντίρα ήταν απόφαση του προπονητή. Η Γερμανία μπήκε πολύ δυνατά στο ξεκίνημα, δημιούργησε φάσεις αλλά η ορμή της κόπηκε στο 13’ όταν ο Μπεργκ έφυγε στην κόντρα και έφτασε τετ-α-τετ αλλά ανατράπηκε από τον Μπόατενγκ και απλά βρήκε την μπάλα πέφτοντας, με τον Νόιερ να αποκρούει και τον διαιτητή να μην υποδεικνύει το πέναλτι.

Πλέον η Σουηδία είχε ισορροπήσει το παιχνίδι, ενώ στο 31’ ο Ρούντι έγινε αναγκαστική αλλαγή μετά από ακούσιο χτύπημα που δέχτηκε. Αμέσως μετά ο Κρόος «πούλησε» την μπάλα στο κέντρο, ο Μπεργκ έκλεψε και έβγαλε στον Τοΐβόνεν, ο οποίος παρά την πίεση πέρασε την μπάλα πάνω από τον Νόιερ και έκανε το 1-0 στο 33’, με την Γερμανία να μην καταφέρνει να αντιδράσει αποτελεσματικά μέχρι το ημίχρονο, ενώ αντιθέτως η Σουηδία θα μπορούσε να φτάσει και στο 2-0 αν ο Νόιερ δεν απέκρουε εντυπωσιακά την γυριστή κεφαλιά του Μπεργκ.

Στο ημίχρονο ο Λεβ πέρασε τον Μάριο Γκόμεζ αντί του αρνητικού Ντράξλερ και ο Βέρνερ πέρασε αριστερά, οπότε στο 48’ ο Κρόος άνοιξε στον Βέρνερ στα αριστερά, εκείνος μπήκε στην περιοχή και γύρισε προς τη μικρή περιοχή, η μπάλα βρήκε στον Γκόμεζ και πήρε ύψος βρήκε στο γόνατο του επερχόμενου Ρόις και κατέληξε στα δίχτυα για το 1-1.

Από εκεί και πέρα οι Γερμανοί ήταν καταιγιστικοί, είχαν μονίμως σε κατάσταση πίεσης την Σουηδία και δημιουργούσαν ευκαιρίες με συνέπεια, ωστόσο ήταν άστοχοι στην τελική προσπάθεια. Μάλιστα, λόγω της έφεσης των Σουηδών αμυντικών στο ψηλό παιχνίδι απέφευγαν τις σέντρες, προτιμώντας να φτάσουν σε θέση για γύρισμα, ενώ όποτε δεν υπήρχε άλλη επιλογή ουσιαστικά σούταραν αντί να σεντράρουν, ευελπιστώντας σε κάποια ευνοϊκή κόντρα. Κατάσταση που διατηρήθηκε μέχρι το 75’ όταν η Σουηδία άρχισε να ισορροπεί, ενώ στο 82’ ο Μπόατενγκ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη για φάουλ στον Μπέργκ. Το παιχνίδι άνοιξε και αμφότερες οι ομάδες είχαν καλές στιγμές, ωστόσο στα τελευταία λεπτά η Γερμανία αύξησε και πάλι την πίεσή της, είδε τον Όλσον να αποκρούει την δυνατή κεφαλιά του Γκόμες, είδε το δυνατό σουτ του Μπραντ να κατευθύνεται (όπως και κόντρα στο Μεξικό) στο δοκάρι και φτάσαμε στο πέμπτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Βέρνερ κέρδισε ένα φάουλ στην αριστερή πλευρά της περιοχής και αρκετά πλάγια.

Ο Κρόος στήθηκε πίσω από την μπάλα, οι περισσότεροι περίμεναν γέμισμα αλλά πάσαρε δίπλα του στον Ρόις, ο οποίος του πάτησε την μπάλα και ο Κρόος έπιασε ένα απίθανο φαλτσαριστό δεξί σουτ, το οποίο πέρασε… ξυστά από το τείχος και κατευθύνθηκε στο πλαϊνό δεξί δίχτυ του ανήμπορου να αντιδράσει Όλσον.

Οι Σουηδοί έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους εφόσον είδαν την υπερπροσπάθειά τους να πηγαίνει χαμένη στην τελευταία φάση του αγώνα, ωστόσο η Γερμανία δικαιούνταν τη νίκη. 

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια επέστρεψε και υπενθύμισε σε όλους τη ρήση του Λίνεκερ που κοντεύουμε να ξεχάσουμε τα τελευταία χρόνια από τους διαδοχικούς αποκλεισμούς της Μπάγερν από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα.

Γερμανία: Νόιερ, Χέκτορ (87' Μπραντ), Ρούντιγκερ, Μπόατενγκ, Κίμιχ, Ρούντι (31' Γκουντογκάν), Ντράξλερ (46' Γκόμες), Κρόος, Βέρνερ, Ρόις, Μίλερ.

Σουηδία: Όλσεν, Λούστιγκ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Λάρσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κλάεσον (74' Ντουρμάζ), Τοϊβόνεν (78' Γκουιντέτι), Μπεργκ (90' Τελίν).