Από την κόλαση των πέναλτι στον παράδεισο της πρόκρισης η Αγγλία - Free Sunday
Από την κόλαση των πέναλτι στον παράδεισο της πρόκρισης η Αγγλία

Από την κόλαση των πέναλτι στον παράδεισο της πρόκρισης η Αγγλία

Η Αγγλία κατάφερε να ισοφαριστεί στην τελευταία φάση ενός αγώνα που ήλεγχε απόλυτα, αλλά στο τέλος σίγουρα οι Άγγλοι θα είπαν «χαλάλι». Κι αυτό γιατί ο τελευταίος χρονικά αγώνας των «16» οδηγήθηκε στα πέναλτι και η Αγγλία την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της στα Παγκόσμια Κύπελλα στη συγκεκριμένη διαδικασία, με 4-3 επί της Κολομβίας (1-1 κ.α.).

Επόμενος αντίπαλος για την Αγγλία, η Σουηδία, το Σάββατο.

Λόγω του τραυματισμού και της απουσίας του Χάμες Ροντρίγκεζ η Κολομβία παρατάχθηκε δίνοντας έμφαση στην άμυνα και το αποτέλεσμα ήταν οι Άγγλοι να έχουν συνήθως την μπάλα στην κατοχή τους και να προσπαθούν να γίνουν επικίνδυνοι για την εστία του Οσπίνα, σε ένα παιχνίδι που πήγε στην ένταση, στα τεντωμένα νεύρα, ιδίως από την πλευρά των Κολομβιανών, στη δύναμη και σε αρκετές σκληρές μονομαχίες.

Μοιραία όλο το παιχνίδι της Αγγλίας περιστρεφόταν γύρω από τον Κέιν και τις στημένες μπάλες που κέρδιζε και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε και να προηγηθεί: σε μια εκτέλεση κόρνερ τέσσερις Άγγλοι παίκτες παρατάχθηκαν στη σειρά, με τελευταίο τον Κέιν και τον προσωπικό του αντίπαλο Κάρλος Σάντσες να έχει εισχωρήσει και να τον κρατάει με τα χέρια. Με την εκτέλεση του κόρνερ ο Κέιν προσπάθησε να απεμπλακεί, και οι δύο έπαιξαν με τα χέρια και ο διαιτητής είδε την τελική κατάληξη της φάσης, όταν ο Σάντσες έριξε κάτω τον Κέιν, οπότε καταλόγισε το πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Κέιν για το 1-0, στο 57’.

Όπως και πριν προηγηθεί, έτσι και στη συνέχεια η Αγγλία είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και δεν κινδύνευε εφόσον η άμυνά της είχε άψογες αντιδράσεις και αλληλοκαλύψεις, με την εξαίρεση μια πάσας προς τα πίσω του Γουόκερ στο 80’, την οποία απέτυχε να αξιοποιήσει ο Κουαδράδο στην εξέλιξη της φάσης. Κι ενώ όλα έδειχναν πως η Αγγλία όδευε προς την πρόκριση, σε μία από τις τελευταίες φάσεις του αγώνα ο Ουρίμπε είχε μια στιγμή έμπνευσης με ένα ξαφνικό και εντυπωσιακό σουτ, που έβγαλε οριακά ο Πίκφορντ. Μόνο που από την εκτέλεση του κόρνερ ο Μίνα έμεινε αμαρκάριστος και με καρφωτή κεφαλιά ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Με την Αγγλία να έχει «παγώσει» η Κολομβία ξεκίνησε καλύτερα και είχε δύο ευκαιρίες στο ξεκίνημα της παράτασης, στη συνέχεια η Αγγλία ισορρόπησε, απάντησε στις ευκαιρίες, αλλά το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Μια διαδικασία με πολύ καλές εκτελέσεις, στην οποίο ο Χέντερσον ήταν ο πρώτος που δεν ευστόχησε, καθώς ο Οσπίνα είχε καταλάβει που θα σούταρε, είχε ξεκινήσει ήδη την κίνησή του και παρά την καλή εκτέλεση του Χέντερσον κατάφερε να αποκρούσει. Τα φαντάσματα ξύπνησαν για τους Άγγλους αλλά ο Ουρίμπε φρόντισε να τα… ξανακοιμίσει, καθώς η εκτέλεσή του κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Τρίπιερ είχε μια άψογη εκτέλεση, ο Μπάκα πήρε θέση απέναντι στον Πίκφορντ, ο οποίος απέκρουσε με το χέρι. Το τελευταίο πέναλτι για την Αγγλία ανέλαβε ο Ντάιερ, ο οποίος το έστειλε στην αριστερή γωνία και την Αγγλία στα προημιτελικά.  

Κολομβία: Οσπίνα, Άριας (116' Σαπάτα), Μίνα, Ντ. Σάντσες, Μοχίκα, Κ. Σάντσες (79' Ουρίμπε), Μπάριος, Λέρμα (62' Μπάκα), Κιντέρο (88' Μουριέλ), Κουαδράδο, Φαλκάο.

Αγγλία: Πίκφορντ, Γουόκερ (113' Ράσφορντ), Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Λίνγκαρντ, Χέντερσον, Άλι (81' Ντάιερ), Γιανγκ (102' Ρόουζ), Στέρλινγκ (88' Βάρντι), Κέιν.