Από την απογοητευτική ευρω-πρεμιέρα στα διαδοχικά ντέρμπι - Free Sunday
Από την απογοητευτική ευρω-πρεμιέρα στα διαδοχικά ντέρμπι

Από την απογοητευτική ευρω-πρεμιέρα στα διαδοχικά ντέρμπι

Απογοητευτική ήταν η πρεμιέρα των τριών ελληνικών εκπροσώπων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με απολογισμό δύο ήττες και μία ισοπαλία, χωρίς καμία να καταφέρει να σκοράρει.

Για την ακρίβεια, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός όχι απλώς δεν κατάφεραν να σκοράρουν αλλά αναγκάστηκαν σε παθητικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι, με τους παίκτες τους να τρέχουν γύρω γύρω και να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους να αλλάζουν με άνεση την μπάλα. Τρία παιχνίδια με αρκετές ομοιότητες αλλά και διαφορές, ενώ πλέον οι τρεις ομάδες ετοιμάζονται για τις μεταξύ τους αναμετρήσεις: την Κυριακή ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την ΑΕΚ, την επόμενη Κυριακή ο Ολυμπιακός τον ΠΑΟΚ και τη μεθεπόμενη η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό.

Χωρίς δυνατότητα αντίδρασης

Η πρωταθλήτρια Ελλάδας ηττήθηκε από τον Άγιαξ στην Ολλανδία με 3-0, στην επιστροφή της μετά από 12 χρόνια στους ομίλους του Champions League. Ο Άγιαξ είχε 18 τελικές προσπάθειες έναντι 4 της ΑΕΚ, είχε 62% κατοχή μπάλας, είχε 553 πάσες έναντι 218 της ΑΕΚ. Πρόκειται για στατιστικά που αποτυπώνουν πλήρως την εικόνα που είχε ο αγώνας στο δεύτερο ημίχρονο. Στο πρώτο η ΑΕΚ, παρ’ ότι αδυνατούσε για μεγάλο διάστημα να κρατήσει μπάλα, κράτησε τον Άγιαξ μακριά από την περιοχή της και τον προβλημάτισε αρκετά. Εκεί όπου υστερούσε καθοριστικά ήταν στην ποιότητα στο κέντρο. Γκάλο και Γαλανόπουλος μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του κυματοθραύστη των επιθέσεων του Άγιαξ, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούσαν, και ούτε θα μπορέσουν μελλοντικά, να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των απουσιών των Λιβάγια και Μπακασέτα, όμως και με την παρουσία τους δεν θα άλλαζε δραματικά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης καλείται να βρει μια λύση εκ των έσω σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά στο Champions League όταν τα δύο κεντρικά σου χαφ μπορούν μόνο να αμυνθούν. Το είδαμε και στο παιχνίδι με τον Άγιαξ, όπου, πέρα από την έλλειψη εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού που συνέβαλε στην κατάρρευση της ΑΕΚ μετά το γρήγορο γκολ που δέχτηκε, μέτρησε καθοριστικά το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν είχε εναλλακτικό πλάνο, δεν μπορούσε να προσαρμόσει το παιχνίδι της στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν. Συνεπώς, ούτε τους κατάλληλους παίκτες διέθετε ο Ουζουνίδης στον πάγκο ούτε πνευματικά έτοιμοι αποδείχθηκαν οι παίκτες του για να ανταποκριθούν στις συνθήκες του παιχνιδιού μετά το 1-0 του Άγιαξ.

Το κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει μια δεμένη ομάδα, η οποία, όπως και ο Άγιαξ, μπορεί να βάλει την μπάλα κάτω και να ταλαιπωρήσει την ΑΕΚ. Και φυσικά υπάρχουν και οι ανοιχτοί λογαριασμοί από την προηγούμενη σεζόν, με τον ΠΑΟΚ να θεωρεί ότι του έκλεψαν το πρωτάθλημα με δικαστικές αποφάσεις. Νίκησε άνετα την ΑΕΚ στον περσινό τελικό Κυπέλλου και εφόσον τα καταφέρει και πάλι, τότε θα διαμορφώσει υπέρ του δεδομένα: θα τονώσει την αυτοπεποίθησή του και θα εδραιώσει την αίσθηση ανωτερότητας που έχει, στοιχεία σημαντικά στην εξέλιξη ενός πρωταθλήματος.

Το γεγονός βέβαια ότι ο ΠΑΟΚ δείχνει σε μεγάλο βαθμό να έχει μείνει στα περσινά, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του προπονητή του, κάλλιστα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: είναι σαφές πως ο ΠΑΟΚ δεν ψάχνει μόνο τους τρεις βαθμούς της νίκης στο ντέρμπι της Κυριακής, αναζητά από τη δικαίωσή του γι’ αυτά που θεωρεί πως αδίκως υπέστη πέρυσι έως και… εκδίκηση. Κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση που δεν καταφέρει να νικήσει, θα δεχτεί ισχυρό πλήγμα, το αφήγημά του θα έχει καταρρεύσει.

Στόχευσε… στο επόμενο

Είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ έχει «σημαδέψει» το συγκεκριμένο παιχνίδι, φάνηκε και από τις επιλογές του προπονητή του για το παιχνίδι με την Τσέλσι, την καλύτερη ομάδα από αυτές που επισκέφτηκαν ή θα επισκεφτούν φέτος την Τούμπα. Και όχι απλώς στο όνομα αλλά και στην πράξη: ο Μαουρίτσιο Σάρι τόνισε πριν από το παιχνίδι πως αυτό θα ήταν το πιο δύσκολο παιχνίδι της Τσέλσι στους ομίλους του Europa League και το επιβεβαίωσε με την ενδεκάδα που παρέταξε, την καλύτερη δυνατή. Συνεπώς και οι παίκτες του αντιμετώπισαν την αναμέτρηση απολύτως σοβαρά, καμία σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει από δυνατές αγγλικές ομάδες στο Europa League. Είναι προφανές πως υπό αυτές τις συνθήκες οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ ήταν ούτως ή άλλως ελάχιστες. Μειώθηκαν κι άλλο μετά τις δηλώσεις του Ραζβάν Λουτσέσκου πριν από το παιχνίδι, όταν αποθέωσε την Τσέλσι, ενώ στην ερώτηση τι μπορεί να πάρει ο ΠΑΟΚ από το παιχνίδι απάντησε: «Εμπειρίες. Σε αυτούς τους αγώνες μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι κάθε στιγμή. Θα έχουμε μπροστά μας μια ομάδα με φανταστικούς και ποιοτικούς παίκτες που ανά πάσα στιγμή μπορούν να εφεύρουν κάτι καινούργιο στο γήπεδο». Ανάλογο ήταν και το μήνυμα με την ενδεκάδα που παρέταξε, με rotation ενόψει ΑΕΚ και χωρίς να ρισκάρει με Πρίγιοβιτς, οπότε και οι παίκτες του έκαναν ακριβώς αυτό: μπήκαν να… διδαχτούν από τους παίκτες της Τσέλσι και όχι να προσπαθήσουν να πάρουν κάτι από το παιχνίδι, ήταν η πιο άνευρη και άκεφη εμφάνιση του ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα της σεζόν.

Ήταν επίσης ένα προπονητικό πλάνο που απέτυχε, εφόσον οι παίκτες που επελέγησαν από τον Λουτσέσκου αποδείχθηκαν πολύ βαρείς και αργοί για να αντιμετωπίσουν τους παίκτες της Τσέλσι, χάνοντας όλες τις μονομαχίες στο ένας εναντίον ενός.

Έσωσε την ισοπαλία

Εξίσου αποτυχημένο αποδείχθηκε και το πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς, με το οποίο θα αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός την Μπέτις. Ο προπονητής του Ολυμπιακού παρέταξε μια ομάδα που στόχο είχε να κρατήσει την μπάλα ώστε να χαλάσει το παιχνίδι της Μπέτις, που βασίζεται στην κατοχή της μπάλας και στο κατέβασμα ολοένα και περισσότερων παικτών στην επίθεση, και τελικά είδε τους Ισπανούς να κάνουν το παιχνίδι τους, να έχουν συντριπτικά ποσοστά κατοχής μπάλας και τους παίκτες του Ολυμπιακού να τρέχουν και να μη φτάνουν. Αναγκάστηκε σε διορθωτική αλλαγή από το 33΄ και στο δεύτερο ημίχρονο προσάρμοσε την ομάδα του. Τελικά, παρά την αποβολή του Τσιμίκα και την έντονη πίεση της Μπέτις, στο τέλος ο Ολυμπιακός κράτησε το 0-0 και αυτό ήταν το κέρδος του από το παιχνίδι. Όχι και λίγο, βάσει της εικόνας του παιχνιδιού και της προφανούς ανωτερότητας της Μπέτις.

Σε αντίθεση, βέβαια, με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός διαθέτει μια ομάδα με καινούργιο προπονητή και 20 νέους παίκτες, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων δεν έχουν κάνει προετοιμασία, επομένως είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες απέναντι σε μια ομάδα όπως η Μπέτις, ομοιογενή και άκρως ποιοτική. Κάτι που ενδέχεται να του κοστίσει και στα δύο επικείμενα ντέρμπι με τους βασικούς ανταγωνιστές του για την κατάκτηση του τίτλου.