Χέρι - χέρι στους «16» Γαλλία, Ελβετία, νίκησε και περιμένει η Αλβανία - Free Sunday
Χέρι - χέρι στους «16» Γαλλία, Ελβετία, νίκησε και περιμένει η Αλβανία

Χέρι - χέρι στους «16» Γαλλία, Ελβετία, νίκησε και περιμένει η Αλβανία

Γαλλία και Ελβετία, λοιπόν, έμειναν στο 0-0 σε ένα ματς με αρκετές συγκινήσεις και πανηγύρισαν την πρόκρισή τους, η Γαλλία ως πρώτη με 7 βαθμούς και η Ελβετία ως δεύτερη με 5.

Μια ισορροπία που θα μπορούσε να ανατραπεί στο τέλος, αν ο διαιτητής έδινε το πέναλτι υπέρ της Ελβετίας στο παρατεταμένο τράβηγμα του Σανιά στον Ντζεμαϊλί στις καθυστερήσεις. Οι δύο ομάδες δεν φόρτσαραν για να κερδίσουν, δεδομένου ότι η ισοπαλία βόλευε αμφότερες εφόσον οι Γάλλοι θα έπαιρναν την πρώτη θέση και οι Ελβετοί την πρώτη πρόκριση της ιστορίας τους στα νοκ άουτ. 

Γι’ αυτό και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες της αναμέτρησης σημειώθηκαν με μακρινά σουτ, με τον Πογκμπά, αφού παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ στο 8’, να έχει ένα 6λεπτο ξέσπασμα, διάστημα στο οποίο έπιασε τρία καλά σουτ: στο 11’ ο Ζόμερ απέκρουσε και η μπάλα βγήκε κόρνερ αφού χτύπησε και στο οριζόντιο δοκάρι, στο 13’ ο Ζόμερ απέκρουσε εκ νέου, ενώ στο 17’ το νέο μακρινό σουτ του Πογκμπά σταμάτησε και πάλι στο οριζόντιο δοκάρι. 

Κι αφού ο Πογκμπά υπέγραψε όλες τις μεγάλες στιγμές του πρώτο ημιχρόνου, οι Γάλλοι απείλησαν και πάλι με μακρινά σουτ στο δεύτερο ημίχρονο, με καλύτερο όλων εκείνο του Παγέτ στο 75’, με την μπάλα να σταματάει για τρίτη φορά στο ματς στο οριζόντιο δοκάρι. 

Ένα αν μη τι άλλο ασυνήθιστο στατιστικό, όσο ασυνήθιστο ήταν και το γεγονός πως σκίστηκαν οι φανέλες τριών παικτών της Ελβετίας, ενώ έσκασε και μία μπάλα!

Ελβετία: Ζόμερ, Λίχσταϊνερ, Εμπολό (74' Σεφέροβιτς, Ροδρίγκες, Τζουρού, Σαρ, Μπεχράμι, Ντζεμαϊλί, Μεχμέντι (86' Λονγκ), Σάκα, Σακίρι (80' Φερνάντες)
Γαλλία: Γιορίς, Ραμί, Κοσιελνί, Εβρά, Σανιά, Σισοκό, Καμπάιγ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (77' Ματουιντί), Κομάν (63' Παγιέ), Ζινιάκ.

Πρώτη νίκη και ελπίδα για την Αλβανία

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Αλβανία εξαργύρωσε τις πολύ καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, στα οποία είχε δύο ήττες, κατακτώντας την πρώτη της νίκη στην πρώτη της παρουσία στη διοργάνωση και ευελπιστώντας πλέον και σε πρόκριση, ως καλύτερη μία από τις καλύτερες τρίτες των ομίλων, έχοντας τρεις βαθμούς και γκολ 1-3. 

Ιδανικό θύμα της η… νερόβραστη Ρουμανία,  η οποία ξεκίνησε εξαιρετικά την αναμέτρηση ωστόσο γρήγορα υποτάχθηκε στις διαθέσεις των πολύ πιο παθιασμένων Αλβανών, οι οποίοι «κλείδωσαν» τους Ρουμάνους στην άμυνα και άρχισαν να απειλούν στις αντεπιθέσεις. 

Προειδοποίησαν στο 35’ οι Αλβανοί και σκόραραν στο 43’, όταν ο Μαμουσάι σέντραρε, ο Ταταρουσάνου έκανε εντελώς άστοχη έξοδο και ο Σαντίκου πέτυχε με κεφαλιά το πρώτο γκολ της Αλβανίας στη διοργάνωση, το οποίο αποδείχτηκε και το καθοριστικό για να οδηγήσει στην πρώτη της νίκη. Η Ρουμανία πίεσε στην επανάληψη, ο Τόρζε είχε δοκάρι στο 76’, ωστόσο η Αλβανία άντεξε μέχρι το τέλος και πανηγύρισε μια ιστορική νίκη που ενδέχεται να σημάνει και πρόκριση. 

Ρουμανία: Ταταρουσάνου, Σαπουνάρου, Κίρικες, Γκριγκόερ, Μάτελ, Χομπάν, Πρεπελίτα (46' Σανμαρτεάν), Πόπα (68' Αντόνε), Στάντσιου, Στάνκου, Αλίμπεκ (57' Τόρζε)
Aλβανία: Mπερίσα, Λίλα, Λενιάνι (73' Ρόσι), Χισάι, Αγκόλι, Μπάσα (Τσάνα), Μεμουσάι, Σαντίκου (58' Μπάλαϊ), Μαβράι, Αγιέτι, Αμπράσι.