Γιορτή του ποδοσφαίρου - Free Sunday
Γιορτή του ποδοσφαίρου

Γιορτή του ποδοσφαίρου

Η μέρα του μεγάλου τελικού του Κυπέλλου φτάνει και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ετοιμάζονται να πάνε στο γήπεδο ή να παρακολουθήσουν από τις οθόνες τους αυτή τη σπουδαία αναμέτρηση δύο εκ των μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, οι οποίες πρώτες δίνουν τον τόνο μιας αμιγώς ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας.

Σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη εποχή, σε μια άλλη διάσταση.
Στην Ελλάδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο του 2016 το μόνο που ισχύει από τα παραπάνω είναι ότι Ολυμπιακός και ΑΕΚ αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας. Κατά τα άλλα, οι φίλαθλοι και δη οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν ως επί το πλείστον αποσυρθεί από το προσκήνιο, παραχωρώντας τη θέση τους στους οπαδούς, ενώ δεν είναι καν βέβαιο ποια μέρα θα διεξαχθεί ο τελικός, αν βέβαια διεξαχθεί. Ο τελικός ήταν προγραμματισμένος για το Σάββατο, ωστόσο η γενική απεργία που κηρύχτηκε για την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν μέχρι την Πέμπτη το βράδυ πιθανό να οδηγούσε στη μετάθεση του αγώνα, πιθανότατα για την Κυριακή, αλλά χωρίς να είναι και σίγουρο. Αφενός αυτό ζητούσε ο κάτοχος των τηλεοπτικών δικαιωμάτων –αφού λογικά δεν θέλει την υποβάθμιση του προϊόντος του με το να μεταδοθεί χωρίς δημοσιογραφική περιγραφή–, αφετέρου υπάρχει θέμα με την αστυνόμευση, λόγω της απεργίας.

Μεγαλείο

Σε περίπτωση, δε, που διεξαχθεί ο τελικός, θα είναι μια… γιορτή χωρίς «καλεσμένους», καθώς στην τελική σύσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και του προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη αποφασίστηκε πως στις εξέδρες του ΟΑΚΑ δεν θα βρεθούν καν μαθητές, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός μετά την απόφαση του υφυπουργού να συνεχιστεί το Κύπελλο. Ως γνωστόν, ο υφυπουργός μετά τα επεισόδια και τη διακοπή του ημιτελικού μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Τούμπα είχε αποφασίσει τη ματαίωση της φετινής διοργάνωσης, για λόγους ασφαλείας επισήμως, στο πλαίσιο της γενίκευσης της κόντρας του με την ΕΠΟ στην πραγματικότητα. Μετά την παρέμβαση των FIFA και UEFA, υπό την απειλή της αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις τάξεις τους αλλά και λόγω των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων που έκαναν τόσο οι διεθνείς ομοσπονδίες όσο και η ελληνική, ο κ. Κοντονής αποφάσισε να συνεχιστεί το Κύπελλο. Φυσικά, ο θεσμός συνεχίστηκε μεγαλειωδώς, με τον ΠΑΟΚ να μην κατεβαίνει στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό υπό την πίεση της σχετικής απαίτησης της σκληροπυρηνικής μερίδας των οπαδών του, αλλά και με όλο το υπόλοιπο σόου που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες ενόψει του τελικού. 

Η αποθέωση του παραλογισμού

Η κορύφωση του σόου έφτασε με τη νέα κόντρα μεταξύ υφυπουργού Αθλητισμού και ΕΠΟ, η οποία μπορεί και να οδηγήσει στην οριστική ματαίωση του τελικού, ή τουλάχιστον σε ένα déjà vu του θρίλερ με την UEFA και τη FIFA. Κι αυτό γιατί στη σύσκεψη για τη διεξαγωγή του τελικού μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και του προέδρου της ΕΠΟ αποφασίστηκε και πως διαιτητής του τελικού θα ήταν ο διεθνής Τάσος Σιδηρόπουλος, μαζί με το δίδυμο των βοηθών (Ευθυμιάδης, Κωσταράς) που τον συνοδεύουν στους διεθνείς αγώνες του. Τελικά, η ΕΠΟ όρισε διαιτητή τον Σιδηρόπουλο, αλλά με διαφορετικό δίδυμο βοηθών (Αλεξέας, Πετρόπουλος) και όχι το συνηθισμένο του. Ακολούθησε τελεσίγραφο του υφυπουργού Αθλητισμού, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, πως αν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής δεν «τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της ΕΠΟ στις 27 Απριλίου, τα οποία διασφαλίζουν την ομαλή τέλεση του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και την κοινωνική ειρήνη, και δεν ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι αύριο, η πολιτεία θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα». Σε ελεύθερη απόδοση, αν δεν αλλάξει το δίδυμο των βοηθών, τότε ο τελικός θα οδηγηθεί σε ματαίωση. Από την πλευρά της, η ΕΠΟ ξεκαθάριζε πως θεωρεί ότι τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην συνάντηση με τον υπουργό και δεν διαπραγματευόταν ούτε την αλλαγή ημέρας διεξαγωγής του τελικού ούτε την αλλαγή των βοηθών του Σιδηρόπουλου. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς κάποια κίνηση από την ΕΠΟ και ο υφυπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε την αναβολή του τελικού επειδή η αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφαλή διεξαγωγή μιας αναμέτρησης που θα διεξαγόταν… κεκλεισμένων των θυρών. 

Το παράλογο του όλου θέματος είναι προφανές: Βάσει ποιου κανονισμού, βάσει ποιας αρμοδιότητας ή θεσμικού ρόλου μπορεί η διαιτητική τετράδα του τελικού του Κυπέλλου να αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και του προέδρου της ΕΠΟ; Από την πλευρά του υφυπουργού δεν θα έπρεπε καν να τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το πώς αποφάσισε ο κ. Κοντονής πως διαιτητής του τελικού θα έπρεπε να είναι ο Τ. Σιδηρόπουλος. Ήταν προσωπική απόφαση; Δέχτηκε κάποια εισήγηση από κάποια αρμόδια επιτροπή του υπουργείου ή της ΓΓΑ; Επίσης, από την πλευρά της ΕΠΟ τίθεται ανάλογο ερώτημα: το ποιος θα διαιτητεύσει τον τελικό αποτελεί αρμοδιότητα του προέδρου της ΕΠΟ ή των αρμόδιων επιτροπών και μηχανισμών της ομοσπονδίας; 

Σε φίλαθλα πλαίσια

Όπως ήταν το απολύτως αναμενόμενο, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ έκαναν ό,τι μπορούσαν για την προάσπιση του φίλαθλου πνεύματος και την ομαλή διεξαγωγή του τελικού. Την αρχή έκανε η ΑΕΚ, με ανακοίνωση μέσω της οποίας επιτέθηκε στην ΕΠΟ, λόγω του ορισμού των δύο βοηθών του Σιδηρόπουλου, με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς και έμμεσες αναφορές στον Ολυμπιακό. Ακολούθησε εξίσου σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός εναντίον της ΑΕΚ αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού, επειδή θεώρησαν πως ο κ. Κοντονής συντάχθηκε με την επίθεση της ΠΑΕ ΑΕΚ στην ΕΠΟ για τον ορισμό των δύο βοηθών. Αναμενόμενα κάπου εκεί ο «χαρτοπόλεμος» μεταξύ των δύο ΠΑΕ ολοκληρώθηκε και βγήκαν τα… μπαζούκας, πάντα σε φίλαθλα πλαίσια, με την ΠΑΕ Ολυμπιακός να τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «κανείς από τη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν ήταν τρόφιμος φυλακών. Κανείς από τη διοίκηση του Ολυμπιακού δεν έχει πληρώσει πρόστιμα εκατομμυρίων για λαθρεμπόριο, ούτε έχει ανοιχτές υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο. […]» και την ΑΕΚ να απαντάει σε δύο δόσεις, μέσω διαρροής πως «κανείς από την ΑΕΚ δεν παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα» και πως «στη φυλακή βρίσκεται το πρώην στέλεχος και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης, με πρόταση για ισόβια από την εισαγγελέα. Και βεβαίως αυτό που όλοι περιμένουμε είναι και την απόφαση της Δικαιοσύνης για την ποδοσφαιρική εγκληματική οργάνωση […]».

Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα και όλοι πλέον περιμένουμε τη μεγάλη ποδοσφαιρική μάχη σε άδειες εξέδρες δύο ομάδων αποπροσανατολισμένων, οι οποίες πέραν όλων των υπολοίπων καλούνται και να δικαιώσουν τους επικεφαλής των ΠΑΕ στις οποίες ανήκουν.

Αν βέβαια διεξαχθεί ποτέ ο τελικός.