Μια σκληρή «ερυθρόλευκη» δοκιμασία - Free Sunday
Μια σκληρή «ερυθρόλευκη» δοκιμασία

Μια σκληρή «ερυθρόλευκη» δοκιμασία

Οι λόγοι για τους οποίους συνέβη αυτό παραμένουν αδιευκρίνιστοι, με τον Ολυμπιακό να κάνει λόγο για ένα προσωπικό πρόβλημα του Πορτογάλου το οποίο δεν επέτρεπε τη συνέχιση της προετοιμασίας. Προφανώς η φημολογία για τους πραγματικούς λόγους του διαζυγίου οργίασε, ωστόσο το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως ο Σίλβα παραιτήθηκε, δεν απολύθηκε.

Φαντάζει μάλλον απίθανο να επήλθε το διαζύγιο επειδή οι δύο πλευρές διαφώνησαν για τον μεταγραφικό σχεδιασμό ή τη μείωση του μπάτζετ. Άλλωστε η μοναδική μεταγραφή που έχει γίνει μέχρι στιγμής ήταν επιλογής Σίλβα, ενώ υπάρχουν και τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Μιας χρονιάς στην οποία ο μέχρι πρότινος προπονητής του Ολυμπιακού επέλεξε την πλειονότητα των παικτών που αποκτήθηκαν, ζήτησε και πήρε έξτρα παίκτες σε θέσεις που θεωρητικά ήταν καλυμμένες, όσοι δεν του έκαναν αποχώρησαν με μεταγραφή ή ως δανεικοί και όσοι αποδείχθηκε στην πορεία ότι δεν του έκαναν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Καμπιάσο ή τον Φινμπόγκασον, που αποχώρησε τον Ιανουάριο και έπαιξε εξαιρετικά στην Άουγκσμπουργκ, παροπλίστηκαν χωρίς ο Πορτογάλος να δεχτεί οποιαδήποτε πίεση ως προς τη χρησιμοποίησή τους.

Διαφωνίες για τον χειρισμό του ρόστερ προφανώς και υπήρξαν, όπως, για παράδειγμα, για την αξιοποίηση των Ελλήνων παικτών, ωστόσο αν ήταν τόσο σημαντικές και το όποιο χάσμα μεταξύ των διαφορετικών οπτικών διοίκησης και προπονητή αποδεικνυόταν αγεφύρωτο, προφανώς οι δύο πλευρές θα είχαν λήξει νωρίτερα τη συνεργασία τους και δεν θα περίμεναν το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Μία προφανώς ακατάλληλη περίοδο για αμφότερους. Για τον Πορτογάλο, επειδή όλες οι σοβαρές ομάδες έχουν κλείσει προπονητή αυτή την εποχή. Εκτός βέβαια αν ξέρει κάτι παραπάνω για κάτι που πρόκειται να γίνει και το οποίο οι υπόλοιποι θα πληροφορηθούμε το επόμενο διάστημα. Ή αν φοβήθηκε τόσο πολύ τον αντίκτυπο που θα έχει η επικείμενη σεζόν στη συνέχεια της καριέρας του, τουτέστιν αν θεώρησε πως δεν μπορεί να τα καταφέρει. Επίσης, μένει να φανεί αν υπάρχει και κάποια σύνδεση με την αποχώρηση που προηγήθηκε στον Ολυμπιακό, του Γεωργάτου, μία μέρα πριν. 

Φυσικά η περίοδος είναι πολύ πιο ακατάλληλη για τον Ολυμπιακό, ο οποίος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει… όλη την προετοιμασία στη διάθεσή του: σε περίπου έναν μήνα δίνει δύο από τους κρισιμότερους αγώνες της σεζόν και είτε προκριθεί είτε αποκλειστεί τον περιμένουν στη συνέχεια άλλοι δύο εξίσου καθοριστικοί, είτε για την είσοδο στους ομίλους του Champions League είτε για την είσοδο στους ομίλους του Europa League.

Συν και πλην

Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι πως ταυτόχρονα με την αποχώρηση του Σίλβα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Βίκτορ Σάντσεθ. Το καλύτερο, πως ο Ισπανός γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στη διοίκηση και στην ομάδα, καθώς ήταν ο βοηθός του Μίτσελ κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο της παρουσίας του Μίτσελ στον Ολυμπιακό.

Κάπου εδώ όμως σταματούν τα καλά νέα. Ο Βίκτορ έχει στη διάθεσή του αυτό τον έναν μήνα για να φέρει στα μέτρα του μια ομάδα που είναι σχεδιασμένη βάσει των «θέλω» ενός άλλου προπονητή (ενώ έχουν επιστρέψει και αρκετοί παίκτες που ήταν δανεικοί), έχοντας τουλάχιστον το μπόνους ότι έχει γίνει μόλις μία μεταγραφική κίνηση, άρα μπορεί να προσθέσει τους παίκτες με τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται. Βέβαια αυτό σημαίνει παράλληλα ότι όλος ο μεταγραφικός μηχανισμός του Ολυμπιακού πρέπει να λειτουργήσει στην εντέλεια, εφόσον πρέπει να αποκτηθούν παίκτες γρήγορα και παράλληλα να γίνουν σωστές επιλογές.

Επιπλέον, πρέπει να δημιουργήσει μια ομάδα που θα πρέπει να πάρει δύο καλοκαιρινές προκρίσεις σε προκριματικούς αγώνες χωρίς ο ίδιος να έχει κάποια σχετική εμπειρία, όπως και γενικά δεν έχει σημαντική εμπειρία ως πρώτος προπονητής: η μοναδική του εμπειρία ως πρώτου προπονητή ήταν στο ασφαλές για τον ίδιο και χωρίς τρομερές απαιτήσεις και πίεση περιβάλλον της Λα Κορούνια, της ομάδας με την οποία είχε τα καλύτερά του χρόνια ως ποδοσφαιριστής και την οποία ανέλαβε στο τέλος της προπέρσινης σεζόν και τη βοήθησε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στην περσινή, πρώτη ολόκληρη σεζόν του ως πρώτος προπονητής η Λα Κορούνια δεν έκανε κάτι το αξιοπρόσεκτο, απλώς παρέμεινε στην κατηγορία. Είχε ένα αναπάντεχα καλό πρώτο μισό της σεζόν και ένα απογοητευτικό δεύτερο, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον Ολυμπιακό της καλής χρονιάς του Μίτσελ. Η Ντεπορτίβο τον απέλυσε με τη λήξη της σεζόν, ενώ λίγους μήνες προηγουμένως του είχε ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2017.

Το σίγουρο είναι πως, σχεδόν από το πουθενά, ένα ούτως ή άλλως ανοίκειο για τον Ολυμπιακό ξεκίνημα της σεζόν, εφόσον καλείται να αντεπεξέλθει στην ταλαιπωρία και στο «πρέπει» των καλοκαιρινών ευρωπαϊκών προκριματικών, εξελίσσεται σε σκληρή δοκιμασία. Τόσο για τον ίδιο όσο και για τον νέο προπονητή του, ο οποίος αναμένεται εκ των πραγμάτων να έχει ελάχιστη πίστωση χρόνου.