Super League: Ρευστότητα σε όλα τα επίπεδα - Free Sunday
Super League: Ρευστότητα σε όλα τα επίπεδα

Super League: Ρευστότητα σε όλα τα επίπεδα

Κατόπιν απαίτησης της Nova, που κατέχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα, και με την Super League να υπερψηφίζει την πρόταση, η 1η και η 2η αγωνιστική θα διεξαχθούν εμβόλιμα στο κανονικό πρόγραμμα. 

Ο λόγος των αναβολών της έναρξης του πρωταθλήματος και του όλου μπερδέματος ήταν ο ίδιος με πέρυσι, δηλαδή η κόντρα της κυβέρνησης, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, με τη διοίκηση της ΕΠΟ. 

Μια κόντρα που πλέον έχει ξεκάθαρο νικητή: το κράτος, για πρώτη φορά στην ιστορία ανάλογων διενέξεων μεταξύ της εκάστοτε κυβέρνησης και της εκάστοτε ηγεσίας της ΕΠΟ. Το ντέρμπι ξεκίνησε με την προσφιλή, δοκιμασμένη και πάντοτε επιτυχημένη τακτική της ΕΠΟ να επικαλεστεί τον «μπαμπούλα» της FIFA και της UEFA και την απειλή αποβολής της ελληνικής Ομοσπονδίας από τις τάξεις των υπερκείμενων διεθνών Ομοσπονδιών. 

Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά. Κάτι στο οποίο οδήγησε η επιμονή και οι ελιγμοί του υφυπουργού Αθλητισμού, η ολοένα και πιο αυταρχική και ετσιθελική λειτουργία της ΕΠΟ (ακόμη και απέναντι στις υπερκείμενες Ομοσπονδίες) και, κυρίως, η… αλλαγή του ανέμου σε FIFA και UEFA, η οποία σηματοδοτήθηκε από την καθαίρεση από τον προεδρικό θώκο των Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα διαφθοράς. 

Από τη στιγμή που το κράτος πίεσε με κάθε τρόπο, όπως με την παραπομπή σε δίκη των μελών της ΕΠΟ που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο με την κάρτα υγείας (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Γιώργος Γκιρτζίκης) και οι FIFA, UEFA αντί να υποστηρίξουν την ΕΠΟ πίεσαν προς την ίδια κατεύθυνση, το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Την Παρασκευή παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ και πλέον αναμένεται η επόμενη μέρα που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ. 

Η νέα ισορροπία δυνάμεων

Το νέο πρωτάθλημα, λοιπόν, ξεκινάει με την ΕΠΟ ακέφαλη, τη Super League σε αναζήτηση νέων εσωτερικών ισορροπιών και συμμαχιών και τους τρεις από τους τέσσερις ιδιοκτήτες των «μεγάλων» ΠΑΕ να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες: Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος ήταν ο πρώτος που εξασφάλισε την άδεια και θα παραμείνει καναλάρχης, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης εξασφάλισε την τελευταία άδεια και θα γίνει καναλάρχης, ενώ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης ήταν ο πρώτος επιλαχών της δημοπρασίας.

Είναι σαφές πως η μεταξύ τους κόντρα, όπως και με τον τέταρτο της «παρέας» Δημήτρη Μελισσανίδη, είναι κάτι πολύ παραπάνω από «απλώς» ποδοσφαιρική και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν διαφοροποιηθεί από την περσινή σεζόν, την πρώτη της συνύπαρξης όλων τους στην Super League: είναι σαφές πλέον πως δεν υπάρχει κάποια συμμαχία των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ εναντίον της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πλην μιας προς το παρόν συμπόρευσης των δύο Δικεφάλων στα θέματα της Super League και της ΕΠΟ η κατάσταση εξελίσσεται σε όλοι εναντίον όλων. 

Το συμπέρασμα είναι πως σε ό,τι αφορά τη νέα ισορροπία δυνάμεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα πάντα παραμένουν ρευστά και θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα προκύψουν, το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ, για το οποίο… τα δίνουν όλα οι «μεγάλοι», αλλά και τις παρεμβάσεις του κράτους, που για πρώτη φορά αποδείχτηκαν αποτελεσματικές, έστω και χάρη στη συγκυρία του ανέμου κάθαρσης που πνέει αυτή την εποχή στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Εξίσου αμφίρροπα δείχνουν τα πράγματα και σε αγωνιστικό επίπεδο, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια. Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός και ο πολύ ενισχυμένος Παναθηναϊκός είναι οι δύο πιο πλήρεις ομάδες και εκείνες που έχουν τη δυνατότητα, εφόσον τα πράγματα πάνε όπως τα σχεδιάζουν, να παίξουν καλύτερης ποιότητας ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ από την πλευρά τους επίσης εμφανίζονται σαφώς ενισχυμένες στις μεταγραφές και παράλληλα έχουν πιο δεμένες ομάδες, προσανατολισμένες σε ένα πιο «σφιχτό» στυλ.

Φυσικά το ερωτηματικό είναι αν η βελτίωση των τριών διεκδικητών του τίτλου είναι αρκετή ώστε να κονταροχτυπηθούν μέχρι τέλους με τον υπερασπιστή του τίτλου, ο οποίος και σε άλλες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια στις οποίες κάποιος εμφανιζόταν έτοιμος να διεκδικήσει το στέμμα του, συνήθως μέχρι τα Χριστούγεννα ή έστω πριν μπει η άνοιξη είχε, σε μεγάλο βαθμό, «καθαρίσει». 

Τα νέα δεδομένα

Υπάρχει βέβαια μία ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος δεν είναι μόνο ότι οι υπόλοιποι διεκδικητές δείχνουν βελτιωμένοι και έτοιμοι για πρωταθλητισμό αλλά και ότι ο Ολυμπιακός φαίνεται να έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Το αρχικό του πλάνο απέτυχε, δεν προκρίθηκε στους ομίλους του Champions League, έχει προβεί σε δύο αλλαγές προπονητών πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, οι περισσότεροι νέοι παίκτες του αποκτήθηκαν τις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών και θα χρειαστούν τον χρόνο τους. 

Επιπλέον, ακριβώς πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και αμέσως μετά την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, σε ένα τάιμινγκ δηλαδή που δημιουργεί εύλογες απορίες, προέκυψε η εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη του προέδρου του Ολυμπιακού, μαζί με άλλους 27 κατηγορούμενους, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα ο εισαγγελέας προτείνει και την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη καθώς θεωρεί ότι εξακολουθεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο (άρα είναι πιθανό να συνεχίζει την αξιόποινη δράση για την οποία κατηγορείται) παρά τη σχετική απαγόρευση ενασχόλησής του με το ποδόσφαιρο. Πλέον αναμένεται –διαδικασία που θα πάρει μήνες- η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών επί της πρότασης του εισαγγελέα, αφενός για την προφυλάκιση του κ. Μαρινάκη και αφετέρου για την παραπομπή του σε δίκη, όπως και για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.  

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεδομένα τα οποία δημιουργούν ερωτήματα στα οποία δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, ξεκάθαρη απάντηση, καθώς δεν υπάρχει και ανάλογο προηγούμενο. 

Εφόσον, λοιπόν, το Συμβούλιο Εφετών κάνει αποδεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για τον κ. Μαρινάκη, πέρα από τις ποινές με τις οποίες απειλείται ο ίδιος, προβλέπονται ποινές και για τον Ολυμπιακό, που μπορεί να φτάσουν στον υποβιβασμό και στην αφαίρεση τίτλων. Ποινές από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, εγχώρια και διεθνή, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την εξέλιξη του ποινικού μέρους της υπόθεσης. Ένα βασικό ερώτημα που δεν έχει απάντηση είναι, αν τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση του εισαγγελέα και επιβληθούν πειθαρχικές ποινές στον Ολυμπιακό, αυτές θα αφορούν στο τρέχον ή στο επόμενο πρωτάθλημα; 

Τα δύο ενδεχόμενα

Ένα άλλο βασικό ερώτημα, που είναι καθοριστικής σημασίας για το αγωνιστικό σκέλος, είναι ποια θα είναι η αντίδραση του οργανισμού του Ολυμπιακού σε όλη αυτή την κατάσταση και την αμφιβολία που δημιουργεί, ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει. Η μία πιθανότητα είναι να τον φθείρει ψυχολογικά και να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του. 

Το πιθανότερο όμως είναι το ακριβώς αντίθετο, όπως διδάσκει η ιστορία σε ανάλογες περιπτώσεις όσο και το ίδιο το παρελθόν του Ολυμπιακού: το πιθανότερο είναι το όλο θέμα να οδηγήσει σε αυξημένη συσπείρωση του Ολυμπιακού και άνευ όρων στήριξη από τους οπαδούς του, κάτι που φαίνεται να είναι και αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι πρωταθλητές αυτή τη στιγμή σε αγωνιστικό επίπεδο, μετά το πολύ δύσκολο καλοκαίρι που προηγήθηκε. 

Συσπείρωση που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών.