Όπως έστρωσαν, κοιμούνται - Free Sunday
Όπως έστρωσαν, κοιμούνται

Όπως έστρωσαν, κοιμούνται

Όπως επίσης ότι από τους άλλους τρεις ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει πλέον τη δυναμική να ολοκληρώσει επιτυχημένα τη σεζόν. 

Ανώμαλη προσγείωση

Αντιθέτως, στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, με έναν απογοητευμένο και αποτραβηγμένο από το προσκήνιο ιδιοκτήτη, να κόβει απ’ όπου μπορεί προκειμένου να εξασφαλίσει την αδειοδότησή του. 

Η επιλογή να εμπιστευτεί απόλυτα τον Στραματσόνι και να του ικανοποιήσει όλα τα καλοκαιρινά χατίρια αποδείχθηκε καταστροφική. Οικονομικό άνοιγμα, αγωνιστική αποτυχία, οι οπαδοί στράφηκαν εναντίον του. Στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αποχώρησαν πέντε από τα μεταγραφικά αποκτήματα του καλοκαιριού, οι Ιμπάρμπο, Λεντέσμα, Σάμπα, Ιβανόφ, Γουακάσο, όλοι βασικοί στο πρώτο στάδιο της σεζόν και με «βαριά» συμβόλαια. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός πρέπει να έλθει σε διακανονισμό με παίκτες και ομάδες στις οποίες οφείλει χρήματα από συμβόλαια και μεταγραφές και γενικά καλείται να πληρώσει τα λάθη του. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα λαθεμένων επιλογών είναι και ο Ζιλμπέρο Σίλβα, ο οποίος ήρθε, δεν του δόθηκαν ποτέ ουσιαστικές αρμοδιότητες, πληρώθηκε και αποχώρησε. Από τις μεταγραφές που χρειαζόταν ο Ουζουνίδης δεν έγιναν καν οι απολύτως απαραίτητες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μασούντ. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε στην αρχή των μεταγραφών τον Κουρμπέλη σε μια θέση όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει άλλος και στο τέλος τον Κλωναρίδη, τον οποίο είχε διώξει ο Στραματσόνι. 

Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι πόσο μπορεί να βελτιώσει ο Ουζουνίδης μια ομάδα απογοητευμένη από την εξέλιξη της σεζόν, με βασικές ελλείψεις στο ρόστερ της και με τα οικονομικά προβλήματα και την αβεβαιότητα για το μέλλον να βαραίνουν σε επικίνδυνο βαθμό το κλίμα. 

Ελπίζει σε καλύτερες μέρες

Για την ΑΕΚ το σίγουρο είναι πως βγαίνει από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου σε σαφώς καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι μπήκε σε αυτήν. Ο Χιμένεθ έχει ξεκινήσει με θετικά αποτελέσματα, ενώ αποκτήθηκαν πέντε παίκτες που αναμένεται να λύσουν προβλήματα. Αποκτήθηκε ένας κεντρικός αμυντικός, ο Βράνιες, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που άφησε ο Λέσκοτ, ένας αριστερός μπακ, ο Βινίσιους, ένας μεσοεπιθετικός, που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει και κάτι το ιδιαίτερο βέβαια, ο Αϊντάρεβιτς και, το κυριότερο, εμπλουτίστηκε η ελλιπής επιθετική γραμμή της ομάδας, τόσο με τον Αραούχο όσο και με τον νεαρό Μεληκιώτη.

Ο Αραούχο, βάσει των προδιαγραφών του, είναι ένας επιθετικός που δεν είχε στο ρόστερ της η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να βοηθήσει πολύ σε ένα πρωτάθλημα που ένας καλός, γκολτζής επιθετικός μπορεί εύκολα να κάνει τη διαφορά. Ο δε Βράνιες είναι ένας αμυντικός γρήγορος στη σκέψη και στα πόδια αμυντικός που θα δέσει καλά με τον Τσιγκρίνσκι και θα προσφέρει σιγουριά στο κέντρο άμυνας της ΑΕΚ. 

Συνεπώς η ΑΕΚ διόρθωσε βασικές ανορθογραφίες του ρόστερ της, η καλή διάθεση και η αισιοδοξία δείχνουν να έχουν επιστρέψει τόσο στην ομάδα όσο και στις τάξεις των οπαδών αλλά για να αλλάξει σημαντικά τη μοίρα της στο υπόλοιπο της σεζόν θα πρέπει να τη βοηθήσουν και τα αποτελέσματα. Και ο Φεβρουάριος είναι γεμάτος δύσκολα ματς και ντέρμπι. 

Μπήκαν οι βάσεις

Εκείνος που βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση απ’ όλους αυτή την εποχή είναι ο ΠΑΟΚ. Παίζει πολύ καλό ποδόσφαιρο, κερδίζει και έχει χτίσει ένα καλό σερί, με 11 νίκες στα τελευταία 12 παιχνίδια, πετυχαίνοντας 30 γκολ και έχοντας δεχτεί μόλις δύο. Ένα σερί που, σε συνδυασμό με τα προβλήματα των υπολοίπων τον έφερε στη δεύτερη θέση, ισόβαθμο με τον Πανιώνιο, παρ’ ότι ξεκίνησε με -3 βαθμούς, οι οποίοι συνδυάστηκαν με πολλούς χαμένους βαθμούς στο πρώτο μισό της σεζόν. 

Η εξέλιξη του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν αποτελεί και ένα μήνυμα προς τον Ιβάν Σαββίδη: είναι η πρώτη φορά που δεν παρασύρθηκε από την πίεση των αρνητικών αποτελεσμάτων, στήριξε τον προπονητή του χωρίς παρεμβάσεις και «καπελώματα» και πλέον δείχνει πως θα ανταμειφθεί, κερδίζοντας, αν όχι δημιουργώντας, έναν καλό προπονητή και χτίζοντας επιτέλους μία ομάδα η οποία μπορεί να αποτελέσει τον κορμό των επόμενων ετών. 

Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο ΠΑΟΚ έχασε έναν σημαντικό ποδοσφαιριστή, τον Γκάρι Ροντρίγκεζ, ωστόσο αναπλήρωσε και με το παραπάνω το κενό. Απέκτησε δύο καλούς επιθετικούς, τους Πρίγιοβιτς και Πέδρο Ενρίκε, οι οποίοι ανεβάζουν το επίπεδο της αποτελεσματικότητάς του στο σκοράρισμα, συμπληρώνοντας την τριάδα των μεταγραφών του με τον ποιοτικό μεσοεπιθετικό του Παναιτωλικού Ουάρντα. 

Αναμφίβολα ο ΠΑΟΚ είναι το μεγάλο φαβορί για το… πρωτάθλημα της δεύτερης θέσης, τόσο στην κανονική περίοδο όσο και στα πλέι οφ. Ακόμη περισσότερο, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το καλοκαίρι να μην πάει σε μία ακόμη ολική ανακατασκευή αλλά απλώς να ενισχύσει ποιοτικά μια ήδη καλή και πετυχημένη ομάδα. 

Ιδανική διαχείριση

Σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητή των χειμερινών μεταγραφών αυτός είναι αναμφίβολα ο Ολυμπιακός. Όχι φυσικά για τους παίκτες που πήρε, αλλά, το σημαντικότερο, για τους παίκτες που πούλησε, κυρίως τον Μιλιβόγεβιτς, ο οποίος συνεχίζει στην Κρίσταλ Πάλας με τον Ολυμπιακό να βάζει στα ταμεία του 16 εκατ. ευρώ. Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο Ολυμπιακός έχει πάρει τα τελευταία χρόνια 30 εκατ. ευρώ από πωλήσεις παικτών που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Την αρχή έκανε ο Φέισα με 4,5 εκατ. ευρώ, ο αντικαταστάτης του Σάμαρης πωλήθηκε αντί 10 εκατ. ευρώ και ο Μιλιβόγεβιτς, που αντικατέστησε τον Σάμαρη, πουλήθηκε 16 εκατ. ευρώ. 

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως φέτος ο Ολυμπιακός έχει βάλει στα ταμεία του από μεταγραφές περίπου 40 εκατ. ευρώ, κυρίως από τις πωλήσεις των Μιλιβόγεβιτς, Μαζουάκου, Πουλίδο, Ντουρμάζ, Ρομπέρτο, ανεβάζοντας σε πάνω από 120 εκατ. ευρώ τα μεταγραφικά έσοδα επί Μαρινάκη, ποσό απλησίαστο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ή προηγούμενη διοίκηση του Ολυμπιακού. Από την άλλη πλευρά έχει ξοδέψει φέτος περίπου 12,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή του. 

Ταυτόχρονα, σε μια μέτρια κατά τα άλλα σεζόν, έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το πρωτάθλημα από τον Ιανουάριο, βρίσκεται στους 32 του Europa League και τον Ιανουάριο απέκτησε τους παίκτες που ζήτησε ο Μπέντο ώστε να εκπληρώσει καλύτερα τα «θέλω» του η ομάδα, δηλαδή δύο ισορροπημένους πλάγιους μπακ, έναν αριστερά (Σισοκό) και έναν δεξιά (Παρέδες) και έναν επιθετικό με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τον Ανσαριφάρντ. 

Το καθοριστικό βέβαια είναι πως ο Ολυμπιακός, σε μία χρονιά που έχασε τα έσοδα των ομίλων του Champions League έχει ενεργητικό 27,5 εκατ. ευρώ από το μεταγραφικό πάρε δώσε, διατηρώντας παράλληλα την ποιοτική διαφορά που τον χωρίζει από τους υπόλοιπους, έστω και όχι στον ίδιο βαθμό με προηγούμενες χρονιές. Συνεπώς, ο Ολυμπιακός διαχειρίστηκε ιδανικά, σε διοικητικό επίπεδο, μια σεζόν που ξεκίνησε πολύ άσχημα, βάζοντας τις βάσεις ώστε να ξεκινήσει και την επόμενη, αν όχι τις επόμενες, χρονιές με σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.