Champions League: Τα δεδομένα εν όψει των ρεβάνς των «16» - Free Sunday
Champions League: Τα δεδομένα εν όψει των ρεβάνς των «16»

Champions League: Τα δεδομένα εν όψει των ρεβάνς των «16»

Επιπλέον, έδωσαν κάποια ματς σπάνιας ομορφιάς ή… απλά σπάνια.

Τέλος εποχής

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σπάνιου ματς ήταν η «τεσσάρα» της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Μπαρτσελόνα στο Παρίσι, σε ένα παιχνίδι που η ομάδα του Εμερί έκανε τα πάντα και εκείνη του Λουίς Ενρίκε τίποτα. Ήταν ένα παιχνίδι που σηματοδότησε ένα τέλος εποχής, το τέλος της εποχής που η Μπαρτσελόνα τρομοκρατούσε την πλειονότητα των αντιπάλων της.

Ξεκίνησε την σύγχρονη αυτοκρατορία της ως η Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, την εγκαθίδρυσε ως η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα και για τουλάχιστον δύο χρόνια δεν υπήρξε αντίπαλος να την κοιτάξει στα μάτια, ενώ δημιούργησε νέα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Την συνέχισε ως η Μπαρτσελόνα του Μέσι στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του μοναδικού Αργεντινού και το κύκνειο άσμα ήρθε ως η Μπαρτσελόνα των MSN, Μέσι, Σουάρεζ, Νεϊμάρ: όταν ο Μέσι βρέθηκε στο απόγειο της καριέρας του η ομάδα που είχε πίσω του ήταν αντάξιά του. Τώρα η υπόλοιπη ομάδα δεν είναι αντάξια της τριάδας των επιθετικών της. Κάποιοι αποχώρησαν και δεν αντικαταστάθηκαν επαρκώς (π.χ. Τσάβι, Πουγιόλ), κάποιοι οδεύουν προς το κλείσιμο της καριέρας τους (Ινιέστα), κάποιοι που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν επάξια αυτούς που αποχώρησαν θυσιάστηκαν και πλέον παίζουν αλλού (Τιάγκο Αλκάνταρα).

Δεδομένου πως ο Λουίς Ενρίκε ανακοίνωσε πως διάγει τους τελευταίους του μήνες στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, είναι σαφές πως οι «μπλαουγκράνα» βρίσκονται σε αναζήτηση του επόμενου πλάνου τους, όχι απλώς του επόμενου προπονητή τους. Από την πλευρά της, η Παρί έζησε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βραδιά της σύγχρονης ιστορίας της και ετοιμάζεται την ερχόμενη Τετάρτη να ολοκληρώσει τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα.

Έχοντας κατακτήσει τέσσερις διαδοχικές φορές το πρωτάθλημα Γαλλίας (κάτι που μπορεί να καταφέρει και φέτος), κόντρα στην Μπαρτσελόνα απέδειξε ότι στόχος της πλέον είναι η ευρωπαϊκή καταξίωση και πως μπορεί φέτος να είναι η χρονιά της. Το παλεύει τα τελευταία χρόνια, πέρυσι και πρόπερσι αποκλείστηκε στα προημιτελικά, αλλά πλέον έχει στον πάγκο της έναν μετρ των νοκ άουτ παιχνιδιών, τον Ουνάι Εμερί, που τα τρία προηγούμενα χρόνια κατακτούσε το Europa League με την Σεβίλλη και έχει 17 προκρίσεις σε 26 ευρωπαϊκές νοκ άουτ διπλές αναμετρήσεις, οι 13 εκ των οποίων σερί. 

Σπάνιας ομορφιάς ήταν το παιχνίδι του Μάντσεστερ, μεταξύ της Σίτι του Γκουαρδιόλα και της Μονακό του Ζαρντίμ, μιας Μονακό που ξεκίνησε την πορεία της με τον Ζαρντίμ ως μια ομάδα προγραμματισμένη να κερδίζει με 1-0 και έχει εξελιχθεί σε μια μηχανή παραγωγής όμορφου ποδοσφαίρου και γκολ. Έδωσε μια μοναδική παράσταση για 60’ λεπτά, όταν και προηγήθηκε με 2-1 και 3-2 για να αλλάξει τελείως η εικόνα του αγώνα στο τελευταίο ημίωρο και η Σίτι να φτάσει στη νίκη με 5-3. Ένα σκορ που κάθε άλλο παρά της εξασφαλίζει την πρόκριση μετά τα όσα είδαμε στο πρώτο παιχνίδι. Το σίγουρο είναι πως όποιος κι αν προκριθεί από το συγκεκριμένο ζευγάρι μπορεί κάλλιστα να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά. 

Αυτοί που δεν άφησαν περιθώρια

Από εκεί και πέρα, υπήρξαν τρεις ομάδες που έδειξαν πως δεν… σηκώνουν πολλά πολλά και στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Μπάγερν, που διέλυσε 5-1 την Άρσεναλ στο δεύτερο ημίχρονο και θα επικυρώσει την πρόκρισή της την ερχόμενη Τρίτη στο Λονδίνο, η Γιουβέντους που δεν άφησε κανένα περιθώριο στην Πόρτο και η Ατλέτικο Μαδρίτης, που πέρασε με 4-2 από το Λεβερκούζεν, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι είναι ο αντίπαλος που δεν θέλουν να βρουν απέναντί τους στα νοκ άουτ και θα εξαντλήσει τις πιθανότητές της για μια τρίτη ευκαιρία να κατακτήσει το Champions League. 

Όλα ανοιχτά

Αντιθέτως, απολύτως ανοιχτά παραμένουν τα άλλα δύο ζευγάρια αυτής της εβδομάδας, με την Νάπολι να υποδέχεται τη Ρεάλ την Τρίτη στη ρεβάνς του 3-1 του Μπερναμπέου και την Ντόρτμουντ να υποδέχεται την Μπενφίκα την Τετάρτη. Η Ντόρτμουντ ήταν καταπληκτική στην Πορτογαλία αλλά ηττήθηκε με 1-0 χάρη στο γκολ του Μήτρογλου που βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση. Βάσει της εικόνας των δύο ομάδων παραμένει το μεγάλο φαβορί αλλά από την άλλη δέχεται και εύκολα γκολ, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σκοράρει τρεις ή και τέσσερις φορές για να προκριθεί. Στη Νάπολη η Ρεάλ θα ήταν το απόλυτο φαβορί την ανατροπή και τη νίκη της με δύο γκολ διαφορά στη Μαδρίτη, ωστόσο εμφανώς περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος το τελευταίο διάστημα και η ενθουσιώδης Νάπολι έχει σημαντικές πιθανότητες να φτάσει σε μια επική ανατροπή. Άλλωστε η Ρεάλ είναι η υπερασπίστρια του τίτλου, κάτι που… ποτέ δεν βγαίνει σε καλό στο Champions League. 

Ανοιχτή παραμένει η υπόθεση πρόκριση και στο τελευταίο ζευγάρι, με την Λέστερ να υποδέχεται την επόμενη εβδομάδα την Σεβίλη, η οποία είχε επικρατήσει με 2-1 στην Ισπανία και είχε δείξει σαφώς ανώτερη, ωστόσο το σκορ αφήνει πολλά περιθώρια στην Λέστερ και η αποχώρηση Ρανιέρι αλλάζει τα δεδομένα, καθώς κανείς δεν ξέρει ποια Λέστερ θα εμφανιστεί στο γήπεδο. Η περσινή πρωταθλήτρια ή το φετινό κακέκτυπό της;