Γιώργος Στασινός: «Τα μέτρα μάς εξωθούν σε δύο επιλογές: είτε άνεργοι στην Ελλάδα είτε εργαζόμενοι στο εξωτερικό» - Free Sunday
Γιώργος Στασινός: «Τα μέτρα μάς εξωθούν σε δύο επιλογές: είτε άνεργοι στην Ελλάδα είτε εργαζόμενοι στο εξωτερικό»

Γιώργος Στασινός: «Τα μέτρα μάς εξωθούν σε δύο επιλογές: είτε άνεργοι στην Ελλάδα είτε εργαζόμενοι στο εξωτερικό»

Τι σημαίνει για εσάς η επανεκλογή σας στη θέση του προέδρου του ΤΕΕ;
Μια τεράστια πρόκληση να συμβάλω με νέες ιδέες, προτάσεις και δράσεις στην επιβίωση και στην ανόρθωση του επαγγέλματος του μηχανικού, στην πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων. Στις καλές εποχές όλα είναι εύκολα. Στις φουρτούνες, στις δυσκολίες, οι περισσότεροι κρύβονται. Είναι βέβαιο ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για το επάγγελμά μας και οι συνάδελφοί μου, οι οποίοι είναι αυστηροί κριτές, θα με κρίνουν εκ του αποτελέσματος.

Σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος των μηχανικών της Ελλάδας, σχεδόν εννέα χρόνια μετά την εκδήλωση της κρίσης στη χώρα;
Η οικοδομή έχει πτώση μεγαλύτερη από 95% τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, διότι δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Περίπου 6.000 μηχανικοί διαγράφονται τον χρόνο από το ΤΕΕ. Νομίζω ότι με αυτά τα στοιχεία ο καθένας μπορεί να καταλάβει σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι μηχανικοί σήμερα.

Ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του ΤΕΕ;
Το σημαντικότερο πρόβλημα στον κλάδο μας είναι η ανεργία. Το ίδιο σημαντικό όμως ζήτημα είναι οι υπερβολικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες αθροιστικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις ξεκινούν από το 88,50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος και ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 100%. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι τουλάχιστον απάνθρωπο. Έχω αναφέρει αρκετές φορές ότι είναι σαν να θέλουν να μας εξαφανίσουν.

Έχετε συζητήσει με την κυβέρνηση για τα προβλήματα αυτά; Ποιες απαντήσεις λάβατε;
Τα έχουμε συζητήσει με την κυβέρνηση και με τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι επικαλούνται κάθε φορά την πίεση που δέχονται από την τρόικα. Έτσι όμως όπως βαδίζουμε, σε λίγο διάστημα δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να εφαρμόσουν τα μέτρα που ψηφίζουν. Θα υπάρχουν μόνο όσοι πληρώνονται με τον μήνα από το κράτος και δεν θα υπάρχουν αυτοί που πληρώνουν στο κράτος.

Πόσο και με ποιον τρόπο επηρεάζουν τους μηχανικούς τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή;
Τα μέτρα, που περιέγραψα πριν σε τι ποσοστιαίες υποχρεώσεις μάς οδηγούν, μας εξωθούν σε δύο επιλογές: είτε άνεργοι στην Ελλάδα είτε εργαζόμενοι στο εξωτερικό.

Ειδικά για το θέμα της ασφάλισης, ποιες είναι οι συνθήκες που οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει για τους μηχανικούς;
Ο νόμος του τέταρτου μνημονίου οδηγεί σε εισφορές ύψους 61% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όταν με εισφορές 37,95% πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν μπορεί να τις καταβάλει, πόσοι πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα καταβάλουν εισφορές ύψους 61% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος;

Πώς προτίθεστε να αντιδράσετε σε όλα αυτά;
Είμαστε σε διαδικασία κινητοποιήσεων και παράλληλα κινούμαστε νομικά, έχοντας καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης για το τελευταίο ασφαλιστικό. Προφανώς θα προβούμε και σε ανάλογες ενέργειες για το τέταρτο μνημόνιο.

Όλες οι κυβερνήσεις, από την αρχή της κρίσης, μιλούν για την ανάγκη εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από αυτήν. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Γιατί, κατά την άποψή σας;
Αποσπασματικές προτάσεις έχουμε δει αρκετές. Συνολικό εθνικό σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα που θα τηρείται, σίγουρα δεν έχουμε δει. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν φτιάχτηκε τέτοιο σχέδιο από κανέναν. Το βέβαιο είναι ότι αυτό το γνωρίζουν οι δανειστές και μας φέρνουν, κάθε λίγο, ένα δικό τους σχέδιο. Δυστυχώς, όλα αυτά τα σχέδια βασίζονται σε υφεσιακά μέτρα. Και αυτό είναι εμφανές σε όλους. Οπότε αναρωτιέμαι πραγματικά αν ο τελικός στόχος είναι να βγούμε ή να παραμείνουμε σε κρίση.

Η κυβέρνηση ζητά εναλλακτικές προτάσεις από τους φορείς. Εσείς έχετε να απαντήσετε σε αυτή την πρό(σ)κληση;
Επειδή πάντα η κριτική είναι πιο εύκολη από τις προτάσεις, θα σας διατυπώσω δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθούσαν σημαντικά στο να αλλάξει πορεία η χώρα. Να φύγει δηλαδή από τον δρόμο της ψεύτικης ανάπτυξης και να μπει στον δρόμο της αληθινής ανάπτυξης.
Πρώτον, η αντιμετώπιση στη φορολογία και στις εισφορές, που στην πραγματικότητα αποτελούν πλέον φορολογία, θα πρέπει να είναι ενιαία και να απλοποιηθεί. Πρότασή μου είναι η ύπαρξη ανώτατου ορίου για το σύνολο των επιβαρύνσεων, φορολογικών και ασφαλιστικών, σε ένα ποσοστό ίσο με το 50% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Μείωση της φορολογίας των εταιρειών στο 20% με μηδενικό φόρο στα μερίσματα. Και, τέλος, φορολογικά κίνητρα σε νέες επιχειρήσεις ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν. Γιατί όσο δημιουργούνται θέσεις εργασίας, τόσο περισσότεροι συνεισφέρουν στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.
Δεύτερον, άμεση εφαρμογή ηλεκτρονικής αδειοδότησης οικοδόμησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Έτσι θα καταπολεμηθούν καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και διαφθορά.
Η αλλαγή της πορείας της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσει με αυτά τα δύο απλά βήματα.

(0 ψήφοι)