Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ - Free Sunday
Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο Χέλμουτ Κολ

Ο Χέλμουτ Κολ,  ο μακροβιότερος καγκελάριος στη μεταπολεμική Γερμανία, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.

«Θρηνούμε. #RIP Χέλμουτ Κολ» ανέφερε σε σύντομο μήνυμά του το CDU.

 

O Κολ ήταν ο αρχιτέκτονας της ενοποίησης της Γερμανίας. Είκοσι ημέρες μετά την πτώση του τοίχους, στις 9 Νοεμβρίου 1989, παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων που θα οδηγούσε στην ομαλή ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

Σε αυτή την προσπάθεια στο πλευρό του έχει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε γρήγορα γίνεται το δεξί χέρι του Χέλμουτ Κολ και θα κερδίσει με το σπαθί του τον τίτλο του διαδόχου και θα γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς του.

Ο Χέλμουτ Κολ μαζί με τους Ζακ Σιράκ και Ζακ Ντελόρ προώθησαν με σθένος τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές και της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και η συνθήκη του Μάασριχτ έχει την υπογραφή του.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1998 αποχωρεί από την εξουσία έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία και αποχωρεί και από την ηγεσία του κόμματός του.

Η δύση της καριέρας του θα αμαυρωθεί από το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία του CDU, που ξεσπά ένα χρόνο αργότερα και έχει παντού τα αποτυπώματα του.

Το 2001 βιώνει μια προσωπική τραγωδία: αυτοκτονεί η σύζυγός του, Χανελόρε Κολ. Η Κολ έπασχε τα τελευταία χρόνια της ζωής της από μια σπάνια ασθένεια του δέρματος και δεν μπορούσε να αντέξει το φως της ημέρας.

helmut kohl and wife

Δηλώσεις

«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ» έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Χέλμουτ Κολ «άλλαξε τη ζωή (της) με καθοριστικό τρόπο», λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε ο εκλιπών ηγέτης στην επανένωση της Γερμανίας.

Ο Κολ ήταν «μια ευκαιρία για εμάς, τους Γερμανούς», επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, σε δηλώσεις της από τη Ρώμη.

«Όπως εκατομμύρια άλλοι, εγώ κατάφερα να περάσω από μια ζωή υπό το δικτατορικό καθεστώς της ΛΔΓ σε μια ελεύθερη ζωή» εξήγησε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Όλα όσα ακολούθησαν τα επόμενα 27 χρόνια από το χθες στο σήμερα δεν θα μπορούσαμε καν να τα διανοηθούμε χωρίς τον Χέλμουτ Κολ».

«Εγώ, προσωπικά, είμαι πολύ ευγνώμων (σε εκείνον)» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην γερμανική ηγεσία για τον θάνατο του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ειλικρινά θαύμαζα την σοφία του, την ικανότητά του να λαμβάνει σταθμισμένες και διορατικές αποφάσεις, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Στην Ρωσία θα μείνει στην μνήμη ως ένας υποστηρικτής, με αρχές, της ανάπτυξης των σχέσεων φιλίας μεταξύ των χωρών μας και για την πολύτιµη συµβολή του στην ενίσχυση της αµοιβαίας επωφελούς διμερούς συνεργασίας και σχέσεις καλής γειτονίας», υπογραμμίζεται στο τηλεγράφημα.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος έκανε λόγο για «έναν αληθινό φίλο της ελευθερίας» και «ένα από τους σπουδαιότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ευρώπης», αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.

«Ο Χέλμουτ ήταν ένας βράχος, και σταθερός και δυνατός», δήλωσε με ανακοίνωσή του ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1989 έως το 1993, περίοδο επανένωσης της Γερμανίας.