Η αποδοχή Μακρόν επιστρέφει στα κανονικά πολιτικά της μεγέθη - Free Sunday

Στο 36%, πάνω από τα εκλογικά του ποσοστά στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών αλλά πολύ κάτω από το 62% που είχε καταγράψει ως αποδοχή αμέσως μετά τη νίκη του, βρίσκεται σήμερα, 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πρόκειται για μια πτώση που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής και συγκρίνεται με τον Ζακ Σιράκ το 1995.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκνευρισμένοι με το πάγωμα των αμοιβών τους, οι συνταξιούχοι εξοργισμένοι για την προγραμματισμένη αύξηση ενός φόρου που θα πλήξει τις συντάξεις τους, τα φτωχά νοικοκυριά απογοητευμένα από το ροκάνισμα ενός στεγαστικού επιδόματος ενώ η μείωση στον αμυντικό προϋπολογισμό ώθησε εξάλλου στην παραίτηση τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.

Όλοι διαπιστώνουν «την έκταση της αποστολής που έχουμε να φέρουμε σε πέρας», όμως αυτές οι 100 πρώτες ημέρες «επέτρεψαν να μπουν οι βάσεις ενός βαθύ μετασχηματισμού της χώρας μας», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ σε άρθρο του το οποίο ανήρτησε χθες Κυριακή στο Facebook.

Η Γαλλία «επανατοποθετείται στο κέντρο του παιγνιδιού», δήλωσε ο Καστανέρ ενώ δύο συνδικάτα έχουν ήδη καλέσει σε απεργία στις 12 Σεπτεμβρίου και η ριζοσπαστική αριστερά προγραμματίζει για τις 23 μια «λαϊκή συγκέντρωση».

Ο δύσκολος Σεπτέμβριος του Εμανουέλ Μακρόν θα ξεκινήσει με διήμερη επίσκεψη στην Αθηνα, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.