Οριστικό τέλος στο μακρύ εμφύλιο της Κολομβίας - Free Sunday
Οριστικό τέλος στο μακρύ εμφύλιο της Κολομβίας

Οριστικό τέλος στο μακρύ εμφύλιο της Κολομβίας

Ιστορικές στιγμές ζει η Κολομβία καθώς περισσότερα από 8.000 όπλα και 1,3 εκατομμύρια σφαίρες, παρέδωσαν οι αντάρτες της FARC στην Κολομβία, ολοκληρώνοντας τον αφοπλισμό που είχε συμφωνηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Χουαν Μανουέλ Σάντος.

Ο κ.Σάντος δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία την οποία επέβλεπαν άνθρωποι του ΟΗΕ:

«Γίναμε μάρτυρες μιας ιστορικής κατάστασης. Είναι η τελευταία πράξη μιας διαμάχης που κράτησε 53 χρόνια. Βλέποντας το τελευταίο κοντέινερ να φεύγει από εδώ είδαμε και τον οριστικό αφοπλισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σάντος.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερα από 17 container έχουν παραδοθεί από τη FARC τον τελευταίο χρόνο και περίπου 7.000 μαχητές της οργάνωσης έχουν αφοπλιστεί και επανεντάσσονται στην κοινωνία.

Ο ΟΗΕ θα επιτηρεί τη διαδικασία ενσωμάτωσης των ανταρτών της FARC στην κοινωνία και την πολιτική νομιμοποίηση της οργάνωσης, η οποία θα έχει 10 μέλη στο Κογκρέσο μέχρι το 2026.

Στους περισσότερους πρώην αντάρτες θα χορηγηθεί αμνηστία και όσοι εξ αυτών έχουν καταδικαστεί, θα εκτίσουν την ποινή τους σε κοινωνική εργασία και συγκεκριμένα στην αφαίρεση ναρκών που είχε τοποθετήσει η FARC αυτές τις πέντε δεκαετίες.