Έγκυος και πάλι: Το «Kate effect» συνεχίζει να σαρώνει - Free Sunday
Έγκυος και πάλι: Το «Kate effect» συνεχίζει να σαρώνει

Έγκυος και πάλι: Το «Kate effect» συνεχίζει να σαρώνει

Η τρίτη εγκυμοσύνη της Κέιτ προκαλεί φρενίτιδα στους Βρετανούς και ενισχύει την οικονομία της χώρας.

Από τότε που η Κέιτ Μίντλετον «εισέβαλε» στη βρετανική βασιλική οικογένεια οι περισσότεροι Βρετανοί και πολλοί ξένοι θαυμαστές των γαλαζοαίματων τρέφουν ένα είδος λατρείας και εμμονής με την «αγία οικογένεια» του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ.

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τηλεοπτικά αφιερώματα και εκτενή ρεπορτάζ για την πριγκίπισσα Νταϊάνα με αφορμή τα 20 χρόνια από τον θάνατό της. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η υπερβολικά νέα και άπειρη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ από την ψυχρή βασιλική οικογένεια και οι απέλπιδες προσπάθειές της να σώσει τον γάμο της με τον Κάρολο ήρθαν ξανά στην επιφάνεια, για να θυμίσουν στους Βρετανούς, και όχι μόνο, πως αν δεν υπήρχε η Νταϊάνα, η βρετανική βασιλική οικογένεια θα ήταν κλεισμένη στο καβούκι της και θα χρησίμευε μόνο ως στόχος αρνητικής κριτικής από δημοσιογράφους για την επιβάρυνση που προκαλεί στους Βρετανούς φορολογούμενους.

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη και ανθρώπινη πλευρά της Νταϊάνα, που κληροδοτήθηκε στους δυο γιους της (και οι δύο επέλεξαν συντρόφους έξω από τα όρια του βασιλικού κύκλου), έφερε πιο κοντά τη βασιλική οικογένεια στους απλούς πολίτες και έδωσε τη σκυτάλη στην Κέιτ Μίντλετον και στα παιδιά της να πρωταγωνιστήσουν στον δημόσιο βίο και με τον τρόπο τους να ενισχύσουν τη βρετανική οικονομία.

«Βασιλικός» τουρισμός

Ξένα δημοσιεύματα σημείωναν πως η αξία της βασιλικής οικογένειας για το 2015 άγγιξε τα 56,7 δισ. λίρες. Την ίδια χρόνια ο προϋπολογισμός της βασιλικής οικογένειας έφτασε τα 35,7 εκατ. λίρες, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτόν έξοδα τα οποία αφορούν τη συντήρηση των παλατιών. Κατά γενική ομολογία των Βρετανών οικονομολόγων και αναλυτών, η βασιλική οικογένεια, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα βγάζει τα λεφτά της. Αποτελεί μια σημαντική τουριστική ατραξιόν και ενισχύει πολλούς τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την PricewaterhouseCoopers (PwC), ο λεγόμενος «βασιλικός» τουρισμός, που προκύπτει από έναν γάμο, τη γέννηση ενός παιδιού, τη γιορτή του Στέμματος, αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόνο για το 2015 τα έσοδα από τον τουρισμό που είχε σχέση με τη βασιλική οικογένεια άγγιξαν τα 535 εκατ. λίρες, ενώ η επίσημη ιστοσελίδα VisitBritain υπολογίζει πως περισσότεροι από 4 εκατομμύρια τουρίστες θα βρεθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη γέννηση του τρίτου βασιλικού μωρού.

Ο διευθυντής της London & Partners, Γκόρντον Ίνες, τονίζει πως η γέννηση ενός βασιλικού μωρού προκαλεί ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων στην οικονομία της Βρετανίας, που απλώνεται σε διάφορους τομείς. Από τις πωλήσεις ρούχων και σουβενίρ μέχρι τους πολυήμερους εορτασμούς στα εστιατόρια και τις παμπ της κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας. «Η βασιλική οικογένεια και οι τόποι κατοικίας τους είναι σημεία-κλειδιά για τον τουρισμό, τόσο για όσους έρχονται από το εξωτερικό όσο και για τους Βρετανούς τουρίστες που σπεύδουν στην πρωτεύουσα για να βιώσουν τους βασιλικούς εορτασμούς» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ίνες.

Τα «φαινόμενα» Κέιτ, Τζορτζ και Σάρλοτ

Η δούκισσα του Κέμπριτζ θεωρείται σύμβολο μόδας για τις πλούσιες και μη Βρετανίδες. Ως εκ τούτου, οι στιλιστικές επιλογές της μπορούν να εκτινάξουν τις πωλήσεις μιας μάρκας. Η αξία της δούκισσας θεωρείται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. λίρες για τη βρετανική οικονομία και όσο ισχυροποιεί τη θέση της στη βασιλική οικογένεια, η αξία της ολοένα και αυξάνεται. Από το παραπάνω γεγονός προέκυψε και ο όρος «Kate effect», το «φαινόμενο Κέιτ» δηλαδή, που εκτίναξε στα ύψη τα έσοδα εκατοντάδων Βρετανών σχεδιαστών μόδας.

Η πριγκίπισσα Σάρλοτ ακολουθεί τα βήματα της μητέρας της και μόλις στα 2 της χρόνια η αξία της εκτιμάται στα 3 δισ. λίρες. Τα ρούχα που φοράει η μικρή ξεπουλάνε μέσα σε 24 ώρες. Το κίτρινο ζακετάκι που φορούσε στην επίσημη φωτογράφιση του παλατιού αλλά και το λευκό χειμερινό φορμάκι που φορούσε όταν πήγε για σκι με την οικογένειά της αύξησαν τις πωλήσεις των καταστημάτων στα οποία πωλούνταν κατά 97%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών.

Αντίστοιχα, ο αδελφός της, Τζορτζ, έχει παρόμοια επιρροή στους Βρετανούς και όχι μόνο. Η αξία του εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2,4 δισ. λίρες για τη βρετανική οικονομία, ωστόσο για το 2017 το ποσό αναμένεται να ενισχυθεί, κι αυτό γιατί ο μικρός πρίγκιπας ξεκίνησε σχολείο.

Αν και φαίνεται αστείο, η απόφαση των γονιών του Τζορτζ να τον στείλουν σχολείο σε ένα ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην περιοχή Μπάτερσι εκτίναξε τις πωλήσεις και την αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Ένας από τους πιο γνωστούς μεσίτες της Βρετανίας, ο Φρανκ Νάιτ, αποκάλυψε πως πολλοί γονείς σπεύδουν να αγοράσουν σπίτι στην περιοχή γύρω από το σχολείο του Τζορτζ, όπου η μέση τιμή ενός ακινήτου είναι περίπου 1,6 εκατ. λίρες. Μάλιστα η εφημερίδα «Daily Mail» περιγράφει την εν λόγω περιοχή ως «royal approved» (εγκεκριμένη από τη βασιλική οικογένεια) και αναφέρει πως η αύξηση στη ζήτηση των ακινήτων ξεπερνά το 60%, με τις τιμές σε πολλές περιπτώσεις να έχουν τριπλασιαστεί.

Το «φαινόμενο Τζορτζ» αντιμετώπισαν και οι υπεύθυνοι του Thomas’s Battersea School, όπου άπειροι γονείς, μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ο πρίγκιπας θα φοιτήσει εκεί, ζητούσαν μια θέση για τα παιδιά τους. Δέχτηκαν χιλιάδες τηλεφωνήματα από γονείς που τους παρακαλούσαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Άρχισε η φρενίτιδα για το τρίτο αδελφάκι

Η ανακοίνωση της τρίτης εγκυμοσύνης της Κέιτ συνέπεσε με τα 20 χρόνια από τον θάνατο της Νταϊάνα και την αρχή του μικρού Τζορτζ στο προνήπιο. Ήδη ένας μεγάλος μηχανισμός που αφορά τη γέννηση του τρίτου παιδιού έχει ενεργοποιηθεί στη Βρετανία. Σουβενίρ, από κούπες μέχρι σημαίες και ρούχα, στοιχηματικά sites που κάνουν προβλέψεις για το όνομα, εταιρείες με ρούχα εγκυμοσύνης και φυσικά καταστήματα βρεφικών και παιδικών ειδών τρίβουν τα χέρια τους. Το τρίτο μωρό της Κέιτ και του Ουίλιαμ αναμένεται να γεννηθεί την άνοιξη του 2018 και οι εορτασμοί δεν αποκλείεται να συμπέσουν με την ανακοίνωση του αρραβώνα του πρίγκιπα Χάρι με την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Τα χαρμόσυνα νέα των δύο τελευταίων θα ανοίξουν νέο κύκλο εορτασμών και περαιτέρω ενίσχυσης της βρετανικής οικονομίας μέσω ενός ακόμη μεγαλοπρεπούς βασιλικού γάμου και πιθανότατα των γεννήσεων νέων βασιλικών μωρών.