Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Η «τζαμάικα» και οι άλλοι - Free Sunday
Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Η «τζαμάικα» και οι άλλοι

Γερμανικές εκλογές: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας - Η «τζαμάικα» και οι άλλοι

Σαν να μην έφθανε η... θριαμβευτική είσοδος της ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή, φαίνεται ότι και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στη χώρα αποτελεί γρίφο για απαιτητικούς λύτες.

Κι αυτό διότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχασαν σημαντικό κομμάτι της δύναμής τους, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και διότι το SPD ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο κυβερνητικό σχήμα, παραμένοντας στην αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση αυτή δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι το SPD φαίνεται ότι υπέστη τεράστια φθορα ως κυβερνητικός εταίρος, αλλά έχει και συμβολική αξία: μια νέα κυβέρνηση CDU-SPD θα καθιστούσε το AfD αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα, με όλα όσα μπορεί να σημαίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή, το επικρατέστερο σενάριο ως αυτή την ώρα είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα», ο οποίος αναφέρεται στα χρώματα των κομμάτων που θα τον αναρτίζουν: Μαύρο για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), κίτρινο για τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και πράσινο για τους Πράσινους.

Πάντως, ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, έστειλε «μήνυμα» και στο SPD λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «έχουμε όλοι ευθύνη».

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.