Χάος στην Καταλωνία - Ακραία αστυνομική βία και εκατοντάδες τραυματίες (Photos-videos) - Free Sunday
Χάος στην Καταλωνία - Ακραία αστυνομική βία και εκατοντάδες τραυματίες (Photos-videos)

Χάος στην Καταλωνία - Ακραία αστυνομική βία και εκατοντάδες τραυματίες (Photos-videos)

Εικόνες βγαλμένες από τις πιο αντιδημοκρατικές χώρες στον πλανήτη εκτυλίσσονται ως αυτη την ώρα στην Καταλωνία, μετατρέποντας σε πραγματικό εφιάλτη για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι το σχέδιό του για αποτροπή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Από το πρωί, διεθνή ΜΜΕ και social media έχουν πλημμυρίσει από εικόνες απερίγραπτης αστυνομικής βίας, όπου άθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας κακοποιούνται βάναυσα από τις Ειδικές Δυνάμεις της ισπανικής αστυνομίας, η οποία, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τους πολίτες από το να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και, εν συνεχεία, να διαλύσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, έκανε χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών, πέραν του άγριου ξύλου σε ανθρώπους που δεν έφεραν σχεδόν την παραμικρή αντίσταση.

catalan referendum 1

Αποτέλεσμα των ακροτήτων της αστυνομίας είναι, ως αυτή την ώρα, σύμφωνα με τις Καταλανικές αρχές, 465 άτομα έχουν τραυματιστεί με τα δύο από αυτά να βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ένας άνδρας που υπέστη έμφραγμα στη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας στη Λερίντα, περίπου 150 χλμ. δυτικά της Βαρκελόνης, και ένα άτομο που έχει τραυματισθεί στο μάτι από πλαστική σφαίρα.

catalan referendum 2

«Ως δήμαρχος της Βαρκελόνης, ζητώ να τερματισθουν άμεσα οι επιθέσεις της αστυνομίας εναντίον του ανυπεράσπιστου πληθυσμού», ανέφερε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου σε δήλωσή της, ζητώντας παράλληλα, την παραίτηση Ραχόι, ενώ το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε από την πλευρά του πως έχουν τραυματισθεί εννέα αστυνομικοί και τρεις πολιτοφύλακες και ο υπουργός, Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, αναφερόμενος στην αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας, την περιέργραψε ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική».

Tα επεισόδια άρχισαν από νωρίς το πρωί, όταν λίγο μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων αστυνομικοί απέκλεισαν το αθλητικό κέντρο της Χιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Ωστόσο, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα, ο Πουτζεμόντ κατάφερε να ψηφίσει, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε την «αδικαιολόγητη χρήση βίας» από την ισπανική αστυνομία, τονίζοντας ότι η χρήση κλομπ και πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία δημιουργεί μία απαίσια εικόνα για την Ισπανία.

Παράλληλα, σοκ έχει προκαλέσει η εικόνα αστυνομικών να δέρνουν καταλανούς πυροσβέστες (!), οι οποίοι έκαναν αλυσίδα προστασίας για πολίτες έξω από εκλογικό κέντρο, ενώ οι επεμβάσεις της αστυνομίας δεν περιορίστηκαν στις μεγάλες πόλεις, αλλά επεκτάθηκαν και στην περιφέρεια της Καταλωνίας, με το υπουργείο Εσωτερικών να ανακοινώνει ότι έκλεισε 96 εκλογικά τμήματα.

Ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Βέλγος πρωθυπουργός Ανρί Μισέλ και ο Γερμανός επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς καταδίκασαν την άγρια αστυνομική βία, ενώ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «το κρεσέντο αυταρχισμού του Ραχόι είναι ντροπή για την δημοκρατική Ευρώπη. Αντί σιωπής, απαιτούνται άμεσα πρωτοβουλίες εκτόνωσης και διαλόγου».