«Σοκ και δέος» στην Ιταλία: Πρωτιά «Πέντε Αστέρων», στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι οι περισσότερες έδρες - Free Sunday
«Σοκ και δέος» στην Ιταλία: Πρωτιά «Πέντε Αστέρων», στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι οι περισσότερες έδρες

«Σοκ και δέος» στην Ιταλία: Πρωτιά «Πέντε Αστέρων», στη συμμαχία του Μπερλουσκόνι οι περισσότερες έδρες

Χαμόγελα για τους «πεντάστερους» του Μπέπε Γκρίλο, πλατιά χαμόγελα για τον «Καβαλιέρε», σοκ για την Κεντροαριστερά, παγωμάρα στην Ευρώπη. Αυτή είναι με μια ματιά η πρώτη εικόνα που προκύπτει από τα exit poll που μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ για τις εκλογές στη γείτονα χώρα, τα οποία αν επιβεβαιωθούν και από τα τελικά αποτελέσματα, τότε οδηγούν σε μια Βουλή που δύσκολα θα δώσει κυβέρνηση, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, τα exit poll από τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου δίνουν:

-Forza Italia (Μπερλουσκόνι): 12,5-15,5%

-Lega Nord: 13-16%

-Partito Democratico (κεντροαριστερά): 20-23%

-Movimento Cinque Stelle (Γκρίλο): 29,5-32,5%

To Forza Italia και η Lega, παρέα με άλλα δύο κεντροδεξιά κόμματα, τα Noi con l'Italia και Fratelli d'Italia φαίνεται ότι αποτελούν το μπλοκ που λαμβάνει τις περισσότερες έδρες στο ιταλικό κοινοβούλιο, παρότι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο -και πλέον του Λουίτζι ντι Μάιο μοιάζει να λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των εκλογέων.

Τα αποτελέσματα αυτά, αν επιβεβαιωθούν αποτελούν ράπισμα στην κεντροαριστερά και τον Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς (με τη συμμετοχή να προσεγγίζει το 70%) μοιάζει να ψήφισε κάποιο λαϊκίστικο κόμμα. Σύμφωνα με τα exit polls, η κεντροδεξιά συμμαχία μοιάζει να συγκεντρώνει 225-265 έδρες, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων 195-235 έδρες και το κεντροαριστερό μπλοκ από 115-155 έδρες.

italia

Πάντως, τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι τα exit polls δεν πρέπει να θεωρούνται απολύτως αξιόπιστα, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα σενάρια πιθανών κυβερνητικών σχημάτων: είτε συμμαχία κεντροδεξιάς με τους Grillisti είτε του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αν και θεωρείται δύσκολο το κεντροαριστερό κόμμα να δεχθεί να είναι «δεύτερο βιολί» σε κυβερνητικό σχήμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, προβλήματα «τεχνικής φύσεως» σημειώθηκαν σε κάποια εκλογικά τμήματα. Στο Παλέρμο ξανατυπώθηκαν χιλιάδες ψηφοδέλτια, διότι αρχικά είχαν εκτυπωθεί ονόματα υποψήφιων άλλης εκλογικής περιφέρειας.

Στην Ρώμη, τριάντα έξι άτομα κλήθηκαν να ξαναψηφίσουν, διότι διαπιστώθηκε, επίσης, τυπογραφικό λάθος στο ψηφοδέλτιο που τους είχε δοθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργήθηκαν ουρές, διότι για πρώτη φορά κάθε ψηφοδέλτιο έχει έναν ειδικό αριθμό (στην κάτω άκρη, η οποία πρέπει να κόβεται) που χρησιμεύει ως εγγύηση κατά ενδεχόμενων νοθειών. Η όλη διαδικασία, όμως, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, και επιβράδυνε, εν μέρει, τους ρυθμούς στα εκλογικά τμήματα.

Οι δημοτικές αρχές του Μιλάνου και της Ρώμης κάλεσαν τους πολίτες τους να πάνε να ψηφίσουν τουλάχιστον μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, για να μην δημιουργηθούν άλλες ουρές.