Το εκλογικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης απομόνωσε τον Μαδούρο - Free Sunday
Το εκλογικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης απομόνωσε τον Μαδούρο

Το εκλογικό μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης απομόνωσε τον Μαδούρο

Με ποσοστό που αγγίζει το 67,7% επανεξελέγη ο Νικολάς Μαδούρο για μία νέα εξαετή θητεία στη Βενεζουέλα, στις εκλογές στις οποίες προσήλθαν λιγότεροι από έναν στους τρεις πολίτες της χώρας μετά το μποϋκοτάζ στο οποίο είχε καλέσει η αντιπολίτευση.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), Τιμπισάι Λουσένα, ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο κύριος αντίπαλος του Χένρι Φαλκόν 1.820.552, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 46,01%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές, το 2015 ήταν στο 80%.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμμετοχή, 32,3%, επιτεύχθηκε γύρω στις 18:00, όταν τα περισσότερα εκλογικά κέντρα άρχιζαν να κλείνουν ενώ η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Μαδούρο, Χένρι Φαλκόν, ο οποίος πήρε 21,2%, ανακοίνωσε ότι απαιτεί επανάληψη της ψηφοφορίας, καθώς κατήγγειλε ότι το επιτελείο του δέχτηκε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

,

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα και εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, θέμα που θα συζητηθεί κατά τη σημερινή σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εμμείνουμε στον σκοπό μας που είναι να θέσουμε στο στόχαστρο διεφθαρμένους αξιωματούχους του καθεστώτος και όχι τον λαό της Βενεζουέλας», είπε ο Σάλιβαν. «Δεν θέλουμε να πλήξουμε τη χώρα με έναν τρόπο που θα καθιστά δύσκολη την ανόρθωσή της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας., είπε ο κ.Σάλιβαν ο οποίος χαρακτήρισε τις πετρελαϊκές κυρώσεις ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα που είναι υπό ενεργή αναθεώρηση».