Συμβιβασμός ή ρήξη; - Free Sunday
Συμβιβασμός ή ρήξη;

Συμβιβασμός ή ρήξη;

Το αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019, που θα περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές, αναμένεται να αποστείλει σήμερα η ιταλική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως απειλεί με πειθαρχική δράσης αν δεν την ικανοποιήσουν οι αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξετάζει κατά πόσον θα πρέπει να αναθεωρήσει προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2019 και το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόματου μηχανισμού που θα οδηγεί σε περικοπή των κρατικών δαπανών στην περίπτωση που απειληθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ιταλικού ΑΕΠ.

Πρακτικά, ο Τρία θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες αλλά και τη Ρώμη, περιορίζοντας τις δημοσιονομικές δαπάνες του ιταλικού δημοσίου το 2019, χωρίς όμως να αλλάξει τον στόχο του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς προειδοποίησε χθες την Ιταλία ότι πρέπει να είναι προσεκτική εξαιτίας του υψηλού δημοσίου χρέους της, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού. Κανείς δεν περιμένει από τη Ρώμη να υιοθετήσει πολιτική λιτότητας, είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. « (Ωστόσο) όποιος έχει χρέος (ίσο με το) 130% του ΑΕΠ του πρέπει να δράσει πιο προσεκτικά από κάποιον που βρίσκεται σε διαφορετική θέση», είπε ο Σολτς από το Βερολίνο.