«Φλέγεται» το Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία - τραυματίες και προσαγωγές - Free Sunday
«Φλέγεται» το Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία - τραυματίες και προσαγωγές

«Φλέγεται» το Παρίσι - Διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία - τραυματίες και προσαγωγές

Σοβαρά επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με χρήση δακρυγόνων σημειώθηκαν στο Παρίσι στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 55 τραυματίες, ενώ σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν προσαχθεί σε όλη τη Γαλλία. 

Αστυνομικές δυνάμεις εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα το πρωί, στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο. Έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων.

Στα επεισόδια, τραυματίστηκε η ανταποκρίτρια του πρακτορείου RIA Novosti, Βικτόρια Ιβανόβα, η οποία χτυπήθηκε από δακρυγόνο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσαχθεί σε όλη τη Γαλλία αγγίζει πλέον τους 1.000, ξεπερνώντας τις προηγούμενες αναφορές του υφυπουργού Εσωτερικών που μιλούσε για 700 προσαγωγές, 575 από τις οποίες στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, πάνω από 950 άνθρωποι είχαν προσαχθεί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες και 724 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Στο Παρίσι καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση.

Η γαλλική πρωτεύουσα θυμίζει «φρούριο», με χιλιάδες δυνάμεις της τάξης να βρίσκονται στους δρόμους. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως. Συνολικά 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Γαλλία, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

Την ίδια στιγμή, κλειστά είναι σήμερα για προληπτικούς λόγους πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, αλλά και ο Πύργος του Άιφελ. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

πηγή: sputniknews.gr