Ο Μακρόν απαντά στα «Κίτρινα Γιλέκα» με διάγγελμα στο γαλλικό λαό - Free Sunday
Ο Μακρόν απαντά στα  «Κίτρινα Γιλέκα» με διάγγελμα στο γαλλικό λαό

Ο Μακρόν απαντά στα «Κίτρινα Γιλέκα» με διάγγελμα στο γαλλικό λαό

Την θέση του απέναντι στις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», αναμένεται να διευκρινίσει σήμερα το βράδυ το βράδυ μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την αγοραστική δύναμη και την φορολογική δικαιοσύνη προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των «Κίτρινων Γιλέκων», σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας« Le Parisien».

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» θα πλήξει τη γαλλική ανάπτυξη κατά 0,1%.

«Αυτό σημαίνει λιγότερη ευημερία για τους Γάλλους», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός σήμερα το πρωί στο δίκτυο «RTL».

Η ηγέτης της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του «Εθνικού Μετώπου», ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «δυνατές απαντήσεις στις κοινωνικές αγωνίες που εκφράζουν τα κίτρινα γιλέκα», ενώ σοσιαλιστές, κομουνιστές και οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν κατέθεσαν σήμερα πρόταση μομφής, για την οποία έχουν μόλις 62 ψήφους στην εθνοσυνέλευση.

Πριν από το διάγγελμα, εκπρόσωποι των συνδικάτων θα έχουν συνάντηση με τον κ.Μακρόν.

Ήδη ένα από τα συνδικάτα, το «Solidaires» απέρριψε ήδη την πρόταση του Μακρόν με το επιχείρημα ότι δεν είναι έτοιμο για διάλογο με τον Γάλλο πρόεδρο.

Εάν τα μέτρα που θα ακουστούν σήμερα από τα χείλη του προέδρου δεν ικανοποιήσουν τα «Κίτρινα Γιλέκα», τότε θα συνεχίσουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα επόμενα Σαββατοκύριακα μέχρι τις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Χθες εξήγγειλαν για τις 15 Δεκεμβρίου μία ογκώδη διαδήλωση στους δρόμους του Παρισιού.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», το 67% των Γάλλων έχουν εμπιστοσύνη στις εφημερίδες για την ενημέρωσή τους σε ότι αφορά στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Αν και μικρή διαφορά, πρώτο έρχεται το ραδιόφωνο με ποσοστό 68% ενώ το 57% των Γάλλων θεωρεί έγκυρη την ενημέρωση της τηλεόρασης.