Τα "κίτρινα γιλέκα" επανέρχονται με αίτημα "η εξουσία στον λαό" - Free Sunday
Τα "κίτρινα γιλέκα" επανέρχονται με αίτημα "η εξουσία στον λαό"

Τα "κίτρινα γιλέκα" επανέρχονται με αίτημα "η εξουσία στον λαό"

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις, όπου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις τα Κίτρινα Γιλέκα. Πεδίο μάχης είναι το κέντρο της Τουλούζης, ενώ συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία καταγράφηκαν στο Παρίσι, τη Χάβρη και το Μπορντώ.

Όταν στο Παρίσι, στην Αψίδα του Θριάμβου, έφτασαν οι διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων, αφού έκαναν μία πορεία τριών ωρών στην γαλλική πρωτεύουσα συνθήματα που καλούν σε παραίτηση τον Γάλλο πρόεδρο., η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες και προχώρησε σε συνολικά 50 συλλήψεις.Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια κατά της αστυνομίας που βρίσκονταν κοντά στην Αψίδα.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από 80.000 άτομα διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Γαλλία, έναντι 50.000 την προηγούμενη εβδομάδα και έγιναν 244 προσαγωγές στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας.«Η υπευθυνότητα επικράτησε της τάσης για σύγκρουση», δήλωσε, πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, για τις διαδηλώσεις στο Παρίσι, όπου συμμετείχαν 8.000 άτομα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, LeParisien, στις 17.30 το απόγευμα περίπου 200 διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώθηκαν κοντά στη βίλα του Εμανουέλ και της Μπριζίτ Μακρόν στην παραλία Τουκέ, πραγματοποιώντας μία γενικότερα ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην 11:00 σήμερα τοπική ώρα, έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ έφτασαν στην Αψίδα του Θριάμβου πριν από μία ώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας το πλήθος φώναζε συνθήματα, καλώντας σε παραίτηση τον Γάλλο πρόεδρο.Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει 80.000 αστυνομικούς σε εθνικό επίπεδο και 5.000, μόνο στο Παρίσι.