Ύστατη προσπάθεια να περάσει σήμερα το Brexit - Free Sunday
Ύστατη προσπάθεια να περάσει σήμερα το Brexit

Ύστατη προσπάθεια να περάσει σήμερα το Brexit

Σε βελτιώσεις της συμφωνίας για το BREXIT, η οποία εισάγεται σήμερα το απόγευμα στη βρετανική βουλή, κατέληξαν η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, η κυρία Μέι κατάφερε να αποσπάσει «νομικά δεσμευτικές αλλαγές» σε ότι αφορά στο προσωρινό καθεστώς των συνόρων με την Ιρλανδία και ελπίζει σε υπερψήφιση του σχεδίου για την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό που εξασφαλίσαμε είναι νομικά δεσμευτικές αλλαγές, που είναι αυτό ακριβώς που μας ζήτησε να διασφαλίσουμε το κοινοβούλιο. Αυτό που εξασφαλίσαμε είναι ξεκάθαρα ότι το backstop δεν θα είναι αέναο, δε θα γίνει μόνιμο, είναι προσωρινό. Αν ποτέ φτάσουμε στο backstop» δήλωσε η Τερέζα Μέι, στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία αφορά:

«κοινό, νομικά δεσμευτικό εργαλείο» στη συμφωνία αποχώρησης,

«κοινή δήλωση» που θα προστεθεί στην αρχική πολιτική διακήρυξη

«μονομερή διακήρυξη» της Βρετανίας για το backstop, αν δεν υπάρξει αργότερα εμπορική συμφωνία.

Βρυξέλλες και Λονδίνο δεσμεύτηκαν για άμεσες διαπραγματεύσεις ώστε να προκύψει εμπορική συμφωνία και να μην χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή το backstop.

«Ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι» διαμήνυσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «είτε θα περάσει αυτή η συμφωνία, είτε το Brexit μπορεί να μη γίνει καθόλου. Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν μεγάλη ευθύνη και μία βασική επιλογή να κάνουν.»

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι δήλωσε, ότι εξασφαλίστηκαν νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις αναφορικά με το λεγόμενο ‘backstop’, την ασφαλιστική δικλείδα για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία.

Αναφέρθηκε αρχικά σε συμφωνία επί κοινού ερμηνευτικού της Συμφωνίας Αποχώρησης «οργάνου», που ορίζει ότι η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να ενεργήσει με πρόθεση διατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο backstop επ´ αορίστω.

Σε αντίθετη περίπτωση, είπε η κα. Μέι, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να απευθυνθεί σε ανεξάρτητο διαιτητικό όργανο και σε περίπτωση επανειλημμένης παραβίασης από την πλευρά της ΕΕ να αναστείλει την ισχύ του backstop.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συμφωνία επί κοινής δήλωσης σε σχέση με την πολιτική διακήρυξη για επίσπευση της διαδικασίας καθορισμού της μελλοντικής σχέσης Λονδίνου-Βρυξελλών.

Σημείωσε ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται για προσπάθεια κατάληξης σε εναλλακτικές του backstop διευθετήσεις έως το Δεκέμβριο του 2020.

Η κα Μέι ενημέρωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προβεί σε μονομερή δήλωση με την οποία θα τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα αποχώρησης από το backstop εάν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επί της μελλοντικής σχέσης καταρρεύσουν και δεν υπάρχει προοπτική για συμφωνία.

Τέτοιου είδους μονομερείς δηλώσεις, εξήγησε, υποβάλλονται από χώρες παράλληλα με την κύρωση διεθνών συνθηκών.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι πλέον ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ θα αποφανθεί επί της νομικής ισχύος των αλλαγών που αφορούν το backstop. Είπε επίσης ότι η συνεδρίαση της Τρίτης που θα καταλήξει σε ψηφοφορία για την τροποποιημένη συμφωνία θα ξεκινήσει με δική της ομιλία.

«Είναι ώρα να ενωθούμε, να στηρίξουμε αυτή τη βελτιωμένη συμφωνία και να υλοποιήσουμε την οδηγία του βρετανικού λαού», κατέληξε η κα Μέι απευθυνόμενη προς τους Βρετανούς βουλευτές.