Πρώτος σε ψήφους αλλά έχασε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν - Free Sunday
Πρώτος σε ψήφους αλλά έχασε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Πρώτος σε ψήφους αλλά έχασε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Δαφορά 27.000 ψήφων έχει στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Εκρεμ Ιμάμογλου, λίγη ώρα πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής δικαιώνοντας τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για επιλεκτική ροή ψήφων που διατηρούσε μπροστά τον κυβερνητικό υποψήφιο και πρώην πρωθυπουργό, Μπιναλί Γολντιρίμ. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, μετά τις ήττες του κόμματος του, ανέλαβε τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση του μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, θα εφαρμόσει προσεκτικά ένα "ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα", χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει οριακή ήττα και του κ. Γιλντιρίμ, ο οποίος στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης με καταμετρημένο το 98,8% των ψήφων, φερόταν να έχει προβάδισμα 4.000 ψήφων σε εκλογικό σώμα 10 εκ. ανθρώπων και να προηγείται με 48,7% έναντι 48,65% του κ.Ιμάμογλου.

Η αντιπολίτευση φαίνεται ότι εξασφαλίζει τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια ενώ διατήρησε και τη Σμύρνη.

Ο Μανσούρ Γιαβάς, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) συγκεντρώνει ποσοστό 50,9%, ενώ ο Μεχμέτ Οζασεκί, πρώην υπουργός και υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έρχεται δεύτερος με 47,06%, με καταμετρημένο το 99,81% των ψήφων.

Άνετη νίκη πέτυχαν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στην Σμύρνη, με ποσοστό άνω του 58%, και στην Ατάλλεια με 50,63%.

Πάντως παρά την ήττα του στους μεγάλους δήμους το κόμμα του προέδρου Ερντογάν διατηρεί τα ποσσοστά του σε παντουρκικό επίπεδο προηγούμενο με 44,42% έναντι 30,07% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας.

Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.