Η Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα - Free Sunday
Η Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα

Η Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα

Να μη ρίξει την κυβέρνηση στην ψηφοφορία της 20ης Αυγούστου, κάλεσε τον υπουργό εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκα, Ματεό Σαλβίνι ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο οποίος με ανάρτηση του στο facebook, εμφανίστηκε διαθέσιμος να συνεχίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

«Στις 20 Αυγούστου εμείς οι υπουργοί των 5 Αστέρων θα είμαστε στο πλευρό του Τζουζέπε Κόντε στην αίθουσα για να τον στηρίξουμε απέναντι στην πρόταση μομφής της Λέγκας. Σε περιμένουμε στο κατώφλι!», έγραψε ο Ντι Μάιο, ο οποίος εξέφρασε την άποψη οτι ο Σαλβίνι «έχει μετανιώσει, όμως τώρα έχει γίνει η ομελέτα».

«Τα προκάλεσε όλα μόνος του, για να επιστρέψει σε λιγότερο από 24 ώρες στην αγκαλιά του Μπερλουσκόνι. Ο καθένας είναι δημιουργός του ίδιου του του μέλλοντος. Καλή τύχη!», έγραψε αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα:

«Το τηλέφωνό μου παραμένει πάντοτε ανοικτό», προσέθεσε λέγοντας ότι η Ιταλία έχει «ανάγκη από ναι, μία κυβέρνηση από υπουργούς του ναι».

Παρά τα ανοίγματα όμως, ο επικεφαλής του Κινήματος, ήταν σκληρός στην κριτική απέναντι στον κυβερνητικό τον οποίο κατηγόρησε ότι «μιλά εκείνος που καταπρόσωπο δεν μας είπε ποτέ τίποτα. Μιλά εκείνος που τα τίναξε όλα στον αέρα χωρίς τον παραμικρό λόγο, ανακοινώνοντας την κυβερνητική κρίση από μία παραλία λουομένων, αφού έκανε δύο εβδομάδες διακοπές».

Παράλληλα όμως τον κατηγόρησε και για την στάση του στην κυβερνηση, καταλογίζοντας του διαπλοκή καθώς, όπως έγραψε:


«Άνοιξε μία κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει στην αύξηση του ΦΠΑ για εκατομμύρια οικογένειες και που θα μπορούσε να στείλει σπίτι τους χιλιάδες εργαζομένους. Δεν μπορώ να υπογράψω το διάταγμα για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της Whirlpool στη Νάπολη και σε άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις. Το έκανε μόνο για τα νούμερα; Όχι μόνον. Το έκανε επίσης γιατί ήμασταν έτοιμοι να κόψουμε τις παραχωρήσεις στη Benetton και να μειώσουμε κατά 345 τις κοινοβουλευτικές έδρες, που δεν το θέλει πλέον. Εάν είσαι στην κυβέρνηση και είσαι υπουργός θα πρέπει να είσαι σκληρός με τους κολοσσούς και τις πολυεθνικές, που εκμεταλλεύονται τη χώρα και τους πολίτες. Θα πρέπει να είσαι σκληρός με την εταιρεία εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων (Autostrade), μετά που 43 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή της μόνο και μόνο επειδή μία γέφυρα (η Μοράντι στη Γένοβα έναν χρόνο πριν) κατέρρευσε κάτω από τα πόδια τους. Κι όμως η Λέγκα για έναν ολάκερο χρόνο υπερασπίζεται την Autostrade».

Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων πήρε αποστάσεις από τον Σαλβίνι και στα θέματα της μετανάστευσης:

«Είναι εύκολο να εκστομίζεις εύκολες λέξεις. Σκληρός πρέπει να είσαι στη ζωή και σε όποιον του αξίζει και όχι απέναντι στα παιδιά», είπε και του καταλόγισε και εμμονή με την εξουσία:
«Ο Σαλβίνι προ ημερών είχε διατρανώσει "όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παραιτηθούμε, θα δείτε…" Πέρασαν πέντε ημέρες και όλοι τους παραμένουν αγκιστρωμένοι στις καρέκλες του. Προφανώς, θα πρέπει να έχουν όλες τις ανέσεις, τις υπουργικές λιμουζίνες, τις δωρεάν πτήσεις, ενώ κάνουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις στις παραλίες».

Παρέμβαση κατά του Σαλβίνι έκανε και ο δεύτερος ισχυρός ηγέτης του Κινήματος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα: «ο υπουργός της προδοσίας αρχίζει να στέλνει μηνύματα μεταμέλειας. Μόλις δήλωσε «δεν δήλωσα ποτέ στον Κόντε ότι θέλω να τραβήξω το χαλί κάτω από την κυβέρνηση». Μάλλον, δεν έχει ξεμεθύσει από την εβδομάδα στην παραλία "Παπέετε", ή μάλλον μία σειρά από υπουργούς της Λέγκας, στους οποίους είχε υποσχεθεί καριέρες, απόλυτες εξουσίες και ανοικτά μπαρ, έχουν αρχίσει να παραπονιούνται» και πρόσθεσε: «ο Σαλβίνι πρόδωσε, δημιούργησε ανωμαλία και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει. Εντελώς το αντίθετο από ισχυρός άνδρας στην εξουσία».Ο ίδιος ο Σαλβίνι όμως κατηγορεί τον Ντι Μάιο οτι θέλει να κυβερνητική συνεργασία του Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd).

«Θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με την ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το Pd). Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Ματέο Ρέντσι και Άννα Μαρία Μπόσκι», έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter.

Πάντως ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει επιφυλάξεις και στο εσωτερικό της Λέγκα, όπως προκύπτει από ότι ο υπουργός Γεωργίας ΤζανΜάρκο Τσεντινάιο δήλωσε ότι θα συμβούλευε τον Σαλβίνι να περιμένει την 20η Αυγούστου».