Υποχώρηση στις τοπικές εκλογές κατέγραψε ο Πούτιν - Free Sunday
Υποχώρηση στις τοπικές εκλογές κατέγραψε ο Πούτιν

Υποχώρηση στις τοπικές εκλογές κατέγραψε ο Πούτιν

Tο ένα τρίτο των εδρών στο κοινοβούλιο της Μόσχας έχασε το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, του Βλαντιμίρ Πούτιν στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 26 από τις 45 έδρες της συνέλευσης στη Μόσχα, δηλαδή διατηρεί την πλειοψηφία του αλλά σε σχέση με το 2014, χάνει 12 έδρες καθώς έλεγχε 28 έδρες και είχε 10 συνεργαζόμενους.Το Κομμουνιστικό Κόμμα φέρεται να κερδίζει 13 έδρες από τις 5 έδρες που είχε ενώ το αντιπολιτευόμενο Γιάμπλοκο και η Δίκαιη Ρωσία εξασφαλίζουν από τρεις έδρες.

Οι εκλογές στην Μόσχα αναδείχθηκαν από την αντιπολίτευσης και τον ηγέτη της Αλεξέι Ναβάλνι ως κύριο μοχλό της πολιτικής τους, ο οποίος στις χθεσινές εκλογές είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε όλη τη Ρωσία να "ψηφίσουν έξυπνα", υποστηρίζοντας αυτούς που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσουν τους υποψηφίους που πρόσκεινταν στην εξουσία.


Οι διαμαρτυρίες στη ρωσική πρωτεύουσα είχαν ξεσπάσει στα μέσα Ιουλίου μετά την άρνηση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεχθεί τις υποψηφιότητες μεγάλου αριθμού υποψηφίων της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους.

Οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν σύμμαχοι του Ναβάλνι, κατήγγειλαν την ενέργεια αυτή ως ένα τέχνασμα που είχε στόχο να τους εμποδίσει να κερδίσουν έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο της Μόσχας.


Υποψήφιοι της Ενωμένης Ρωσίας στη Μόσχα έθεσαν υποψηφιότητα ως ανεξάρτητοι σε μια προφανή προσπάθεια να αποστασιοποιηθούν από το κυβερνών κόμμα, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών.

Τοπικές ή περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν χθες και για 16 περιφερειακούς κυβερνήτες και τα μέλη των τοπικών κοινοβουλίων 13 περιφερειών, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση δείχνουν ψηφοφόρους να παραγεμίζουν απροκάλυπτα τις κάλπες με πολλά ψηφοδέλτια.Η Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Πούτιν καταγράφει απώλειες λόγω της δυσαρέσκειας που προκάλεσε η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.