«Εκεί που πονάει»: Στο σκαμνί για συκοφαντία ο Έλον Μασκ - Free Sunday
«Εκεί που πονάει»: Στο σκαμνί για συκοφαντία ο Έλον Μασκ
OnInnovation

«Εκεί που πονάει»: Στο σκαμνί για συκοφαντία ο Έλον Μασκ

Η πικρή διένεξη είχε ξεκινήσει τη διάρκεια της περίφημης επιχείρησης διάσωσης μιας ομάδας παιδιών που είχε εγκλωβιστεί το 2018 σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης: το αφεντικό της Tesla χαρακτήρισε «παιδόφιλο» έναν δύτη της αποστολής, και τώρα πρόκειται να δικαστεί στο Λος Άντζελες για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο ενάγων, ο Βρετανός δύτης Βερν Άνσγουορθ, αξιώνει χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που υπέστη από την «αναληθή κακοήθεια» του Έλον Μασκ, αν και είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος χυδαίες εκφράσεις κατά του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία.

Η διαμάχη ξέσπασε τον περυσινό Ιούλιο, όταν ο Μασκ προσφέρθηκε να στείλει στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ ένα μίνι υποβρύχιο για την απομάκρυνση των 12 παγιδευμένων αγοριών.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Άνσγουορθ έκανε λόγο για «διαφημιστικό κόλπο» και ξέσπασε καλώντας τον Μασκ να «βάλει το υποβρύχιό του εκεί που πονάει».

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας απάντησε τότε μέσω Twitter, όπου έγραψε τη διαβόητη φράση «σόρι παιδόφιλε, εσύ το ζήτησες».

Όταν ρωτήθηκε από άλλους χρήστες στο Twitter αν εννοούσε αυτά που έγραφε, ο Μασκ  απάντησε «πάω στοίχημα ότι είναι αλήθεια».

Λίγο αργότερα, διέγραψε και τις δύο αναρτήσεις. Ήταν όμως ήδη αργά, καθώς ο θόρυβος που προκλήθηκε οδήγησε σε πτώση της μετοχής της Tesla κατά περισσότερο από 4%.

Ο Μασκ υποχρεώθηκε τότε σε δημόσια συγγνώμη, διαμαρτυρόμενος όμως ότι ο δύτης «πρότεινε να συμμετάσχω σε σεξουαλική πράξη με το μίνι υποβρύχιο, το οποίο είχε κατασκευαστεί ως πράξη καλοσύνης και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών».

Όπως αναφέρει το BBC, η νομική ομάδα του Μασκ δεν θα επιδιώξει εξωδικαστικό συμβιβασμό στην αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση. Αντίθετα, θα ισχυριστεί ότι η λέξη «παιδόφιλος» δεν χρησιμοποιήθηκε με την κυριολεκτική σημασία της.

«Το παιδόφιλος ήταν συνηθισμένη προσβολή στη Νότια Αφρική όπου μεγάλωσα» δηλώνει ο Μασκ σε δικαστικό έγγραφο, στο πλαίσιο αιτήματος να απορριφθεί η αγωγή.