Σε καραντίνα μια πόλη 9 εκ. κατοίκων για να περιοριστεί ο ιός- Στα 25 τα θύματα - Free Sunday
Σε καραντίνα μια πόλη 9 εκ. κατοίκων για να περιοριστεί ο ιός- Στα 25 τα θύματα

Σε καραντίνα μια πόλη 9 εκ. κατοίκων για να περιοριστεί ο ιός- Στα 25 τα θύματα

Ικανοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημιούργησαν τα μέτρα τα οποία έλαβαν οι κινεζικές αρχές στην πολή Ουουχάν με στόχο να περιοριστούν οι κίνδυνοι διεθνούς εξάπλωσης του ιού, ο οποίος με βάση τον επίσημο απολογισμό, έχει εμφανίσει συνολικά 571 κρούσματα που ήδη έχουν προκαλέσει τον θάνατο 25 ανθρώπων, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, όπου βρίσκεται η πόλη Ουουχάν.

«Τους τονίσαμε ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΠΟΥ, ο οποίος θα ανακοινώσει σημερα τις αποφάσεις του.

Όπως μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά ΜΜΕ, οι αρχές της ΟυΟυΟυουχάν, όπου ξεκίνησε ο νέος ιός, έκλεισαν τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συνέστησαν στους περίπου 9.000.000 πολίτες να μην φεύγουν από την πόλη, παρά μόνο υπό ειδικές συνθήκες.Τα δρομολόγια σε λεωφορεία, μετρό, φέριμποτ και στα δίκτυα επιβατικών μέσων μεγάλων αποστάσεων σταμάτησαν, ενώ οι σταθμοί του αεροδρομίου και των τρένων έκλεισαν για τους εξερχόμενους επιβάτες.

Η Βρετανία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια, παρά μόνο αν είναι απαραίτητο, στην πόλη Ουουχάν της Κίνας, μετά το ξέσπασμα το νέου κοροναϊού στην πόλη.«Δεδομένων των τελευταίων ιατρικών πληροφοριών, μεταξύ αυτών πληροφοριών σχετικά με μετάδοση (του ιού) από άνθρωπο σε άνθρωπο και των συστάσεων των κινεζικών αρχών, συστήνουμε να πραγματοποιούνται μονάχα τα ταξίδια που είναι απαραίτητα στην Ουουχάν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί και στη Βραζιλία, στην οποία εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού SARS από την Κίνα. Φωτογραφίες δείχνουν έναν άνθρωπο σε κρεβάτι καραντίνας να μεταφέρεται σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση με ασθενοφόρο.

Στις ΗΠΑ οι τουλάχιστον 16 άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον που διαγνώστηκε ότι είναι το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του νέου κοροναϊού, τελούν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση, γνωστοποίησαν οι αμερικανικές αρχές.Ο ασθενής, 30 ετών, πηγαίνει καλά και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι. Ουδείς από τους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, διαβεβαίωσε ο Κρις Σπίτερς, αξιωματούχος της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Σνοχόμις

.«Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός», καθησύχασε ο Σπίτερς. Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή περισσότεροι άνθρωποι. Ο άνδρας, ο οποίος διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό τη Δευτέρα αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην πόλη Ουουχάν της Κίνας, την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ο ιός αυτός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά θαλασσινών στη Ουουχάν, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Κίνας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν πρακτικά ολόκληρη την πόλη σε καραντίνα, αναστέλλοντας τις άμεσες σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με αυτήν.