O ιός διαλύει τις γιορτές της κινέζικης πρωτοχρονιάς - Free Sunday
O ιός διαλύει τις γιορτές της κινέζικης πρωτοχρονιάς

O ιός διαλύει τις γιορτές της κινέζικης πρωτοχρονιάς

Σε 56 ανέρχονται τα θύματα του κοροναϊου που έχει πλήξει από τον Δεκέμβριο την Κίνα με επίκεντρο την επαρχία Χουμπέι, όπου καταγράφηκαν 13 από τα νέα θύματα, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, το οποίο ανέφερε ότι καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Σαγκάη και ότι μέχρι και χθες Σάββατο είχαν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα.

Μέτρα στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, καθώς από την Παρασκευή ξεκίνησαν οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς και υπάρχει μεγάλη αύξηση των τουρισμού και των μετακινήσεων.

Για με απόφαση της κυβέρνησης της Σανγκάης από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη και σύμφωνα με το CCTV από σήμερα κλείνουν τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ αν και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η εφημερίδα People's Daily, επίσημο όργανο του κυβερνώντος ΚΚ, γράφει ότι πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Μεταφορών θα αναστείλει επ' αόριστον τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από αύριο Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Οι αρχές της πόλης Σαντόου, στο νότιο τμήμα της Κίνας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από την Ουχάν ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς προκειμένου να γίνει απολύμανση αλλά ανακάλεσαν προηγούμενη απόφαση να απαγορευθεί η είσοδος οχημάτων και πολιτών στην περιοχή.

Η Σάντοου των 5,6 εκατ. κατοίκων ήταν η πρώτη πόλη που είχε πάρει μία τέτοια απόφασξ, η ανάκληση της οποίας δεν επεξηγήθηκε.

Κρούσμα στον Καναδά

Ένα πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές του Οντάριο.

Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα ο οποίος διέμενε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο και επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου. Ο άνδρας έχει τεθεί σε απομόνωση και δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό.

Εκκένωση απο την Ουχάν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκκενώσει στις ΗΠΑ το προσωπικό από το αμερικανικό προξενείο της κινεζική πόλης Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού και θα διαθέσει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, στην απευθείας πτήση στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο αριθμός των θέσεων «είναι εξαιρετικά περιορισμένος και εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι όσοι εκφράσουν ενδιαφέρον, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοροναϊό», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και παρέχει βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκκένωση αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.