Ο ιός της Κίνας αναστατώνει την παγκόσμια καθημερινότητα - Free Sunday
Ο ιός της Κίνας αναστατώνει την παγκόσμια καθημερινότητα

Ο ιός της Κίνας αναστατώνει την παγκόσμια καθημερινότητα

Τον πρώτο θάνατο ασθενούς που είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ, ανεβάζοντας σε δύο τα εκτός της ηπειρωτικής Κίνας θύματα του 2019-nCoV.

Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για 39χρονο που αντιμετώπιζε επίσης υποκείμενη πάθηση.

Μέχρι στιγμής στο Χονγκ Κονγκ έχουν επιβεβαιωθεί 15 κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα στο οποίο πιστεύεται ότι ο ιός μεταδόθηκε σε αυτήν.

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του κοροναϊού είναι πλέον 427, από τα οποία τα 425 στην Κίνα και το 426ο στις Φιλιππίνες.

Δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν χθες Δευτέρα το βράδυ και στη Γερμανία, ανεβάζοντας των αριθμό των ασθενών σε δώδεκα.

Πρόκειται για έναν ακόμη εργαζόμενο της εταιρίας Webasto, στην Βαυαρία, όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα έπειτα από επίσκεψη κινέζας συνεργάτιδας της εταιρίας, καθώς και για παιδί εργαζόμενου της ίδιας εταιρίας. Θετικές ήταν ήδη οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ο πατέρας του και η αδελφή του.

Τα δέκα από τα μέχρι στιγμής δώδεκα κρούσματα του κοροναϊού συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Webasto, η οποία στο μεταξύ έχει αναστείλει την λειτουργία της τουλάχιστον έως τις 11 Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθούν 14 ημέρες (η περίοδος επώασης του 2019-nCoV) από το πρώτο κρούσμα.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα για 143 ανθρώπους αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Πάνω από 1.000 μέλη του προσωπικού εργάζονται αυτές τις μέρες από το σπίτι, ενώ 20 εργαζόμενοι πήγαν σήμερα οικειοθελώς στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, στο Στόκντορφ της Βαυαρίας.

Οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν σήμερα την κατάσταση υγείας των 3.711 επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Τόκιο, έπειτα από ένα κρούσμα του κοροναϊού μεταξύ των επιβατών. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ.

Η ιαπωνική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα πολλών αξιωματικών καραντίνας που επιβιβάστηκαν στο Diamond Princess, πλοίο κρουαζιέρας της αμερικανικής εταιρείας Princess Cruises (όμιλος Carnival Corp.), για να επαληθεύσουν την κατάσταση της υγείας των 2.666 επιβατών και των 1.045 μελών του πληρώματος.

Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν μετά το θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του φονικού ιού στον οργανισμό 80χρονου επιβάτη που κατέβηκε από το πλοίο στο Χονγκ Κονγκ την 25η Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το πλοίο, που έφθασε στη Γιοκοχάμα (δυτικά της πρωτεύουσας), επρόκειτο να τεθεί σε καραντίνα.

Μια 42χρονη υπήκοος Νότιας Κορέας έχει μολυνθεί από τον ιό στην Ταϊλάνδη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (ΚΕΠΑΚ) ανακοίνωσαν ότι η «Ασθενής 16», όπως την αποκαλούν, είχε επιστρέψει αεροπορικώς στη Νότια Κορέα τη 19η Ιανουαρίου έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Ταϊλάνδη και εμφάνισε ρίγη και άλλα συμπτώματα την 25η Ιανουαρίου ενώ σήμερα Τρίτη επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV έπειτα από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο νοσοκομείο του εθνικού πανεπιστημίου Τσονάμ. Το ενδεχόμενο η γυναίκα να είχε επισκεφθεί την Κίνα, δεν αποκλείσθηκε ρητά από το ΚΕΠΑΚ.