Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν για την Ιντλίμπ, προειδοποιήσεις προς Ρωσία - Free Sunday
Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν για την Ιντλίμπ, προειδοποιήσεις προς Ρωσία
Τούρκοι στρατιώτες σε εικόνα αρχείου C0

Συρία: Τελεσίγραφο Ερντογάν για την Ιντλίμπ, προειδοποιήσεις προς Ρωσία

Tελεσίγραφο στο καθεστώς Άσαντ για να αποχωρήσει από την Ιντλίμπ μέχρι το τέλος του μήνα έδωσε την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας με στρατιωτική δράση εάν ο συριακός στρατός δεν αποσύρει τα στρατεύματά του πίσω από τις θέσεις όπου βρίσκονται τα τουρκικά στρατιωτικά παρατηρητήρια. «Αν δεν το κάνετε, η Τουρκία θα το κάνει μόνη της» απείλησε το καθεστώς Άσαντ.  

Mιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως διαβίβασε αυτό το μήνυμα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη, με το ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η χώρα του οποίου υποστηρίζει στρατιωτικά το συριακό καθεστώς. Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, με την αρωγή των Ρώσων, φαίνεται ότι προελαύνουν προς τη συριακή επαρχία, με τις φιλοτουρκικές δυνάμεις να υποχωρούν. 

Μάλιστα, ο τούρκος πρόεδρος φάνηκε να απειλεί ακόμα και τη Μόσχα για την υποστήριξη στο συριακό καθεστώς: «κάθε επίθεση σε τούρκους στρατιώτες, ή τους συμμάχους τους, θα αντιμετωπίσει αντίποινα, ανεξάρτητα από την πηγή της επίθεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τίποτα δε μένει το ίδιο για την Τουρκία, όταν χύνεται αίμα στρατιωτών» τόνισε. Οι δυνάμεις του Άσαντ σκότωσαν οχτώ τούρκους στρατιώτες. 

«Οι αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας θα κινούνται ελεύθερα, και εάν χρειαστεί θα ξεκινήσουν επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ» διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο Ερντογάν ότι οι συμφωνίες που είχαν υπογραφεί, με κήρυξη της επαρχίας ως αποστρατικοποιημένη ζώνη, δεν εφαρμόζονται.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε την κατάσταση στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας ως «μη διαχειρίσιμη», υποστηρίζοντας ότι περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από την επαρχία είχαν αρχίσει να κινούνται προς τα τουρκικά σύνορα με την αραβική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ