Ξεπέρασαν τις 6.000 τα θύματα του ιού παγκοσμίως, το 1/3 στην Ευρώπη - Free Sunday
Ξεπέρασαν τις 6.000 τα θύματα του ιού παγκοσμίως, το 1/3 στην Ευρώπη

Ξεπέρασαν τις 6.000 τα θύματα του ιού παγκοσμίως, το 1/3 στην Ευρώπη

Ξεπέρασαν παγκοσμίως τους 6.000 ο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορωναϊου.

Συνολικά και επισήμως, 6.435 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια σε όλο τον κόσμο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από επίσημες πηγές ως τις 02:30 σήμερα Δευτέρα, επί συνόλου 159.860 κρουσμάτων.

Η Κίνα, έχει νεκρούς 3.213 θύματα ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως ανακοινώθηκε σήμερα), αλλά σήμερα ανακοινώθηκαν μόλις 14 νέα κρούσματα από 15 χθες Κυριακή).

Στην Ευρώπη, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), αποτελεί «το επίκεντρο» της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 2.291 θανάτους, από τους οποίους οι 1.809 νεκροί στην Ισπανία και πάνω από 200 στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί αυξήθηκε χθες κατά 2.000 νέα κρούσματα μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Στην Ιταλία, οι αρχές της Λομβαρδίας (βόρεια) εξέφραζαν πλέον ανοικτά την ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να αντεπεξέλθουν στο τσουνάμι των ασθενών.

Στη Ρώμη, όλες οι λειτουργίες και οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών θα γίνουν χωρίς πιστούς, όπως και όλα τα κηρύγματα του πάπα Φραγκίσκου μέχρι τη 12η Απριλίου.

Ο ποντίφικας πάντως βγήκε από το Βατικανό χθες για να πάει να προσευχηθεί σε εκκλησία όπου βρίσκεται «θαυματουργός» ξύλινος σταυρός, που το 1522 είχε χρησιμοποιηθεί σε λιτανεία για να τερματιστεί επιδημία πανούκλας.

Η Ισπανία, η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Γηραιά Ήπειρο, επέβαλε μέτρα περιορισμού των κινήσεων του πληθυσμού της και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες.

H Γαλλία, όπου χθες ξεπεράστηκε το επίπεδο των 5.000 κρουσμάτων και των 120 θανάτων, και κλείνει εν μέρει τα σύνορά της, διεξήγαγε παρ’ όλ’ αυτά δημοτικές εκλογές χθες, αλλά η συμμετοχή κατέρρευσε περιοριζόμενη περί το 20% του συνόλου των πολιτών που είχαν δικαίωμα να λάβουν μέρος,.

Η Αυστρία με 860 κρούσματα ως το απόγευμα χθες Κυριακή) απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις περισσοτέρων των πέντε ανθρώπων και επέβαλε περιορισμούς στις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση έκλεισε σχολεία, μπαρ, οίκους ανοχής και τα... κόφι σοπ, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των μέτρων, καθώς οι πελάτες ήθελαν να εφοδιαστούν μαριχουάνα.

Το Λουξεμβούργο διέταξε επίσης χθες το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των εμπορικών καταστημάτων και η Ιρλανδία των παμπ.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον κηρύχθηκε στη Σερβία, όπου κινητοποιείται ο στρατός για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ρωσία (45 κρούσματα, κανένας θάνατος) έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με τη Νορβηγία και την Πολωνία στους ξένους.

ΑΜΕΡΙΚΗ

Στις ΗΠΑ, οι νέοι έλεγχοι για τους Αμερικανούς που επιστρέφουν από την Ευρώπη έχουν προκαλέσει χάος στα αεροδρόμια: μακριές ουρές πολύωρης αναμονής, πολύ πυκνές, αντίθετα με τις οδηγίες των υγειονομικών υπηρεσιών. Στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε το κλείσιμο των δημόσιων σχολείων.

Η Κολομβία απαγόρευσε την είσοδο στους αλλοδαπούς, ενώ η Χιλή, όπως και το Περού, έκλεισε τα λιμάνια στα κρουαζιερόπλοια, μετά την καραντίνα στην οποία τέθηκαν δύο, με περίπου 1.300 επιβαίνοντες.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες ότι οι κάτοικοι επτά πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καράκας, θα τελούν υπό περιορισμό στα σπίτια τους από σήμερα.

ΑΣΙΑ

Το Ιράν, ένα από τα κράτη που πλήττεται περισσότερο παγκοσμίως, ανακοίνωσε 113 επιπλέον θανάτους (724 νεκροί συνολικά, 13.938 κρούσματα). Οι αρχές απαίτησαν από τους κατοίκους της Ισλαμικής Δημοκρατίας «να ακυρώσουν όλα τα ταξίδια και να παραμείνουν στα σπίτια τους» κλείνοντας χώρους λατρείας.

Το Ισραήλ έκλεισε χθες εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, καφέ, γήπεδα, ενώ η δίκη του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναβλήθηκε εξαιτίας της επιδημίας.

Στο Λίβανο, οι κάτοικοι πρέπει να μείνει στο σπίτι για δύο εβδομάδες, ενώ το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού θα κλείσει από μεθαύριο Τετάρτη ως τα τέλη Μαρτίου.

ΑΦΡΙΚΗ

Τα πρώτα κρούσματα ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε Κονγκό, Ρουάντα, Ισημερινή Γουινέα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Σεϊχέλες.

Η Κένυα έκλεισε τα σύνορά της, ενώ η Νότια Αφρική όπως και η Γκάνα απαγόρευσε την είσοδο των πολιτών χωρών υψηλού κινδύνου στην επικράτεια.

Το Μαρόκο ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι διεθνείς πτήσεις «μέχρι νεοτέρας διαταγής», αλλά ενέκρινε ειδικές πτήσεις για τον επαναπατρισμό ευρωπαίων τουριστών που αποκλείστηκαν.

Αυστραλία

Άλλο κρουαζιερόπλοιο με 3.700 επιβάτες βρίσκεται σε καραντίνα στη Νέα Ζηλανδία, που απαγόρευσε επίσης ως την 30ή Ιουνίου τον ελλιμενισμό τους.

Οικονομικά μέτρα

Από χθες οι κυριότερες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως (Fed, ΕΚΤ, Ιαπωνική, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ελβετίας κ.ά.) άρχισαν χθες Κυριακή να λαμβάνουν συντονισμένα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε έτσι το κατευθυντήριο επιτόκιό της κατά μία μονάδα, στο μηδέν, για να καθησυχάσει τις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό των χωρών-μελών της.