Απειλές διώξεων κατά του Ιμάμογλου μετά την αμφισβήτηση της στρατηγικής Ερντογάν για τον COVID 19 - Free Sunday
Απειλές διώξεων κατά του Ιμάμογλου μετά την αμφισβήτηση της στρατηγικής Ερντογάν για τον COVID 19

Απειλές διώξεων κατά του Ιμάμογλου μετά την αμφισβήτηση της στρατηγικής Ερντογάν για τον COVID 19

Με ποινικές διαδικασίες εναντίον των υπευθύνων απείλησε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, για την εκστρατεία του για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους της πόλης που έχουν πληγεί από τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο Ιμάμογλου, που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα την εκστρατεία με σύνθημα "Θα πετύχουμε μαζί", αποσκοπώντας σε χρηματική ενίσχυση, ή άλλες δωρεές από τους πλουσιότερους Τούρκους αλλά η τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα χαρακτήρισε την πρωτοβουλία παράνομη, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι απαιτείται άδεια από τις αρχές πριν από τη συγκέντρωση χρημάτων για τους άπορους.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος Ερντογάν εγκαινίασε κι αυτός εκστρατεία με τίτλο "Εθνική Αλληλεγγύη" και δεσμεύτηκε να δωρήσει επτά μηνών μισθούς του στον σκοπό αυτό και στη συνέχεια διάφοροι κρατικοί θεσμοί, επιχειρήσεις και πολιτικοί ανακοίνωσαν ότι θα συνδράμουν στην πρωτοβουλία.

Παράλληλα ο Ιμάμογλου ζητά μέτρα για πλήρη αποκλεισμό στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ ο Ερντογάν έχει επιβάλλει πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα και δεν ικανοποιεί το αίτημα του δημάρχου προκειμένου να μετριάσει τις επώδυνες συνέπειες στην οικονομία.

Η Άγκυρα έχει σταματήσει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εσωτερικό, έκλεισε τα σχολεία, τα μπαρ και τις καφετέριες, ανέστειλε τις μαζικές προσευχές και τις αθλητικές συναντήσεις για να αναχαιτίσει την επιδημία αλλά οι πολίτες συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, καθώς ο Ερντογάν θέλει να στηρίξει την οικονομική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Ο Ιμάμογλου δήλωσε ότι δεν έχει συζητήσει για την πανδημία με τον Ερντογάν από τότε που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία στις 11 Μαρτίου, παρότι "θα θέλαμε" να ανταλλάσσουμε πληροφορίες, όπως είπε.

"Η Κωνσταντινούπολη είναι σαφώς τώρα το βασικό κέντρο αυτής της ασθένειας", δήλωσε ο δήμαρχος στο δίκτυο FOX TV. "Εάν μόνο το 15% των ανθρώπων βγαίνει από την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό ισοδυναμεί με ολόκληρο τον πληθυσμό ορισμένων πόλεων στην Ευρώπη που θρηνούν την κατάστασή τους".