Η κινεζική εκστρατεία του Τραμπ για τον ιό - Free Sunday
Η κινεζική εκστρατεία του Τραμπ για τον ιό

Η κινεζική εκστρατεία του Τραμπ για τον ιό

Τη διεξαγωγή μίας έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσον ο κορονοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια πανδημία προήλθε «από εργαστήριο» στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να εξακριβώσει ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Πεκίνο «να ξεκαθαρίσει» τι συνέβη.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Μαρκ Μίλι είχε δηλώσει την Τρίτη πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News υποστήριξε χθες ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν οχι ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.

 

Τόσο το Φοξ όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης διατείνονται ότι στο εργαστήριο της Ουχάν γίνονταν πειράματα με ιούς και ότι η χαλαρότητα στην τήρηση των κανονισμών ασφαλείας οδήγησε στο να μολυνθεί κάποιος και ο ιός να εμφανιστεί στην αγορά τροφίμων και να αρχίζει να διασπείρεται.

 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Τραμπ είπε πως είναι ενήμερος για τα δημοσιεύματα.

 

«Εξετάζουμε πολύ διεξοδικά αυτή τη φρικιαστική κατάσταση», είπε ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ: «Δεν θέλω να μιλήσω για το τι συζήτησα με αυτόν για το εργαστήριο, απλά δεν θέλω να το θίξω, θα ήταν ανάρμοστο αυτή τη στιγμή», είπε.

 

Ο Τραμπ μέχρι τώρα τονίζει τους ισχυρούς δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας εν μέσω της πανδημίας, καθώς η κυβέρνησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική βιομηχανία για να εξασφαλίζει μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό που χρειάζονται απελπιστικά τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις ΗΠΑ.

 

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό κρατικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κορονοϊός κατασκευάστηκε σε κάποιο από τα εργαστήριά του ή ότι του «ξέφυγε». Από την άλλη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τον Μάρτιο μιλώντας για «ψευδείς ειδήσεις» και «παραπληροφόρηση» ισχυρισμούς στην Κίνα και αλλού περί του ότι ο κορονοϊός είναι «βιολογικό όπλο» κατασκευασμένο από τον αμερικανικό στρατό.

 

Χθες ο Πομπέο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τραμπ, υπενθύμισε πως «ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν, στην Κίνα» και επισήμανε ότι ο Ινστιτούτο Ιολογίας απέχει μερικά χιλιόμετρα από την αγορά τροφίμων.

 

«Πραγματικά έχουμε ανάγκη η κυβέρνηση της Κίνας να ανοιχτεί» και να εξηγήσει «πώς ακριβώς εξαπλώθηκε αυτός ο ιός», αξίωσε ο Πομπέο.

 

Οι επιστήμονες συμμερίζονται την εκτίμηση ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από νυχτερίδες.

Παράλληλα ο αμερικανός πρόεδρος και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του αμφισβητούν εξάλλου εδώ και καιρό τον επίσημο απολογισμό της πανδημίας στην Κίνα (3.332 νεκροί, 82.341 κρούσματα μόλυνσης μέχρι σήμερα), καθώς ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έχει πλέον ξεπεράσει τους 28.300 και αυξάνεται καθημερινά.

 

«Αλήθεια πιστεύετε αυτούς τους αριθμούς στην αχανή χώρα που τη λένε Κίνα, ότι έχουν τον συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων και τον συγκεκριμένο αριθμό νεκρών; Το πιστεύει κανείς στ’ αλήθεια αυτό;» διερωτήθηκε ο Τραμπ, ο οποίος χθες Τετάρτη εξέφρασε την άποψη ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται περισσότερα κρούσματα «επειδή τα αναφέρουμε».

 

Η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η ασθένεια Covid-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός, μπορεί να είναι η πολλοστή επιδημία αυτού του τύπου ιού και κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έλλειψη διαφάνειας.

 

"Επιστήμονες και γιατροί λένε ότι μπορεί να υπάρξουν νέα κύματα αργότερα, ότι αυτό μπορεί να επανέλθει το φθινόπωρο σε πιο περιορισμένη μορφή", εξήγησε η κ. Κόνγουεϊ μιλώντας στο Fox News.

 

"Αυτή είναι η Covid-19, όχι η Covid-1 και θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι (του ΠΟΥ) υπεύθυνοι για γεγονότα και αριθμούς ήταν έτοιμοι" για να την πολεμήσουν, πρόσθεσε δείχνοντας να υπονοεί ότι το 19 αναφερόταν στον αριθμό των επιδημιών αυτού του τύπου και όχι στο έτος εμφάνισης αυτού του νέου κορονοϊού, το 2019.

 

Η Κονγουει ερωτήθηκε για μια πληροφορία της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με την οποία Αμερικανοί διπλωμάτες ανησυχούσαν ήδη από το 2018 για "ανεπαρκή" μέτρα ασφάλειας της υγείας σε ένα εργαστήριο στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ξέσπασε η επιδημία στα τέλη του 2019.

Το εργαστήριο αυτό διεξήγαγε "επικίνδυνες" μελέτες για κορονοϊούς που μεταδίδονται από νυχτερίδες, προσθέτει η εφημερίδα.

"Η ελάχιστη απόδοση της επένδυσης θα ήταν ο ΠΟΥ να είναι ειλικρινής όσον αφορά την προέλευση του ιού στην Ουχάν, όσον αφορά τη μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων", εξήγησε η Κόνγουεϊ.

Ο ΠΟΥ "είπε ψέματα ή δεν ήταν διαφανής" σε σχέση με αυτά τα θέματα, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες "επλήγησαν τόσο σκληρά" ακούγοντας "τους επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο", είπε η σύμβουλος.