Αμφισβητείται ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως - Free Sunday
Αμφισβητείται ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως

Αμφισβητείται ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως

Περίπου 45.000 επιπλέον σε σχέση με τον μέσο ορο της τελευταίας τετραετίας είναι οι θάνατοι εκτός όσων έχουν αποδοθεί στον COVID, σύμφωνα με ανάλυση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για 14 χώρες.

Συγκεκριμένα σε αυτές τις χώρες την περίοδο της πανδημίας που μελετήθηκε καταγράφηκαν 122.000 παραπάνω θάνατοι σε σχέση με το μέσο όρο των ετών 2015-2019, αλλά οι θάνατοι που αποδόθηκαν στην πανδημία ήταν 77.000, με αποτέλεσμα η έρευνα της εφημερίδας, όπως και άλλη πρόσφατη του «Εκόνομιστ» να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων του κορονοϊού μπορεί να είναι σχεδόν 60% μεγαλύτερος από τις επίσημες στατιστικές.

Αν αυτη η αναλογία ισχύει παγκοσμίως, τότε θα πρέπει να υπολογισθούν άλλοι περίπου 120.000 θάνατοι στους πάνω από 200.000 που είναι σήμερα.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας Ντέιβιντ Λέον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και σύμφωνα με τους ειδικούς, τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.

Στη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την εφημερίδα, οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία αυξήθηκαν κατά:

  • 464% στο Μπέργκαμο
  • 200% στη Νέα Υόρκη
  • 161% στη Μαδρίτη
  • 155% στη Λομβαρδία (13.000 θάνατοι συνολικά με 4348 επίσημους νοσοκομειακοί θάνατοι.
  • 60% στο Βέλγιο,
  • 51% στην Ισπανία,
  • 42% στην Ολλανδία και
  • 34% στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στις αναπτυσσόμενες χώρες η «ψαλίδα» μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, σε μια επαρχία του Ισημερινού αναφέρθηκαν 245 επίσημοι θάνατοι από Covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15ης Απριλίου, αλλά τα στατιστικά συνολικής θνησιμότητας δείχνουν ότι το ίδιο χρονικό διάστημα πέθαναν περίπου 10.200 περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι σε ένα τυπικό έτος στο παρελθόν - μια αύξηση κατά 350%.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα ο αριθμός των έξτρα θανάτων από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με το παρελθόν είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους επίσημους θανάτους από Covid-19.

Ένα ποσοστό των έξτρα θανάτων εν μέσω πανδημίας πιθανώς οφείλονται στο ότι αρκετοί άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις, αποφεύγουν να πάνε στο νοσοκομείο από φόβο για τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από το υποκείμενο νόσημά τους (π.χ. καρδιοπάθεια).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπερβάλλουσα (σε σχέση με τα ιστορικά «φυσιολογικά» επίπεδα) θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στις χώρες όπου η πανδημία έχει τη μεγαλύτερη έξαρση, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι σχετίζονται με τον κορονοϊό, παρά απλώς με τις παρενέργειες του lockdown.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Ντέιβιντ Σπιγκελχάλτερ δήλωσε ότι οι ημερήσιοι επίσημοι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία «είναι υπερβολικά χαμηλοί», επειδή λαμβάνουν υπόψη μόνο τους θανάτους εντός νοσοκομείου. «Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση που έχουμε δει στους θανάτους που δεν αναφέρουν την Covid-19 στο πιστοποιητικό θανάτου και οι οποίοι έχει κανείς την αίσθηση ότι αναπόφευκτα συνδέονται με κάποιο τρόπο με την επιδημία», ανέφερε.

Σε όλες τις χώρες, πλην της Δανίας, οι συνολικοί θάνατοι υπερβαίνουν τα επίσημα στατιστικά θανάτων από κορονοϊό.