Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει ο Μακρόν - Free Sunday
Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει ο Μακρόν

Εγκεφαλικά νεκρό το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει ο Μακρόν

«Μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, χαρακτηρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από συνάντησή με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ.

«Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος μέμφθηκε την Τουρκία για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες.

«Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Λιβύη.